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You have requested this office's opinion regarding the proper construction 
of statutory language governing disability retirements under the Connecticut 
Municipal Retirement System ("CMERS"). Specifically, you have asked us to 
interpret the meaning of the phrases "permanently and totally disabled," "gainful 
employment," and "in the service of the municipality" as contained in Conn. Gen. 
Stat. § 7-432. In addition, you have inquired whether an employee's "disability" 
should be determined on a physical/medical standard, or whether it should be 
determined on an availability of employment standard. Finally, you have asked 
about the circumstances in which an individual who is a CMERS disability retiree 
(or any retiree) may continue to receive retirement benefits if gainfully employed 
for twenty or more hours per week. 

In offering an interpretation of these statutory provisiOns, however, we 
would not be writing on a blank slate. The information provided to this office 
indicates that recently, in May, 2011, the Retirement Services Division of the 
Office of the State Comptroller ("Division") altered the way in which it interprets 
and administers the statutory language governing municipal disability retirements 
and reemployment rules, creating some confusion among applicants, staff and 
Commission members. To address your question properly, we must first review 
the historical backdrop in light ofthis recent change. 

CMERS has been serving Connecticut's municipalities since the 1940s by 
administering the collection, reconciliation and disbursement of municipal 
pension contributions to employees who are part of a participating CMERS 
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entity. 1 Along with administering pension contributions and disbursements, 
CMERS manages the application and eligibility process for individuals who seek 
to retire due to a disability. Your inquiries focus on both eligibility for a disability 
retirement and the relationship between receipt of retirement benefits and 
reemployment, therefore requiring us to review Conn. Gen. Stat. §§ 7-432, 7-438. 

Connecticut General Statutes§ 7-432 provides in relevant part: 

Any member shall be eligible for retirement and for a retirement 
allowance who has completed at least ten years of continuous 
service if he becomes permanently and totally disabled from 
engaging in any gainful employment in the service of the 
municipality. For purposes of this section, "gainful employment" 
shall not include a position in which a member customarily works 
less than twenty hours per week. If such disability is shown to the 
satisfaction of the Retirement Commission to have arisen out of 
and in the course of his employment by the municipality, ... he 
shall be eligible for retirement irrespective of the duration of his 
employment. Such retirement allowance shall continue during the 
period of such disability. The existence and continuance of 
disability shall be determined by the Retirement Commission upon 
such medical evidence and other investigation as it requires .... 

(Emphasis added). In addition, Connecticut General Statutes § 7-438 provides in 
relevant part: 

(a) Any member retired under this part2 who again accepts 
employment from this state or from any municipality of this state 

1 
Not all municipal employees participate in CMERS or are governed by its provisions. Conn. Gen. Stat. § 7-

425(2) defines "participating municipality" to mean "any municipality which has accepted [CMERS], as 
provided in section 7-247." In turn, Conn. Gen. Stat. § 7-427(a) governs how a municipality accepts 
CMERS: "Any municipality ... may, by resolution passed by its legislative body and subject to such 
referendum as may be hereinafter provided, accept this part as to any department or departments of such 
municipality as may be designated therein . . . . The acceptance of this part as to any department or 
departments of a municipality shall not affect the right of such municipality to accept it in the future as to any 
other department or departments .... " Thus, some municipalities have accepted CMERS and some have 
not; also, some municipalities that have accepted CMERS have not accepted it as to every department within 
the municipality. 
2 The phrase "any member retired" includes those who qualify for a regular retirement under Connecticut 
General Statutes § 7-428, and those who qualify for a disability retirement under Connecticut General 
Statutes § 7-432, as both statutes are contained in Part II of Chapter 113 for the General Statutes. 
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other than a participating municipality, shall continue to receive his 
retirement allowance while so employed, . . . but any such 
member shall not be eligible to participate or be entitled to credit in 
any municipal retirement system for the period of such municipal 
employment. 

(b) If a member is retired under this part and again accepts 
employment from the same municipality from which he was 
retired or any other participating municipality, he shall be eligible 
to participate, and shall be entitled to credit, in the municipal 
employees' retirement system for the period of such municipal 
employment. Such member shall receive no retirement allowance 
while so employed except if his services are rendered for not more 
than ninety working days in any one calendar year .... 3 

(Emphasis added). 

As explained to this office, before its approximate 2011 revised statutory 
interpretation, the Division required the following materials as part of the 
application for a disability retirement: (1) a disability application; (2) medical 
progress reports and diagnostic results; (3) an accident report, if any; ( 4) a Form 
C0-649 completed by the applicant's physician; and (5) correspondence from the 
municipality indicating whether any other employment for the applicant was 
immediately available.4 This information was forwarded to the Medical 
Examining Board ("MEB") for a strictly record review. Based on that record, the 
MEB determined whether the applicant was "permanently and totally disabled" 
from the position and would provide a list to the State Employees Retirement 
Commission ("Commission") for a final decision. During this time, the Division 
interpreted the state's disability standard- "permanently and totally disabled from 
engaging in any gainful employment in the service of the municipality" - to mean 
that 1) the applicant could not physically perform the duties of the position he or 
she was applying to retire from, and 2) no alternate position was immediately 

3 Conn Gen. Stat. §§7-432 and 7-438 were amended in June 2011. See 2011 Conn. Pub. Acts No. 11-251. 
Because these changes do not alter the legal analysis, this opinion will reference the current statutes. 

4 If a position were available, the municipality forwarded the available job posting information to the Medical 
Examining Board for review. 
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available in the municipality that was covered by MERS and that the applicant 
was qualified to perform. 

As further explained to this office, from approximately the 1990s (and 
perhaps before) until 2011, the Division permitted retirees to return to work 
without implicating their retirement benefits if: 1) the retiree worked for a private 
employer; 2) the retiree worked for the same municipality or another municipality 
as long as the position was not covered by CMERS; or 3) the retiree worked for 
the same municipality in any position covered by CMERS but the position was 
for ninety days or less per calendar year, or under twenty hours per week. 

Finally, notwithstanding the statute's admonition that "[t]he existence and 
continuance of disability shall be determined by the Retirement Commission upon 
such medical evidence and other investigation as it requires" (emphasis added), 
no follow-up procedures have been in place to monitor whether disability retirees 
continue to be disabled. Conn. Gen. Stat. § 7-432. We have, however, learned 
anecdotally that the Division and the Commission have occasionally - but not 
often -- come into some information prompting action to revoke a disability 
retirement. 5 

In 2011, § 7-438 was changed to include the following language: "Such 
member shall receive no retirement allowance while so employed except if ill 
such employment is for less than twenty hours per week, or (2) his services are 
rendered for not more than ninety working days in any one calendar year." 
(Emphasis added.) 2011 Conn. Pub. Acts No. 11-251. In addition, § 7-432 was 
also amended to include the following language: "For purposes of this section, 
'gainful employment' shall not include a position in which a member customarily 
works less than twenty hours per week." I d. 

At about the same time that the Legislature made these changes to §§ 7-
432, 7-438, the Division altered its interpretation and application of both §§ 7-
432, 7-438. Specifically, as explained to this office, the information now required 

We suggest that the Commission be more rigorous in determining whether a disability "continues." 
Although the Legislature clearly contemplated that certain retirees - including disability retirees - might 
continue to work after being granted a disability retirement, in some cases certain types of employment might 
constitute evidence of the lack of the "continuance of [such] disability." We are available to discuss whether 
it would be advisable or appropriate to promulgate regulations, for example, to address a process for 
determining "[t]he existence and continuance of disability." 
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by the Division to process a disability retirement application consists of the 
following materials: (1) a disability application; (2) medical progress reports and 
diagnostic results; (3) an accident report, if any; (4) a "Physicians Statement" 
from the treating physician(s); (5) a "Members Statement" from the applicant; and 
(6) an "Employer Statement," which addresses other job availability. The MEB 
still limits its review to the paper record, and it provides a list to the Commission 
for a final decision. 

However, the MEB no longer employs the same disability standard, which 
as stated above had been: 1) the applicant could not physically perform the duties 
of the position he or she was applying to retire from, and 2) no alternate position 
was immediately available in the municipality that was covered by CMERS and 
that the applicant was qualified to perform. Rather, Division staff informed this 
office that the MEB now considers whether the applicant's condition prevents 
him or her from performing any work at all for more than twenty hours per week. 
That is, the MEB will not approve a disability application if there is any other 
position within a municipality that the applicant could perform, regardless of 
whether that alternate position is 1) available; 2) a position the applicant is 
qualified or trained to perform; or 3) within a CMERS unit or not. Not 
surprisingly, this new standard has resulted in more denials of disability 
retirements, and more particularly has resulted in denials to applicants with 
conditions that likely would have qualified them for disability retirements in the 
past. 

The Division has also altered its interpretation of its "return to work 
rules," limiting a retiree's return to work for a participating municipality to ninety 
days or less per calendar year, or twenty hours per week, regardless of whether or 
not the position is covered by CMERS. This restriction applies to any 
municipality that contains any group of employees covered by CMERS. A retiree 
may still return to work for any employer who has no employee covered by the 
CMERS; however, if the individual works for a municipality, he or she may not 
participate in the pension plan of the municipality. Disability retirees clearly now 
are limited to twenty hours or less per week "during the period of such disability." 
2011 Conn. Pub. Acts No. 11-251. 

Having administered the statutes as newly interpreted for more than a 
year, the Commission has now essentially asked my office to opine on whether 
the "historical" interpretations or the "new" interpretations are correct. 
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I note that the statutes, which have been amended over the years and 
which implicate competing policies of providing for disabled employees while 
protecting pension funds, are not "models of clarity." See Foley v. State Elections 
Enforcement Commission, 297 Conn. 764, 782 (2010). In my view, neither the 
agency's historical interpretations of the statutes nor its revised interpretations are 
clearly wrong. Under these circumstances, the Legislature not the Attorney 
General is better suited to choose among competing agency-approved 
interpretations. 

The Division and the Commission changed their interpretations without 
any intervening guidance from the Legislature. These changed interpretations are 
particularly problematic because they can result in - and perhaps have already 
resulted in -- disparate treatment of individuals based only on the date the 
conditions arose that gave rise to their disability retirement applications, without 
any direction from the legislature of a need to alter the administration of this 
program prospectively. "Elementary considerations of fairness dictate that 
individuals should have an opportunity to know what the law is and to conform 
their conduct accordingly; settled expectations should not be lightly disrupted." 
Landgraf v. USI Film Products, 511 U.S. 244, 265 (1994). Given the prior 
interpretation and administration of the statutes discussed above, many municipal 
employees, and their bargaining representatives, had settled expectations about 
what the CMERS system would afford them if they became disabled, or retired 
from a position and sought to continue working. This has likely affected choices 
individuals have made for themselves (such as purchasing or not purchasing 
insurance), as well as choices bargaining representatives have made for their 
membership (such as negotiating for certain benefits instead of other benefits). 

At least two principles suggest that an agency should not lightly undertake 
to alter its consistent interpretation of laws it is charged to administer. First, "in 
certain circumstances, the legislature's failure to make changes to a long-standing 
agency interpretation implies its acquiescence to the agency's construction of the 
statute." Longley v. State Employees Retirement Commission, 284 Conn. 149, 
164 (2007). "It is true that the legislature is presumed to be aware of the 
interpretation of a statute and its subsequent nonaction may be understood as a 
validation of that interpretation." Berkley v. Gavin, Commissioner of Revenue 
Services, 253 Conn. 761, 776-77 n.11 (2000)( (Internal quotation marks omitted). 
A court would employ the doctrine of legislative acquiescence "not simply 
because of legislative inaction, but because the legislature affirmatively amended 
the statute subsequent to a judicial or administrative interpretation, but chose not 
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to amend the specific provision of the statute at issue." Id.; see also State v. 
Salamon, 287 Conn. 509, 525 (2008) ("[l]egislative concurrence is particularly 
strong [when] the legislature makes unrelated amendments in the same statute"). 

In this instance, in June 2011, the legislature amended slightly the 
language of§§ 7-432, 7-438; however, it was silent with respect to defining the 
language "totally and permanently disabled," "gainful employment," or "in the 
service of the municipality." See 2011 Conn. Pub. Acts No. 11-251. As early as 
the 1990s, the Division articulated its interpretation of these statutes to permit a 
disability retirement recipient to work for a municipality (even the same 
municipality), as long as it was in a non-CMERS unit. The Legislature is 
presumed to have been aware of the long-standing agency 
interpretation/application of the statutes prior to the 2011 legislative change. 
Therefore, its "nonaction" with respect to defining the statutory language that is 
the basis of your request "may be understood as a validation of that [long­
standing] interpretation." Berkley, supra, 776-77 n. 11. The Division's past 
practice apparently met with the Legislature's approval as it did not amend any 
other language within the statutes. 

Second, "an agency's interpretation of a statute is accorded deference 
when the agency's interpretation has been formally articulated and applied for an 
extended period of time, and that interpretation is reasonable." Longley supra, 
164; see also Department of Public Safety v. FOIC, 298 Conn. 703, 717 (2010). 
In the absence of a defined agency declaration regarding its practice, and a limited 
history with respect to application of its practice, courts are reluctant to accord 
such deference to the agency. See Connecticut Assn. of Not-for-Profit Providers 
for the Aging v. Dept. of Social Services, 244 Conn. 378, 390 n. 18 (no deference 
warranted to agency interpretation when agency failed to make public statement 
of its practice, and four years "hardly constitutes a 'time-tested' agency 
interpretation"). As a result, if an applicant were to appeal a denial of retirement 
benefits and contest the Commission's interpretation of any of these terms, there 
is a serious question as to whether a court would afford deference to the 
Commission's new legal interpretations. Such a lack of deference might very 
well be appropriate both because the Commission's new interpretation is not 
"time-honored," and its previous interpretation was. 

Both of the maxims of statutory construction recited above militate against 
any new interpretations of the relevant statutes without legislative direction to 
undertake such a re-interpretation. Whether and under what circumstances a 
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municipal employee ought to be eligible for a disability retirement at the Fund's 
expense is a matter of state policy. Just as it "is decidedly not the role of [the] 
court to make the public policy determinations"; neither is it for an executive 
agency to do the same. See Raftapol v. Ramey, 299 Conn. 681, 713 (2011) ("The 
legislature will be required to grapple with numerous questions implicating 
significant public policy issues--that body, with the ability to hold public hearings 
and seek out expeti assistance, is the appropriate one to make such public policy 
determinations."). An executive agency - like a court - must determine from the 
words of the statute the legislature's intention in carrying out that articulated 
public policy. "In areas where the legislature has spoken, the primary 
responsibility for formulating public policy must remain with the legislature." 
State v. Wilhelm, 204 Conn. 98, 103 (1987). 

Thus, we cannot counsel you that it is appropriate to deviate from your 
agency's historical applications of the Commission's statutes without legislative 
direction on these issues. My advice is that your agency should return to 
administering disability retirement applications and return-to-work rules based on 
pre-2011 interpretations. Any change to the applications of the statutes discussed 
above - which might very well be in order - should come only after legislative 
action. 

We remain available to address your questions as necessary. 

GEORG JEPSEN 
ATTORNEY GENERAL 


