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Peter J. Martin, Esq., Chairperson
State Marshal Commission

165 Capitol Avenue, Room 483
Hartford, CT 06106

Dear Mr. Martin:

You have asked this Office’s opinion about whether the State Marshal
Commission may require a State Marshal to comply with the Commission’s
policies on carrying firearms in the course of his/her official duties if that State
Marshal has previously retired from law enforcement and is a “qualified retired
law enforcement officer” as that term is defined under the Law Enforcement
Officers’ Safety Act (LEOSA), codified at 18 U.S.C. § 926C. For the reasons
more fully outlined below, it is our opinion that the State Marshal Commission
may require compliance with its policies when an individual is acting in his or her
official capacity as a State Marshal even if the individual is also a qualified retired
law enforcement officer for purposes of the federal law."

The State Marshal Commission’s Firearms Policy requires that, before
being authorized to carry firearms in the course of their official duties, each
Marshal shall successfully complete the following Connecticut Police Officer
Standards and Training Council (POSTC) approved basic police recruit or
refresher (in-service) training or certification requirements, as appropriate, under
the supervision of a Connecticut POSTC certified law enforcement firearms
instructor:

e POSTC-approved firearms training course within the preceding year;

I A “qualified retired law enforcement officer” is defined in 18 U.S.C. § 926C(c).
For purposes of this opinion, we have assumed the State Marshals at issue meet
the federal requirements as qualified retired law enforcement officers.
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e POSTC-approved practical shooting decision training course within the
preceding three years; and

e POSTC-approved use of force training course within the preceding three
years.

In addition, the State Marshal Commission requires that, before a State
Marshal can be authorized to carry a firearm in the course of his/her official
duties, he/she must possess a valid Connecticut permit to carry pistols or
revolvers, have successfully completed a law enforcement oriented psychological
examination by a licensed psychiatrist or clinical psychologist approved by
POSTC for such purposes, and have received from the State Marshal Commission
written approval to carry a firearm in the course of his/her official duties. Finally,
the State Marshal Commission Firearms Policy requires that only approved
firearms and ammunition may be carried, and that each State Marshal, so
authorized, must provide proof of liability insurance in the amount of one million
dollars ($1,000,000) naming the State of Connecticut, the Department of
Administrative services, the State Marshal Commission and their officers, agents
and employees as additional insureds. The policy applies only when the State
Marshals are acting in their official capacity.

Title 18 U.S.C. § 926C(a) provides “Notwithstanding any other provision
of the law of any State or any political subdivision thereof, an individual who is a
qualified retired law enforcement officer and who is carrying the identification
required by subsection (d) may carry a concealed firearm that has been shipped or
transported in interstate or foreign commerce, subject to subsection (b).”
Subsection (b) of 18 U.S.C. § 926C provides that the provisions of LEOSA shall
“not be construed to supersede or limit the laws of any State that 1) permit private
persons or entities to prohibit or restrict the possession of concealed firearms on
their property; or 2) prohibit or restrict the possession of fircarms on any State or
local government property, installation, building, base, or park.”

Notably, LEOSA specifically preserves states' authority to establish
cligibility requirements for qualified retired law enforcement officers to carry
firearms. See 18 U.S.C. § 926C(d). Although case law interpreting the law is
limited because of its fairly recent enactment, one district court has noted: “At a
minimum, LEOSA provides a federal right for qualified retired law enforcement
officers who possess the requisite identification to lawfully carry concealed
firearms across state lines.” Johnson v. New York State Dep't of Correctional
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Services., 709 F. Supp. 2d 178, 182 (N.D.N.Y. 2010). The court in Johnson
interpreted the language of § 926C(a) as demonstrating only “an intent to bar
criminal prosecutions of retired law enforcement officers who carry concealed
weapon in interstate commerce and not to preempt states’ authority to issue
identification needed to carry a concealed weapon pursuant to the statute.” Id. at
188. In addition, courts that have had occasion to examine the issue have
unanimously determined that Congress did not intend to create either an explicit
or an implicit private cause of action under federal law for enforcement of any
right granted under LEOSA. See, e.g., Moore v. Trent, 2010 U.S. Dist. LEXIS
133038 (N.D. IIl. 2010); Toracco v. Port Authority of New York, 539 F. Supp. 2d
632 (E.D.N.Y. 2008); Boss v. Kelly, 2007 U.S. Dist. LEXIS 62348 (S.D.N.Y.
2007).

Beyond this, the question of whether LEOSA was intended to preempt all
state laws, policies or practices with regard to the carrying of firearms must be
answered in the negative. LEOSA is part of Chapter 44 of Title 18, Fircarms.
Title 18 U.S.C. § 927 specifically provides:

No provision of this chapter [18 U.S.C. § 921 et seq.] shall be
construed as indicating an intent on the part of the Congress to
occupy the field in which such provision operates to the exclusion
of the law of any State on the same subject matter, unless there is a
direct and positive conflict between such provision and the law of
the State so that the two cannot be reconciled or consistently stand
together.

Here, the two provisions are easily reconcilable. Individuals, acting in
their official capacity as State Marshals, must comply with the Commission’s
policies in order to carry a firearm. When off-duty, those same individuals, as
qualified retired law enforcement officers, may carry a concealed weapon
provided they comply with subsection (d) of 18 U.S.C. § 926C.

An examination of the practices of other agencies with regard to a
comparable issue reflects a similar interpretation of LEOSA’s intended
limitations. Specifically, the Office of the Attorney General, Washington, D.C.
has opined, with regard to federal law enforcement personnel employed by the
Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives Division of the
Department of the Treasury, and the Drug Enforcement Administration, the
Federal Bureau of Investigation, and the U.S. Marshals Service of the U.S.
Department of Justice, that:
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[Alny component's regulations or procedures with
respect to on-duty agents or officers will continue to
be in effect. Those requirements, regulations, and
procedures  separately  remain in  effect,
notwithstanding any provision of the [Law
Enforcement Officers Safety Act of 2004].

See Office of the Attorney General, Memorandum for the Director, Bureau of
Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives, the Administrator, Drug
Enforcement Administration, The Director, Federal Bureau of Investigation, The
Director, Federal Bureau of Prisons, The Inspector General and The Director,
United States Marshals Service re Guidance on the Application of the Law
Enforcement Officers Safety Act of 2004 to Current and Retired Department of
Justice Law Enforcement Officers, dated January 31, 2005, at p. 3, available
online at http://www.handgunlaw.us/documents/USAG-HR218.pdf (last visited
on April 23, 2012).

As a result, it is our opinion that the provisions 18 U.S.C. § 926C are not
intended by Congress to preclude the State Marshals Commission from
establishing and enforcing reasonable qualifications for, and limitations upon, the
right of a State Marshal to carry a firearm in the course of his/her official duties.
We leave to the State Marshal Commission to determine and express no opinion
on whether the LEOSA identification required under 18 U.S.C. §926C(d) should
satisfy any of the necessary qualifications for a State Marshal, who is also a
qualified retired law enforcement officer, to carry a firearm in the course of
his/her official duties.

Please do not hesitate to contact this offiCe phould you require further
articulation, for any reason.

ery truly yours,

N

GEORGE JEPSEN
ATTORNEY GENERAL
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