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Dear Senator McKinney:

You have requested this Office’s opinion regarding whether the State
Teachers’® Retirement Board (“Board”) possesses the legal authority to “bill” a
member of the Teachers’ Retirement System (“System”) both for missing
contributions and interest due on those contributions. In addition, you have
inquired whether the Board may require the member’s former employer to
compensate the member for any interest charges related to these missing
contributions, given the employer’s statutory duty to deduct and remit such
contributions to the Board on behalf of the member.

We conclude that although the Board may perhaps not automatically “bill”
the member, it is authorized statutorily to notify a member regarding missing
contributions and interest. Moreover, with respect to contributions never withheld
by a member’s employer, we conclude that in the circumstance you describe the
Board does not have the statutory authority to require the member’s former
employer to compensate the member for interest charges, or to assess a penalty on
an employer for its failure to withhold mandatory contributions.

The information provided with your request describes a circumstance in
which the Board recently notified a member of the System that certain
contributions for a limited period in 1999 had not been deduct by the member’s
employer or remitted to the Board. In addition, you indicate that the Board
notified the member of interest due on the missing 1999 contributions. Your
letter indicates that if the member were to now remit the contributions to the
System with interest, the interest would equal twice the amount of the actual
contributions owed.

To answer your inquiries it is necessary to review the entire statutory
scheme of Chapter 167a of the Connecticut General Statutes and its implementing
regulations. Foley v. State Elections Enforcement Commission, 297 Conn. 764,




possible”). “The meaning of a statute shall . . . be ascertained from the text of the
statute itself and its relationship to other statutes.” (Emphasis added) Conn.
Gen. Stat. §1-2z. If the “meaning” of the “text is plain and unambiguous and does
not yield absurd or unworkable results, extratextual evidence of the meaning of
the statute shall not be considered.” Id. If, on the other hand, the statutory
language is ambiguous, we may analyze extratextual sources, such as legislative
history. Bennett v. New Milford Hospital, Inc., 300 Conn. 1, 26 (2011).

Your inquiry first requires us to examine Conn. Gen. Stat. § 10-183b(7),
which provides in relevant part that “‘[c]ontributions’ means amounts withheld
pursuant to this chapter and paid to the board by an employer from compensation
payable to a member,” and that “‘mandatory contributions’ are contributions
required to be withheld under this chapter.” The Board’s implementing
regulations provide that “[a] person who is a member in the State Teachers’
Retirement System shall make mandatory contributions” and further that “[a]
member shall receive a month of credit for each month of service . . . for which
mandatory contributions are made . . . " (Emphasis added) Regs., Conn. State
Agencies § 10-183/-22 (b) & (c). Thus, clearly for a member of the System to
receive retirement credit, contributions from his or her compensation must be
remitted to the Board.

Although the legislature has placed the burden of deducting and remitting
these “mandatory contributions” upon the member’s employer; Conn. Gen. Stat. §
10-183n(a);' as set out in the immediately preceding paragraph, without those
mandatory contributions, the member is not credited with the service. Moreover,
although it is clear from the general statutes that once the employer deducts the
contributions from the employee, those “amounts shall at all times be the property
of the system” and the employer may be liable for interest at 9% per year if those
amounts are not forwarded to the system; Conn. Gen. Stat. § 10-183n(b); the
statutes do not address the situation in which the employer has failed to deduct
those contributions. We therefore cannot conclude that the Board has the
authority to bill the employer for contributions it did not withhold — and that the
member therefore retained -- even if it should have.

Rather, it appears that in the situation you describe, the member would
have a choice: to either forego the credit for the months during which the System
did not receive mandatory contributions from him or her, or to pay the System for
the missing contributions with interest. This conclusion is supported by a reading
of Conn. Gen. Stat. § 10-183ff, which provides in relevant part that “[s]hould any
change in records result in any member . . . receiving from the teachers’
retirement system more or less than he would have been entitled to receive . . .
then upon discovery . . . the Teachers’ Retirement Board shall notify the
member . . . affected and correct the same . . . .” (Emphasis added) In this

! Section 10-183n(a) provides in relevant part that “[e]ach employer shall . . . deduct each month
seven and one-fourth per cent of one-tenth of such teacher’s annual salary rate as directed by said
board and any additional voluntary deductions as authorized by such teacher . .. .”
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situation, the “change in records” would stem from the Board’s determination that
certain contributions had not been remitted, and would result in the member
receiving less than he or she “would have been entitled to receive” if the
contributions had been received and credited. Thus, the Board is obliged to notify
the member “affected and correct the same™” in this instance because mandatory
contributions were not made in 1999, and his or her benefits would be affected.

The second part of your inquiry concerns whether the Board may require
an employer to pay the interest charges that have accrued on the mandatory
contributions the employer failed to deduct. Conn. Gen. Stat. § 10-183b(8)
provides in part: “[Clredited interest shall be assessed on any mandatory
contributions which were due but not remitted prior to the close of the school year
for which salary was paid.”

Again, we find no authority for the Board to require the employer to pay
this interest. Our conclusion is buttressed by the fact that the legislature has
obligated the employer to pay interest on amounts it has deducted from the
employee’s compensation and failed to forward to the System, but it has not
obligated the employer to pay interest in the situation you describe. Specifically,
should an employer deduct the mandatory contribution from a member’s salary,
but “such amounts are not accompanied by the reports and information deemed
necessary or desirable by the board for the proper administration of the system . . .
the board may deem such amounts not received . . . until the date on which such
reports and information are received. Said board shall be entitled to receive from
an employer inferest at the rate of nine per cent per year from the due date on all
amounts deducted by such employer and not received by said board by the fifth
business day of the following month.” (Emphasis added) Conn. Gen. Stat. § 10-
183n(b). The statute, is silent, however, with respect to any course of action the
Board may take against the employer regarding interest should it fail to deduct the
mandatory contribution from the member’s compensation. See Colangelo v.
Heckelman, 279 Conn. 177, 191 (2006) (citing rule of statutory construction
expressio unius est exclusio alterius, or “the expression of one thing is the
exclusion of another”).

2 Although we conclude that the language of § 10-183ff is plain and unambiguous with respect to
permitting the Board to directly notify a member regarding their benefits, further support for our
conclusion is found in the legislative history surrounding P.A. 83-397. Specifically, Senator
O’Leary explained that “the bill as amended will provide a structure for correcting errors and
benefit payments which result from changes or errors in the teacher’s retirement board records.
Once discovered, the member . . . will be notified and the overpayment or underpayment will be
corrected where practical by adjusting future payments so that the acturial [sic] value of the
proper benefit will be paid.” (Emphasis added) 26 Senate Proc., 1983 Sess., pp. 3317-19 (May
31, 1983) (remarks of Sen. O’Leary). Thus, the Legislature clearly intended that the Board notify
the member directly in this instance because the member’s benefit could be affected by the
missing 1999 contributions.

* Conn. Gen. Stat, § 10-183b(8) further defines “[c]redited interest” to mean “interest at the rate
from time to time fixed by the board consistent with industry standards and practices.”
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In addition, there is no statutory provision in Chapter 167a that authorizes
the Board to assess a fee or penalty on an employer regarding its failure to deduct
a mandatory contribution.  Therefore, absent express statutory language
authorizing the Board to “bill” the employer for interest on missing contributions,
or to penalize the employer for its failure to deduct a contribution, such a
construction cannot be read into Chapter 167a. See Connecticut Light & Power
Co. v. Dept. of Public Utility Control, 266 Conn. 108, 119 (2003) (courts “are not
permitted to supply statutory language that the legislature may have chosen to
omit”).

It is also noteworthy that the legislature has provided for several ways to
correct errors concerning a member’s records or adjusting a member’s benefits,
including situations in which the Board has some discretion with respect to
correcting such errors. See, e.g., Conn. Gen. Stat. §§ 10-183ff(b)(repayment for
overpayment may be waived if Board believes it “would cause hardship); 10-
183ff(c)(Board shall refund contributions and interest for erroneous inclusion of a
person in System); 10-183ff(e)(member afforded opportunity to purchase credit
with interest if erroneously invoiced previously); 10-183ff(f)(Board shall pay
member as reflected in erroneous estimate of benefits if member resigned in
reliance on the estimate and could not reasonably have detected error). From the
facts provided we are unable to opine on whether any of those statutory avenues
might be available to the member or might result in any relief.* However, in light
of the fact that the legislature has addressed the correction of certain types of
errors, the fact that it has failed to do so in this context further supports our
conclusions. Id.

Thus, we conclude that the Board was authorized to notify the member
directly regarding missing 1999 contributions and interest due. In addition, we
conclude that there is no statutory authority for the Board to “bill” the member’s
former employer for interest on mandatory contributions that were not withheld
from the member’s compensation in 1999.

We trust that we have answered your questions.

i

ours sincerely,

GEORGE JEPSEN

GJI/KDO/gr

* Also, we can offer no opinion on whether the member might have a cause of action against the
former employer under any theory. Rather, we must confine our opinion to the obligations of the
Board and the rights of the member and the employer before the Board.
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