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55 Eim Streel
P.O. Box 120
Hartford, CT 06141-0120

Office of The Attorney General
State of Connecticut
October 17,2013

Hon. J. Brendan Sharkey

Speaker of the House of Representatives
Connecticut General Assembly
Legislative Office Building, Suite 4100
Hartford, CT 06106-1591

Dear Speaker Sharkey:

You have asked for a formal opinion reexamining an opinion issued by
Attorney General Richard Blumenthal on September 21, 1993, regarding the
training requirements for various law enforcement officers (1993 Opinion). In
particular, you request a reexamination of that part of the 1993 Opinion that
addressed whether Constables for Fish and Game Protection (Fish & Game
Constables) are subject to the training and certification requirements of the Police
Officers Standards and Training Council (POSTC), and ask specifically whether
Fish & Game Constables may carry firearms without POSTC ftraining and
certification, and if so, what training must they complete. We conclude that, in
light of strong evidence of legislative acquiescence to and reliance on the 1993
Opinion, we should not reconsider, and it remains our opinion that Fish & Game
Constables under Conn. Gen. Stat. § 26-6a must receive POSTC training and
certification.

1993 Opinion

The 1993 Opinion was issued to the Executive Director of the Municipal
Police Training Council (MPTC), the predecessor to POSTC.! It addressed
whether a wide range of law enforcement officers established under various
statutes were subject to POSTC training and certification. Among the officers
considered were Fish & Game Constables.

Section 7-294d of the General Statutes authorizes POSTC to develop
comprehensive police training plans and to issue certifications to police officers
who have completed its training programs. Conn. Gen. Stat. § 7-294d(a). It
further provides that no person may be employed as a “police officer by any law
enforcement unit” for more than a year unless he has been certified by POSTC or
been granted an extension by POSTC. Id., § 7-294d(b). POSTC may under

! The MPTC was renamed POSTC pursuant to Public Act 95-108. For ease of discussion, this
opinion will hereafter simply refer to both entities as POSTC.
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certain criteria refuse to renew a certification or revoke or cancel a certification.

Id., §§ 7-294d(b), (c).

In evaluating whether the various officers were subject to POSTC training
and certification requirements, the 1993 Opinion employed a two-stage analysis.
As the 1993 Opinion explained, although § 7-294d refers to “police officers,” the
statute provides that it also “shall apply to any person who performs police
functions.” Id., § 7-294d(e). The first step of the 1993 Opinion’s analysis was to
consider if the officers in question were “police officers™ or persons who perform
“police functions™ within the meaning of the statute. 1993 Opinion, at 2-3. If the
officers under consideration came within the meaning of “police officers” or
persons who perform “police functions,” then the 1993 Opinion considered
whether such officers were subject to POSTC ftraining and certification
requirements under § 7-294d. Id.

The second step in the analysis was resolved principally by examining the
specific statutes governing the officers in question. If the specific governing
statute did not address training, the 1993 Opinion concluded that the officers in
question were subject to POSTC training and certification requirements. By
contrast, if the specific governing statute did impose a training requirement
different from that provided by § 7-294d, the 1993 Opinion concluded, following
the rule of statutory interpretation that specific statutory language controls over
general, that the officers in question were not subject to POSTC training and
certification.  Thus, for example, it concluded that POSTC training and
certification requirements did not extend to sheriffs and deputy sheriffs under
Conn. Gen. Stat. § 6-32b, animal control officers (to the extent waived by relevant
municipality) under Conn. Gen. Stat. § 22-331, conservation officers under Conn.
Gen. Stat. § 26-6, and fire police under Conn. Gen. Stat. § 7-313a. 1993 Opinion,
at 3,5, 6-7, 12,

2 «police officer” was defined, then and now, as “a sworn member of an organized local police
department, an appointed constable who performs criminal law enforcement duties, a special
policeman appointed under section 29-18, 29-18a or 29-19 or any member of a law enforcement
unit who performs police duties.,” Conn. Gen. Stat. § 7-294a(9).

3 At the time of the 1993 Opinion, the phrase “performs police functions” was not defined. The
statute was amended in 1995 to define “performs police functions” for a person who is not a police
officer to mean “that in the course of such person’s official duties, such person carries a firearm
and exercises atrest powers pursuant to section 54-1f or engages in the prevention, detection or
investigation of crime, as defined in section 53a-24.” Pub. Act. 95-108; Conn. Gen. Stat. § 7-
294d(e). For present purposes, this definition is substantively consistent with the analysis of the
1993 Opinion.
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Reexamination of Training Requirements for Fish & Game Constables

The 1993 Opinion concluded that Fish and Game Constables performed
police functions and were subject to POSTC training and certification. 1993
Opinion, at 7. Section 26-6a(a) of the General Statutes, which authorizes the
appointment of Fish & Game Constables, provides:

The chief executive authority of any town, city or borough, with
the consent and approval of the police commission of such town,
city or borough, if any, otherwise the chief of police, if any, may
appoint and administer the oath of office to special officers to be
known as constables for fish and game protection, whose duties
shall be limited to the enforcement, in the municipality of their
appointment, of state and local fish and game laws and
regulations issued by the Commissioner of Energy and
Environmental Protection, any local ordinance relating to
hunting, fishing and trapping and any provision of section 53-
205 or 53a-109. Before entering upon the duties of their office,
such officers shall post any bond which may be required for
constables by such town, city or borough. Any person so appointed
shall serve without compensation and shall be subject to such rules
and regulations governing conduct as such chief executive
authority deems necessary. Each such officer shall, within twenty-
four hours, report all arrests made by him to the chief executive
authority or a person designated by such authority. Such authority
or the person so designated shall, within twenty-four hours
thereafter, report such arrests to a district supervisor or
conservation officer of the Department of Energy and
Environmental Protection. All such constables for fish and game
protection shall perform their duties under the supervision of, and
be responsible to, such chief executive authority. Any such officer
may be removed from office at any time by such authority or the
chief of police upon approval of a majority of the police
commission, if any. The commissioner [of energy and
environmental protection] shall cooperate with local officials in
the instruction of such special officers and shall formulate and
conduct a training seminar once annually for constables
appointed pursuant to this section, which seminar shall be
completed by any such constable prior to entering upon the
duties of his office.




October 17, 2013

Hon. J. Brendan Sharkey

Speaker of the House of Representatives
Page 4

Conn. Gen. Stat. § 26-6a(a) (emphasis added). The 1993 Opinion concluded that
“[d]espite their limited authority, such [Fish & Game Constables] perform police
functions, and are, therefore, subject to the authority of [POSTC] as concerns
training and certification of police officers,” 1993 Opinion, at 7.

There is little question that Fish & Game Constables are persons
performing police functions within the meaning of § 7-294d. They are charged
with enforcement, including the power to arrest, of state and local fish and game
laws as well as laws relating to carrying loaded weapons in vehicles (§ 53-205)
and criminal trespass (§ 53a-109) in their municipalities. There is no reason to
reconsider that aspect of the 1993 Opinion. See Conn. Gen. Stat. § 7-294d(e).

However, the 1993 Opinion did not address the provision of § 26-6a that
directs the commissioner of energy and environmental protection to conduct
annual training seminars for Fish & Game Constables and requires such officers
to complete the training seminar.* Arguably, this provision implicates the second
step of the analysis undertaken in the 1993 Opinion — to wit, whether the statute
governing the officers in question provides for specific training requirements
different from that required generally by § 7-294d. This step in the 1993
Opinion’s analysis, it should be emphasized, is based on the rule of statutory
construction that specific language usually should prevail over general language.
See Housatonic Railroad Co. v. Comm’r of Revenue Serv., 301 Conn. 268, 301-02
(2011). As with any rule of construction, it is only a guide to determining
legislative intent and must yield to other more persuasive evidence of intent.
Burke v. Fleet Nat'l Bank, 252 Conn. 1, 23 (2000).

Several factors weigh strongly against reevaluating the 1993 Opinion’s
conclusions as to Fish & Game Constables. First, in the twenty years since its
issuance, there is evidence that the legislature has not only acquiesced in, but re-
lied on the conclusions of the 1993 Opinion. The statutes relating to POSTC
training have been addressed and amended numerous times since 1993. Of
particular significance is Public Act 95-108, which in addition to changing the
name to POSTC and defining the phrase “police functions,” see notes 1 & 3,
amended § 7-294d(f) to exempt explicitly from POSTC training and certification
sheriffs and -deputy sheriffs trained pursuant to § 6-32b, animal control officers
under § 22-331, and fire police appointed under § 7-313a. Pub. Act 95-108, § 4.
The 1993 Opinion had concluded that each of these three categories of officers
were not subject to POSTC training and certification. 1993 Opinion, at 3, 5, 12.
The legislative history of Public Act 95-108 reveals that this amendment was in

* The training provision was added to § 26-6a by amendment in 1991. Public Act 91-378, § 6.
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fact enacted in light of the 1993 Opinion.” 1995 Jt. Standing Comm. Hearings,
Public Safety, at 316-17 (Feb. 2, 1995) (testimony of William Knapp, Exec. Dir.,
MPTC); OLR Bill Analysis sHB 5585 (1995)
(http://www.cga.ct.gov/ps95/ba/1995SHB-05585-R0O1-BA .htm).  Aware of the
1993 Opinion’s conclusions, the legislature nonetheless chose not to exempt Fish
& Game Constables from POSTC training. Where a statute has been amended
after the issuance of an Attorney General’s opinion without addressing the matter
that was the subject of the opinion, there is a presumption of legislative
acquiescence, and the Attorney General’s opinion serves as “highly persuasive”
evidence of the meaning of the statute. Wiseman v. Armstrong, 269 Conn. 802,
826-27 (2004); see Thomas v. Dept. of Developmental Services, 297 Conn. 391,
404 (2010) (doctrine of legislative acquiescence applies when legislature has
amended a statute previously subject to court interpretation).

Moreover, we are also mindful that the legislature in last year’s session
sought to address the question of training of Fish & Game Constables for at least
some municipalities. House Bill 5304, which was vetoed by the Governor, would
have required that Fish & Game Constables in municipalities with populations of
over 44,000 but less than 50,000 to complete a “basic police training course that is
tailored to the duties to be performed by such officers and provided by a police
officer of the police department of such town” who was POSTC certified. H.B.
5304 (2012). This training provision, by implication, presumably would have
exempted Fish & Game Constables from only such municipalities from POSTC
training and certification. Although failed legislation is not always a good guide
to legislative intent, see Wilcox v. Schwartz, 303 Conn. 630, 653-54 (2012), in the
unique circumstances presented here it counsels against reconsidering the 1993
Opinion.’

Finally, as to your specific question about the use of firearms by Fish &
Game Constables — a question that was not explicitly addressed by the 1993
Opinion — there would remain some uncertainty even if we concluded that the
1993 Opinion ought to be revisited, which we do not. Section 26-6a does not

. ® One of the purposes of the 1995 amendments was to make clear that, unless exempted, officers
with authority to make arrests and carry firearms were subject to POSTC fraining, and thus to
allow local officials to make an informed decision whether to appoint officers with such authority
and thereby incur the costs of POSTC training. See H. Proc., at 2010-22 (May 10, 1995) (remarks
of Rep. Dargan).

% Indeed, the Governor’s veto message specifically referenced the 1993 Opinion’s conclusion as to
Fish & Game Constables. Veto Message for House Bill 5304, An Act Concerning the Training
and Authority of Certain Constables Appointed for Fish and Game Protection, dated June 15,

2012,
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expressly authorize the use of firearms by Fish & Game Constables. By contrast,
the statute governing lake patrolmen — officers with similarly restricted authority
to enforce boating laws — provides that such patrolmen “may carry a fircarm or
baton, or both, only upon completion of [POSTC training] or a firearms safety
course offered by the Department of Energy and Environmental Protection.”
Conn. Gen. Stat. § 7-151b(a). Unlike the lake patrolmen statute, § 26-6a does not
expressly indicate whether Fish & Game Constables may use firearms and if so,
what training is required. Against the backdrop of the legislative acquiescence to
the 1993 Opinion, there is no clear basis in the statutory language to conclude that
Fish & Game Constables may use firearms in the performance of their official
duties without having completed POSTC training.

In light of the longstanding interpretation of the relevant statutes reflected
in the 1993 Opinion and the legislative acquiescence and reliance thereon, we
conclude that a reexamination of the 1993 Opinion’s conclusion that Fish &
Game Constables must complete POSTC {training and certification is not
appropriate. Under the circumstances, changmg this conclusion is more properly
left to the legislature.

GEORGE JEPSEN
ATTORNEY GENERAL




