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Dear Commissioner Perkins:

You have asked for this office's opinion as to whether Connecticut
General Statutes § 12-81(20) requires an applicant to have served in the armed
services during wartime in order to qualify for the property tax exemption created
by that subsection. I conclude that § 12-81(20) does not require an applicant to
have served in time of war because the text of § 12-81(20) states no such
requirement.

Connecticut General Statutes § 12-81(20) states in relevant part:

Subject to the provisions hereinafter stated, property not exceeding
three thousand dollars in amount shall be exempt from taxation,
which property belongs to, or is held in trust for, any resident of
this state who has served, or is serving, in the Army, Navy, Marine
Corps, Coast Guard or Air Force of the United States and (1) has a
disability rating by the Veterans' Administration of the United
States amounting to ten per cent or more of total disability,
provided such exemption shall be fifteen hundred dollars in any
case in which such rating is between ten per cent and twenty-five
per cent; two thousand dollars in any case in which such rating is
more than twenty-five per cent but not more than fifty per cent;
twenty-five hundred dollars in any case in which such rating is
more than fifty per cent but not more than seventy-five per cent;
and three thousand dollars in any case in which such person has
attained sixty-five years of age or such rating is more than seventy-
five per cent; or (2) is receiving a pension, annuity or
compensation from the United States because of the loss in service
of a leg or arm or that which is considered by the rules of the
United States Pension Oftice or the Bureau of War Risk Insurance
the equivalent of such loss.
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"Our inquiry in any issue of statutory interpretation begins with the
language of the statute at issue." Town of Branford v. Santa Barbara, 294 Conn.
803, 810 (2010). "When a statute's plain and unambiguous language indicates
that the statute is intended to have ... [a broad] application, we will not supply an
exception or limitation to that statute.” Potvin v. Lincoln Service & Equipment
Co., 298 Conn. 620, 638(2010). Section 12-81(20) plainly and unambiguously
states that an exemption applicant must only be "any resident of this state who has
served, or is serving" in a branch of our armed forces. Section 12-81(20) states no
requirement for wartime service and therefore I can only conclude that no such
requirement was intended by the legislature.

Additionally, my conclusion is strengthened by comparing the language of
§12-81(20) to that of § 12-81(19), which states, in relevant part:

The following-described property shall be exempt from taxation:
(19) ... property to the amount of one thousand dollars belonging
to, or held in trust for, any resident of this state who (a) is a veteran
of the armed forces in service in time of war, ... (€) any member of
the armed forces who was in service in time of war and is still in
the service and by reason of continuous service has not as yet
received a discharge, ... or (g) any person who is serving in the
armed services in time of war;.... (Emphasis added).

"Where a statute, with reference to one subject contains a given provision, the
omission of such provision from a similar statute concerning a related subject is
significant to show that a different intention existed." Stare v. Kevalis, 313 Conn.
590, 603 (2014). The wording of § 12-81(19) demonstrates that the legislature
knows how to express its intention that wartime service is required to receive a
property tax exemption. The legislature's decision not to include similar language
in § 12-81(20) is a clear indication that the legislature intended no such
requirement in that section. See Perry v. Perry, 312 Conn. 600(2014) (internal
citations omitted) (stating "it is a well settled principle of statutory construction
that the legislature knows how to convey its intent expressly... or to use broader
or limiting terms when it chooses to do so."). The legislature is, of course, free to
include wartime service as a requirement for one tax exemption and to not include
wartime service as a requirement for another tax exemption.




November3, 2014
Joseph T. Perkins
Page 3

For all the foregoing reasons, I conclude that Connecticut General Statutes
§ 12-81(20) does not require an applicant to have served in time of war.
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Véé'y truly yours,

s oA

GEORGE C. JEPSEN
ATTORNEY GENERAL
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