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Dear Attorney Philpot:

You have requested an opinion on several questions concerning state
marshals that apparently were prompted by an e-mail from State Marshal Barbara
Coffey that was attached to your request. Specifically, you divide your questions
into three categories, Fees/Service, E-Filing and Lis Pendens. In the category of
Fees/Service, you ask:

1. How should a return be worded if a state marshal makes service at
the usual place of abode, if that can be defined, but also leaves
copies at multiple addresses?

2. Are extra copies at multiple addresses to be treated as service and
each paid for under a service of process fee in Conn. Gen. Stat. §
52-2617

3. If the extra copies at multiple addresses occurs or if extra time and
effort is made by a state marshal at the request of a client, can the
state marshal, by agreement with a client under Conn. Gen. Stat. §
6-38a(a), charge a fee for reasonable time and/or travel for service
of process related efforts beyond the statutory service of process
fee?

In the category of E-Filing, you ask:

4. The State Marshal Commission has concluded that a state marshal
cannot use the e-filing codes of an attorney to file a writ into the
court. However, does a state marshal's public officer position
allow for a state marshal to become a designated filer for an
attorney, or are there conflicts of interests? If it is allowed, can
any fees be paid to a state marshal for such court filings?

In the category of Lis Pendens, you ask:
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5. Is there any particular valuation structure for an individual seeking
to be paid for recording a lis pendens, including a state marshal
who is filing them? How is a state marshal to bill for such work?

6. Is it appropriate for anyone to charge a civil service fee for the
recording of a notice of lis pendens?

7. For a state marshal who records a notice of lis pendens for a client
can that state marshal create a corporation to record notices of lis
pendens, with staffed employees?

8. If a state marshal is allowed to create a corporation, is there any
particular volume of lis pendens recording work before a state
marshal is obtaining personal gain off his or her appointment based
on his or her foreclosure, or family, work, by taking on such
recordings?

9. If a state marshal is allowed to create a corporation, can one or
more other state marshals work as an employee of the corporation
to record notices of lis pendens?

As will be discussed in more detail below and as discussed in prior opinions of
the Attorney General, the applicable laws and regulations compel the conclusions
that state marshals: must truthfully word their returns under the circumstances
presented, may charge statutory fees for extra copies served pursuant to a valid
court order, may not enter into agreements with their clients to override the
statutory limits on fees, may not become designated filers for attorneys based on
the State Marshal Commission's conclusion that its regulations prevent similar
activity on conflict of interests grounds, and may not charge fees for the recording
of notices of lis pendens.

I. State Marshals Must Truthfully Word Their Returns Under
The Circumstances Presented

Your first question relates to the wording of a return of service. A state
marshal directed to serve process is under an obligation to "make true return
thereof." Conn. Gen. Stat. § 6-32. Unlike some documents, such as a summons,
see Conn. Gen. Stat. § 52-45b, there is no statutorily prescribed language for a
return of service. Therefore, a state marshal is required to make a judgment as to
how to truthfully word a return under the circumstances presented.
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It appears that your first question was prompted by State Marshal Coffey's
concern about being able to truthfully attest "that proper service was made at THE
'usual place of abode™ where service is made at multiple addresses at a client's
request. (capitalization in State Marshal Coffey's e-mail). Although returns
commonly refer to "the usual place of abode," there is no talismanic effect to that
phrase. The Connecticut Supreme Court has long recognized that "[o]ne may
have two or more places of residence within a State, or in two or more States, and
each may be a 'usual place of abode.' . . . Service of process will be valid if made
in either of the usual places of abode." Clegg v. Bishop, 105 Conn. 564, 570
(1927); see also Knutson Mortg. Corp. v. Bernier, 67 Conn. App. 768, 772 (2002)
(same).

II. State Marshals May Charge Statutory Fees For Extra
Copies Served Pursuant To A Valid Court Order

The answer to your second question is that a state marshal directed to
serve multiple copies of process in a given case pursuant to a valid court order
may generally charge a fee for each such copy that the state marshal successfully
serves. See Conn. Atty. Gen. Op. No. 2008-011, 2008 WL 2466716, at *2
(concluding that fees may only be charged for successful service). Section 52-
261(a) provides, in pertinent part, that "each officer . . . who serves process,
summons or attachments . . . shall receive a fee . . . for each process served and
an additional fee . . . for the second and each subsequent service of such process"
with exceptions not applicable here. (emphasis added).

III.  The Fee Statutes Are Exclusive And State Marshals May
Not Use Agreements With Their Clients to Override Them

Nearly two centuries ago, the Connecticut Supreme Court recognized that
"[b]y the English common law, the sheriff," the predecessor to the state marshal,
was "not entitled to fees for his official services" and that to prevent abuse the
General Assembly has long "made laws to reduce the allowance for [sheriffs']
services to a known and absolute certainty." Preston v. Bacon, 4 Conn. 471, 477
(1823) (emphasis omitted).

Consistent with that authority and more recent court decisions, this Office
has already concluded that the state marshal fee statutes "set caps on fees and are
exclusive, meaning that no fees for serving papers may be charged that are not
authorized in these statutes." Conn. Atty. Gen. Op. No. 2009-009, 2009 WL
3059049, at *4; see also Rioux v. State Ethics Comm'n, 45 Conn. Supp. 242, 247
(1997), aff'd, 48 Conn. App. 214 (1998) (holding that the statutory fees are
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exclusive). Thus, any fees to compensate "for additional time and/or travel"
beyond those the statutes expressly authorize are impermissible. See, e.g., Rioux,
45 Conn. Supp. at 247 (holding that the statutes do not permit "an additional
service fee or fee for advice, review, advancement of funds or short-term
responsiveness").

Your third question raises the issue of whether an agreement under § 6-
38a(a) may override the limits the statutes place on state marshal fees. Citing to
the provisions of Conn. Gen. Stat. § 52-261, this Office has previously opined
that § 6-38a(a) permits state marshals and their clients to enter into fee
agreements as long as the fees established by those agreements "are at or below
the statutory maximum and at or above the State Marshal Commission
minimum." Conn. Atty. Gen. Op. No. 2009-010, 2009 WL 3330561, at *2; see
also Preston, 4 Conn. at 480 (holding that "a contract to pay more than is due, is
unquestionably void"). Given that there has been no further legislative guidance
on the issue since our opinion, we see no reason to depart from that advice.

IV.  There is no Apparent Basis to Conclude that a State
Marshal Using an Attorney's E-Filing Codes
Presents a Conflict of Interests that a State Marshal
Becoming an Attorney's Designated Filer Does Not

You indicate that "[t]he State Marshal Commission has concluded that a
state marshal cannot use the e-filing codes of an attorney to file a writ into the
court" but ask whether "a state marshal's public officer position allow[s] for a
state marshal to become a designated filer for an attorney, or are there conflicts of
interest?" In addition, you ask whether—if such filings are allowed—a state
marshal may charge fees for them.

You have advised my staff that the State Marshal Commission does not
have a specific conflict of interests policy but that, in advising those who
approach the Commission, it has interpreted its regulations to preclude conflicts
of interests, apparently including a perceived conflict if state marshals were to use
the e-filing code of an attorney to file a writ into the court.

"Conflict of interests is a term that is often used and seldom defined" and
whether a conflict of interests exists is highly fact-dependent. Phillips v. Warden,
State Prison, 220 Conn. 112, 137 (1991) (quotation marks omitted). You advise
that the State Marshal Commission has interpreted its regulations to bar state
marshals from using the e-filing codes of an attorney. The Commission's



March 27, 2015

W. Martyn Philpot, Jr., Chairperson
State Marshal Commission

Page 5

interpretation of its regulations to prohibit state marshals from e-filing on behalf
of an attorney does not appear deficient on its face.

There does not appear to be a difference between "us[ing] the e-filing
codes of an attorney" and "becom[ing] a designated filer for an attorney" that
would meaningfully impact the conflict of interests analysis. According to the
Judicial Branch's Designated Filer Quick Reference Guide, "[d]esignated filers
are individuals authorized by attorneys and law firms to file case initiation
documents on their behalf." Since both the use of an attorney's e-filing codes and
becoming a designated filer require the attorney's authorization, there is no
apparent reason to conclude that use of e-filing codes would pose a conflict under
the regulations but being a designated filer would not.

Again, whether a conflict of interests exists is a fact-intensive inquiry that
will vary depending on the laws or regulations being applied. Should the State
Marshal Commission be presented with facts that it believes warrant
reconsideration of its conclusion that its regulations prohibit state marshals from
using the electronic filing system with an attorney's sponsorship and has concerns
that there may be other legal impediments to such conduct, it is free to seek this
Office's guidance as to how the law applies to the facts as they may then be
presented.

V. The Statutes Do Not Permit Fees To Be Charged For
Recording Notices of Lis Pendens

Your last set of questions revisit the issue of whether fees may be charged
for the recording of a notice of lis pendens. "Recording a notice of lis pendens
can be effectuated without a State Marshal by any person or by mail." Conn.
Atty. Gen. Op. No. 2009-009, 2009 WL 3059049, at *4. This Office has
previously recognized that this raises the question of "whether a State Marshal
can charge a fee for recording a notice of lis pendens as Conn. Gen. Stat. § 52-261
does not contain an express provision for charging a fee for recording a notice of
lis pendens on the land records." Conn. Atty. Gen. Op. No. 2009-009, 2009 WL
3059049, at *4 n.2. We concluded that the absence of any statutory authority for
such a fee "mean[s] presumably that none is authorized" and suggested that
legislation would be necessary for state marshals to charge fees for such
recordings. Id. Although Public Act No. 14-87 recently increased state marshal
fees in some instances, no legislation authorizing state marshals to charge fees for
recording a notice of lis pendens has been enacted. Consequently, state marshals
may not bill for such recordings.
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You ask whether it is "appropriate for anyone [other than a state marshal]
to charge a civil service fee for the recording of a notice of lis pendens?" You
also pose several other questions about fees for the recording of notices of lis
pendens undertaken by those not acting as a state marshal, but rather as a separate
corporation. We do not believe these are questions this Office can appropriately
answer. Specifically, if a state marshal were to create a corporation for the
purpose of accepting and charging for work recording notices of lis pendens, any
legal or ethical questions that might arise would require reliance on private
counsel or the Office of State Ethics, as they would not be legal questions that
arise from the work of a state official. Providing advice on such questions, in our
view, would not fall within our statutory mandate to provide advice to state
officials related to their official duties. See Conn. Gen. Stat. § 3-125.

VI. CONCLUSION

[ trust this opinion answers your questio’r),s./w
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