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You have requested this office's opinion regarding whether there are any 
statutory limits on the compensation provided to reemployed teachers (including 
superintendents)1 pursuant to Connecticut General Statutes §10-183v(a). 
Specifically, you ask whether a reemployed teacher may be provided with "fringe 
benefits" "in addition to 45% of the maximum salary for the position." We 
conclude that a local board of education is statutorily authorized to "reemploy" a 
retired teacher currently receiving a retirement benefit from the Teachers' 
Retirement System ("System"), but the retired teacher may receive "no more than 
forty-five per cent of the maximum salary level for the assigned position." C.G.S. 
§I 0-l 83v(a). A teacher reemployed pursuant to Connecticut General Statutes 
§ 10-183v(a) is not entitled to compensation beyond the 45% the statute permits in 
any other form such as employer-paid health insurance, annuities , monetary 
contributions to deferred compensation retirement plans, car/housing allowances, 
or cell phones, etc. 

To answer your inquiry, we first examine § 1O-l83v of the Connecticut 
General Statutes to determine what compensation is permissible when a teacher is 

reemployed while receiving a retirement benefit from the System because "[t]he 
meaning of a statue shall ... be ascertained from the text of the statute itself and 
its relationship to other statutes." Conn. Gen. Stat. §l -2z. Tfthe "meaning" of the 
"text is plain and unambiguous and docs not yield absurd or unworkable results, 
extratextual evidence of the meaning of the statute shall not be considered." Id.; 
see also Mattatuck Museum-Mattatuck Historical Society v. Administrator, 

1 Connecticut General Statutes §I 0-183b(26) provides in relevant part that a "'[t]cachcr' means any 

teacher, permanent substiLuLe teacher, principal, assistant principal, supervisor, assistant 
superintendent or superintendent employed by the public schools in a professional capac ity while 
possessing a certificate or permit issued by the State Board of Education .... " 
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Unemployment Compensation Act, 238 Conn. 273, 278 (1996) (finding that when 
statutory language is "plain and unambiguous," courts will look no further than 
the words themselves because it is assumed "that the language expresses the 
legislature's intent"). On the other hand, "[a] statute is ambiguous if, when read in 
context, it is susceptible to more than one reasonable interpretation." 
Hartford/Windsor Healthcare Properties, LLC v. City of Hartford, 298 Conn. 191, 
197-98 (2010). Statutory silence, however, "does not necessarily equate to 
ambiguity." Id. 

Connecticut General Statutes § 10-183v(a) provides in relevant part that: 

Except as provided in subsection (b) of this section, a teacher 
receiving retirement benefits from the system may not be 
employed in a teaching position receiving compensation paid out 
of public money appropriated for school purposes except that such 
teacher may be employed in such a position and receive no more 

than forty-five per cent of the maximum salary level for the 
assigned position. Any teacher who receives in excess of such 
amount shall reimburse the board for the amount of such excess. 

(Emphasis added.) 

The statute establishes a general rule prohibiting retired teachers from 
simultaneously receiving retirement benefits along with compensation for a 
current teaching position, both funded by taxpayers. Although the statute does 
not specifically recite what forms of remuneration comprise the "compensation" a 
retired teacher is prohibited from receiving, the general rule is followed by an 
exception that provides some guidance. Namely, a reemployed teacher may 
"receive no more than forty-five per cent of the maximum salary level for the 
assigned position." (Emphasis added.) C.G.S. §10-183v(a). This exception serves 
the policy of making available to local boards of education a pool of qualified 
professionals to fill short-term educational needs. However, "exceptions to 
statutes are to be strictly construed with doubts resolved in favor of the general 
rule rather than the exception." Falco v. Institute of Living, 254 Conn. 321, 330 
(2000). 

Because both compensation and salary are used in subsection (a), it is 
necessary to examine the plain meaning of the terms. "Compensation" is defined 
commonly as "[r]emuneration for services rendered whether in salary, fees or 

commissions." (Emphasis added.) BLACK'S LAW DICTIONARY 283 (6th ed. 1990). 
"Salary," on the other hand, is defined as "[a] reward or recompense for services 
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performed. Jn a more limited sense, a ftxed periodical compensation paid for 

services rendered. A stated compensation paid periodically as by the year, 
month, or other fixed period .... " (Emphasis added.) Id., 1337. 

The term compensation is more general than salary because it describes 
the act of providing something as payment versus a definite, finite amount paid as 
a salary. It is well settled that "[w]here statutes contain specific and general 
references covering the same subject matter, the specific references prevail over 
the general." Miller's Pond Co., LLC v. City of New London, 273 Conn. 786, 809 
(2005), quoting Galvin v. Freedom of Information Commission, 201 Conn. 448, 
456 (1986). 

The use of the more specific term "salary" in the exception is strong 
evidence that the legislature did not intend to permit a local board of education to 
compensate a reemployed teacher beyond 45% of the maximum salary level for 
the assigned position by providing benefits such as employer-paid health 
insurance, annuities, monetary contributions to deferred compensation retirement 
plans, car/housing allowances, cell phones, etc., in a reemployed teacher's 
compensation because the term is limited to a periodic, fixed amount. If the 
legislature intended to permit other forms of remuneration and fringe benefits for 
a reemployed teacher pursuant to Connecticut General Statutes § 10 -183v(a), it 
would have used more expansive language. Moreover, to read C.G.S. § 1 O­
l 83v(a) to permit compensation beyond 45% of the maximum salary for the 
assigned position would result in no limitation at all. This would undercut-and 
perhaps eviscerate-the general policy contained in the first part of the 
subsection, which prevents retired teachers who receive benefits out of public 
money (i.e., the State Teachers Retirement System) from receiving additional 
"compensation paid out of public money appropriated for school purposes." 

In order to further reconcile the meaning of the statute with respect to 
permissible remuneration for reemployed teachers, we look to the rest of the text 
for guidance. Foley v. State Elections Enforcement Commission, 297 Conn. 764, 
793 (2010) (statutes must be read as a whole "so as to reconcile all parts as far as 
possible"). Thus, § 1O-l83v( c) also provides in relevant part that: 

2 "Paid" is the past tense and past participle of "pay," which is defined as "[t]o give money to in 
return for goods or services rendered .... "(Emphasis added.) AMERICAN HERITAGE DICTIONARY 
911 (2d College Ed. 1982). Therefore, the use of the term "salary" may be interpreted to 
encompass only money, .i.Jh. cash, for services rendered as opposed to other forms of remuneration 
such as employer-paid health insurance, annuities, monetary contributions to deferTed 
compensation retirement plans, car/housing allowances, cell phones, etc. 
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The employment of a teacher under subsections (a) and (b) of this 

section shall not be considered as service qualifying for continuing 
contract status under section 10-151 and the salary of such teacher 

shall be fzxed at an amount at least equal to that paid other 

teachers in the same school system with similar training and 

experience for the same type of service. Upon approval by the 
board of such employment under subsection (b) of this section, 

such teacher shall be eligible for the same health insurance 

benefits provided to active teachers employed by such school 
system .... 

(Emphasis added.) The language of subsection ( c) further supports a narrow 
application of the permissible compensation for reemployed teachers. Namely, 
subsection (c) uses only the term "salary," which is a periodic, fixed amount paid 
for services rendered, when describing the remuneration of retired teachers 
reemployed pursuant to either subsection (a) or (b ). 3 Fringe benefits are not 
addressed in subsection ( c ), and the only additional benefit provided is that of 
health insurance, which is only permissible for teachers reemployed pursuant to 
subsection (b ). 

Reading the prov1s10ns together, there is no language suggesting that 
payment beyond 45% of "the maximum salary for the assigned position" in any 
other form (i.e., employer-paid health insurance, annmt1es, monetary 
contributions to deferred compensation retirement plans, car/housing allowances, 
cell phones, etc.) is permissible for reemployed teachers pursuant to C.G.S. § 10-
183v(a). In addition, there is no statutory provision in Chapter 167a that 
authorizes any payment beyond the 45% salary cap allowed by subsection (a). 
See Connecticut Light & Power Co. v. Dept. of Public Utility Control, 266 Conn. 

3 Section 1O-l83v(b) provides in relevant part that: 

A teacher receiving retirement benefits from the system may be reemployed for 
up to one full school year ... in a position (1) designated by the Commissioner 
of Education as a subject shortage area, or (2) at a school located in a school 
district identified as a priority school district ... for the school year in which the 
teacher is being employed ... . Such reemployment may be extended for an 
additional school year, provided the local board of education (A) submits a 
written request for approval to the Teachers' Retirement Board, (B) certifies that 
no qualified candidates are available prior to the reemployment of such teacher, 
and (C) indicates the type of assignment to be performed, the anticipated date of 
rehire and the expected duration of the assignment. 

Unlike reemployment of a retired teacher pursuant to subsection (a), reemployment pursuant to 
§ 10-l 83v(b) is permissible under very narrow circumstances, and for a finite period of time. 
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l 08, 119 (2003) (courts "are not permitted to supply statutory language that the 
legislature may have chosen to omit"); Windels v. Environmental Protection 
Commissioner, 284 Conn. 268, 299 (2007) (the legislature is presumed to know 
how to convey expressly its intent); see also Busko v. DeFilippo, 162 Conn. 462, 
471 (1972) (it is inconsistent with the established rules of statutory construction 
for courts to "infer from the statute an exception to its provisions which the 
legislature has not prescribed either by word or implication"). 

The statute's legislative history provides further support for an 
interpretation of the statute limiting remuneration for reemployed teachers strictly 
to 45% of the "maximum salary level for the assigned position." In 2003 , the 
legislature amended the statute to increase the cap that Boards of Education 
choose to pay their retired, reemployed teachers. See 2003 Conn. Pub. Acts No. 
03-232. Specifically, the legislature increased the earnings limitation from 45% 
of the entry salary level to 45% of the maximum salary level for the assigned 
position. Testimony before the Appropriations Committee from Mr. William 
Sudol, Administrator, Teachers' Retirement Board, demonstrates that the change 
to the cap in 2003 was to provide Boards of Education with more flexibility in 
hiring retired teachers to fill vacancies.4 Specifically, Mr. Sudol responded to a 
question from Representative Adinolfi concerning the change in the cap as 
follows: 

BILL SUDOL: This legislation does not mandate what the Board 
of Education chooses to pay their retired teachers. Okay? What it 
is doing is it's changing the cap. 

Right now, with the 45 percent of entry-level salary, you take a 
district that typically has an entry level salary of say $30,000. In 
many cases they want to bring back a retired teacher to work for an 
extended period of time. 

So, under the current methodology, that retired teacher can earn 45 
percent of the $30,000 and then has to exit or forfeit his or her 
pension for going beyond that 45 percent. 

So, it still allows some discretion. It allows the school boards to 
dictate in terms of what they want for a salary structure. 

4 Retirees reemployed in critical shortage areas, however, are permitted to exceed the earnings 
limitation. See C.G.S. §I 0-I 83v(b). 



Darlene Perez 
Teachers' Retirement Board Administrator 
Page 6 

Hearing Before the Appropriations Commiltee, P.A. 03-232, 3591 (April 8, 2003) 
(statement of William Sudol, Administrator, Teacher's Retirement Board). Mr. 
Sudol's testimony clearly does not support a broader interpretation to include 
additional compensation beyond 45% of the maximum salary level for the 
assigned position because the discussion only concerned the salary of the 
reemployed teacher, and not fringe benefits. Moreover, if a local board of 
education had the flexibility under the existing statute to compensate a 
reemployed teacher beyond "45% of the entry salary Jevel11 by making retirement 
fund contributions or providing other benefits not mentioned in the statute, there 
likely would not have been the same need to raise the cap to attract qualified 
teachers to fill existing needs. 

Thus, we conclude that a teacher may be reemployed pursuant to 
Connecticut General Statutes §10-183v(a) while receiving a retirement benefit 
from the System, but he or she may not receive compensation beyond "forty-five 
per cent of the maximum salary level for the assi 1e 

yours, 

� 
GEOR JEPSEN 

ATTORNEY GENERAL 


