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Dear Ms. Perez, 

You have requested this office's opinion regarding whether the State 
Teachers' Retirement Board ("STRB") has the statutory authority to rescind credit 
for a member in the teachers' retirement system ("System") if it learns through a 
source other than the Department of Education ("Department") that the teacher is 
not properly certified for the position in which he or she is then employed.1 We 
conclude that the STRB does not have statutory authority to rescind credit for a 
"teacher" who is not properly certified for the position in which he or she is 
employed: the controlling statute only permits the STRB to suspend credit until 
the teacher becomes properly certified, and then only when the Department has 
"notified" the teacher that he or she is not properly certified. 

First, we note that upon receiving your request our office initially advised 
you to determine with the Department whether a procedure could be developed by 
which either the Department notifies the STRB of situations in which a teacher is 
improperly certified, or the STRB notifies the Department that it has learned of 
such improper certification. The STRB ultimately informed this office that no 
such procedure has been developed with the Department, but renewed its request 
for this opinion. 

To answer your inquiry, we must examine § 10-183rr of the Connecticut 
General Statutes. If the meaning of the "text is plain and unambiguous and does 
not yield absurd or unworkable results, extra textual evidence of the meaning of 
the statute shall not be considered." Connecticut General Statutes § l-2z; see also 

' "Teacher" is defined in relevant part as "any teacher, permanent substitute teacher, principal, 
assistant principal, supervisor, assistant superintendent or superintendent employed by the public 
schools in a professional capacity while possessing a certificate or permit issued by the State 
Board of Education, provided on and after July 1, 2075, such certificate shall be for the position in 
which the person is then employed ...." (Emphasis added.) C.G.S. §10-183b (26). 
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Mattatuck Museum-Mattatuck Historical Society v. Administrator, 
Unemployment Compensation Act. 238 Conn. 273, 278 (1996) (finding that when 
statutory language is "plain and unambiguous," courts will look no further than . 
the words themselves because it is assumed "that the language expresses the 
legislature's intent"). On the other hand, "[a] statute is ambiguous if, when read in 
context, it is susceptible to more than one reasonable interpretation." 
I-Iartford/Windsor Healthcare Properties, LLC v. City of Hartford, 298 Conn. 191, 
197-98 (2010). 

Connecticut General Statutes §10-183rr provides in relevant part that: 

Notwithstanding the provisions of subdivision (26) of section 10-
183b concerning the requirement that a teacher hold a certificate 
for the position in which the person is employed, any teacher who 
possesses a certificate or permit issued by the State Board of 
Education and is notified on or after December 1, 2003, by the 
Department of Education that such teacher is not properly certified 
for the position in which the teacher is employed or has been 
employed, such teacher shall receive no further credit in the 
teachers' retirement system for employment in such position until 
the teacher becomes properly certified for such position. The 
Teachers' Retirement board shall not rescind any credited service 
to such teacher for such employment and shall restore any such 
credit to such teacher if rescinded prior to May 27, 2008. 

(Emphasis added.) In our view, the statute is unambiguous about the STRB's 
limited authority concerning the accrual of credit for teachers "not properly 
certified." 

Your specific question is governed by the second sentence of § 10-183rr, 
which does not permit the STRB, to rescind"any credited service to such teacher 
for such employment...." (Emphasis added.) The phrase "such employment" 
refers to the teacher's "employment in such position" in the previous sentence, 
which in turn refers to the position "such teacher is not properly certified for." 

Thus, regardless of the source of the information, the second sentence of 
the statute specifically provides that the STRB cannot rescind credited service, but 
in fact must "restore any such credit" if it had been rescinded before the effective 
date of the statute (May 27, 2008). The plain language prohibiting such a 
rescission of credit reflects a policy designed to protect retirement credits of 
teachers who work outside of their area of accreditation as opposed to penalizing 
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them for such work.2 Although the second sentence of the statute does not refer 
to the Department of Education, as the first sentence does, this policy of the 
statute would be defeated if the STRB were able to rescind credit based upon 
certification information it received from another source. 

As to the prospective suspension of "further credit in the teachers' 
retirement system," the first sentence of § 10-183rr provides a necessary predicate 
to that suspension: that the teacher "is notified on or after December 1, 2003, by 
the Department of Education that such teacher is not properly certified ...." 
We construe this predicate as not only mandating that the improperly certified 
teacher receive no further credit "until the teacher becomes properly certified," 
but as limiting the circumstances of that suspension to instances in which the 
Department determines that the certification is improper and so notifies the 
teacher. We do not read this statute to authorize the STRB to suspend the earning 
of credit based upon its own information, from a source other than the 
Department. Felician Sisters of St. Frances of CT v. Historic District 
Commission, 284 Conn. 838, 851 (2008) (the expression of one thing is evidence 
of the legislature's intent to exclude another). 

2 The statute's legislative history supports an interpretation that credit is to be halted and not 
rescinded if the teacher is employed in a position for which he or she is not properly certified. In 
2008, the legislature passed the statute to address situations in which a teacher was working 
outside of their area of accreditation and not receiving credit. See 2008 Conn. Pub. Acts No. 08­
112. Specifically, the legislative debates reveal that the enactment of the statute was designed to 
minimize the impact on individuals working outside of their accreditation. Representative 
Fieischmann, speaking in favor of the legislation, noted the rarity of the circumstance where an 
individual was working outside of their accreditation and losing retirement credit, but also noted 
the "major implications for the individuals affected." H, Proc., 2008 Sess. 4407-10 (May 1,2008) 
(remarks of Rep. Fieischmann). The statute requires the STRB to restore credit to an affected 
teacher if such credit was rescinded prior to enactment of the statute. Connecticut General 
Statutes §I0-I83rr. Therefore, the statute plainly was designed to protect teachers from losing 
retirement credit due to teaching outside of their area of accreditation. 
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Thus, we conclude that pursuant to Connecticut General Statutes §10-
183rr the STRB is authorized only to suspend credit after the teacher has been 
notified by the Department of Education that he or she is working outside of his 
or her area of accreditation. The STRB cannot rescind any credit, and it must 
resume the accrual of credit after the teacher is properly certified for the position 
in which he or she is employed. In order for the STRB to fulfill its duty to 
properly administer the System, we recommend that the STRB develop, in 
conjunction with the Department of Education, a procedure of notification when 
either the Department or the STRB learns that a teacher is not properly certified 
for his or her position. 

Very truly yours, 

GEORGE-JEPSEN 
ATTORNEY GENERAL 


