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Pit Stops Fact Sheet  

     

 
Emergency Planning & Community Right-to-Know Act 

 (EPCRA) Reporting Requirements 

EPCRA is a federal law that has several reporting requirements placed on owners or operators of 

facilities who have chemicals and hazardous substances at their facilities.  EPCRA laws and 

regulations were designed to help increase the public’s knowledge and access to specific 

information regarding chemicals at facilities and/or releases into the environment.  Reporting is 

required if the amount of chemical on site is equal to or greater than the threshold planning 

quantities (TPQ).  Notifications are fulfilled by submitting information within a specific time 

frame.   

 

As a vehicle service facility owner or operator, you may be subject to specific EPCRA 

provisions.  This fact sheet is an overview of the EPCRA reporting requirements that may fall 

within your business operations.  EPCRA provisions require information to be submitted to 

several officials at the local, state, and federal level.  The CT EPCRA program is overseen by the 

CT Department of Energy and Environmental Protection (DEEP) and the Connecticut 

Emergency Response Commission (SERC). At the State level, DEEP collects the forms, records 

the data and files the records received. The SERC oversees Local Emergency Planning 

Committees (LEPCs). At the local level, the LEPC as well as the local fire departments also 

collect EPCRA information.   Enforcement is managed by the federal EPCRA Program.   

 

SERC maintains a website where you will find answers to most of your questions regarding 

EPCRA, reference documents, reporting forms, software, LEPCs and regional contacts, and 

other emergency preparedness activities.  The SERC encourages you to make contact with the 

LEPC and Fire Department with jurisdiction over your facility to get their specific EPCRA 

reporting requirements. This factsheet is an overview of DEEP and SERCs procedures and 

forms. 
 

For vehicle service facilities, there are three primary sections of EPCRA that may require 

reporting to DEEP, LEPC and /or Fire Departments. The chemicals covered by each of the 

sections are different as are the quantities that trigger reporting. 

1. Emergency Planning Requirements, Section 301, 302 and 303 

2. Emergency Notification Requirement, Section 304 

3. Community Right-to-Know, Hazardous Chemical Reporting Requirement 

a. Section 311, Material Safety Data Sheets 

b. Section 312, Hazardous Chemical Storage Reporting (Tier 2 Reporting) 

 

Please be aware there are other provisions to EPCRA. 

 

 

Appendix B 

http://www.epa.gov/fedrgstr/EPA-WASTE/2008/November/Day-03/f25329.htm
http://www.ct.gov/serc/site/default.asp
http://www.ct.gov/serc/site/default.asp
http://www.epa.gov/emergencies/content/epcra/index.htm
http://www.ct.gov/serc
http://www.epa.gov/fedrgstr/EPA-WASTE/2008/November/Day-03/f25329.htm
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I. Emergency Planning Requirements 

EPCRA Section 302 
 

EPCRA, Section 302 helps promote communication among the facility, community and the State 

in terms of what chemicals are in the community. 

 

Who does this apply to? 

Facilities that store, use or produce chemicals or hazardous substances must notify their LEPC 

and the SERC of the substance if it is listed as an extremely hazardous substance (EHS) and is 

present at the facility in an amount at or above the threshold planning quantity (TPQ). 

 

What are reportable substances under Section 302? 

 Use 40 CFR Sec.302 to determine if a substance is considered a hazardous substance. 

 Use Table in Sec. 302.4 to determine if a substance is an extremely hazardous substance 

(EHS).   

 Use the Lists of Lists, Consolidated List of Chemicals Subject to EPCRA - use the column 

referenced Section 302 to find the threshold planning quantity (TPQ) that triggers reporting. 

 

When are you required to report to the SERC and LEPC under Section 302?  

 

 Within 60 days after your facility first receives it or produces it on site. 

 Within 30 days after a change that may be relevant to emergency planning. Examples 

relevant to emergency planning include, but are not limited to: 

o When the facility is no longer in operation; 

o After a facility representative is appointed or replaced; 

o When a new EHS is present at the facility;  

o When an EHS is moved to a different location at the facility;  

o When an EHS is no longer present at the facility. 

 

Reporting Process 

 

A Notification Form is available to assist you in complying with the law.  The Notification Form 

has six sections: type of notification, facility information, facility representation - who serves as 

Emergency Coordinator, SIC codes or Dun and Bradstreet number, chemical name and CAS 

number and certification statement. 

 

The SERC website maintains a listing of LEPC Chairpersons.  However, if your town is not 

listed or the contact name is outdated, contact your Chief Executive Official Office.  For 

additional assistance, you may want to talk with your LEPC and become part of the 

town/regional emergency preparedness planning process.   

http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=ecb35cecf32ef7577beee6db37012bf0&node=40:29.0.1.1.2&rgn=div5
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=ecb35cecf32ef7577beee6db37012bf0&node=40:29.0.1.1.2&rgn=div5
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=ecb35cecf32ef7577beee6db37012bf0&node=40:29.0.1.1.2&rgn=div5
http://www.ct.gov/serc/cwp/view.asp?a=2431&q=315298
http://www.ct.gov/serc/lib/serc/lepc_membership/lepc_chairs.pdf
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FAQs about Section 302 

Q. What substances are vehicle service facilities likely to report under Section 302 

reporting requirements? 

 

A. Sulfuric acid is recognized as an extremely hazardous substance (EHS) with a threshold 

planning quantity (TPQ) over 1,000 pounds.  The average car battery contains 5 pounds of 

sulfuric acid, so storing 200 or more car batteries would trigger reporting.  This reporting 

requirement applies to batteries waiting to be sold, those stored for pickup under the Universal 

Waste Rule, some batteries in emergency generators or lighting, and those in fork trucks and 

vehicles owned or operated by the facility.  Note that this requirement does not apply to batteries 

in customers’ or workers’ vehicles. 

 

Ammonia is also recognized as an EHS and must be reported if there is over 500 pounds at your 

facility.  Ammonia can be found in refrigeration systems and in some products such as water-

based paints (acts as the catalyst), windshield wiper fluid, and floor strippers. 

 
 

II. Emergency Notification Requirements 

EPCRA Section 304  

EPCRA, Section 304, requires you immediately report the release of an extremely hazardous 

substance (EHS) or a hazardous substance listed under CERCLA that is equal to or over the 

minimum reportable quantity (TPQ).Use the List of List, Consolidated List of Chemicals for 

EPCRA , and refer to the column labeled Section 304 or “CERCLA RQ” to determine the 

specific TPQ for Section 304. 

You must report to three separate authorities (local, state and federal) within 24 hours of a 

release.  

Local Notification  

 Dial 911.  This action sets into motion a process which routes both the call and data that you 

supply to the center serving the town/region from where the call originated.  It usually goes 

to the emergency response personnel. 

State Notification 

 Call 860-424-3338 or toll free 1-866-337-7745.  The phone lines are managed by DEEP and 

the call fulfills the notification requirement to the SERC as well. 

o Note: A person is required to immediately report spills of any quantity that pose a 

threat to human health or the environment to DEEP.  Refer to the Spill Reporting Fact 

Sheet for more details on the State spill reporting requirements.  Should the numbers 

listed above become unavailable for any reason then call 860-424-3333.  
 

Federal Notification 

 Dial 800-424-8802 (National Response Center, NRC) to report oil discharges and hazardous 

substances discharges that meet or exceed a specific quantity into the waters of the state.  

You must report quantities associated with reportable quantities of 1, 10, 100, 500, and 1000 

http://www.ct.gov/dep/cwp/view.asp?a=2718&q=325432&depNav_GID=1646
http://www.ct.gov/dep/cwp/view.asp?a=2718&q=325432&depNav_GID=1646
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=ecb35cecf32ef7577beee6db37012bf0&node=40:29.0.1.1.2&rgn=div5
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=ecb35cecf32ef7577beee6db37012bf0&node=40:29.0.1.1.2&rgn=div5
http://www.ct.gov/dep/cwp/view.asp?a=2692&q=322584&depNav_GID=1648&depNav=
http://www.ct.gov/dep/cwp/view.asp?a=2692&q=322584&depNav_GID=1648&depNav=
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=b2d4d525cddbd4695f28cbaa04542861&node=40:23.0.1.1.6&rgn=div5
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=4a90d3a436c263c6e6f11cb56f462ad7&node=40:23.0.1.1.10&rgn=div5
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=4a90d3a436c263c6e6f11cb56f462ad7&node=40:23.0.1.1.10&rgn=div5
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pounds or greater.  The NRC has a website with instructions, guidance and forms for filing 

the report.  If you are unsure about whether to report a spill to the NRC, it is better to report 

than not report. For those without 800 access, please contact 202-267-2675. 
 

III. Community Right-to-Know Requirements 
Reporting Hazardous Chemicals Requirement 

EPCRA Sections 311 and 312 

EPCRA Section 311- Material Safety Data Sheet 

Who does this apply to? 

 

Any facility that is required to have available a Material Safety Data Sheet (MSDS) for any 

hazardous chemical under the OSHA, Hazardous Communication Standard, 1910.1200(c) is 

subject to this section.   

 

You are required to report:  

 For extremely hazardous substances, if you store either 500 pounds or the Threshold 

Planning Quantity (TPQ) whichever is lower, or 

 For hazardous chemicals requiring an MSDS, quantities of 10,000 pounds or more, or 

 For all grades combined of gasoline at a retail gas station, quantities of 75,000 gallons or 

more all in underground tank(s) that are in compliance with CT UST regulations, or 

 For all grades combined of diesel fuel at a retail gas station, quantities of 100,000 gallons all 

in underground tank(s) that are in compliance with CT UST regulations. 

 

What is the reporting process? 

 Fill out the Hazardous Chemical Reporting Notification Form and return it to the CT 

Department of Energy and Environmental Protection, c/o State Emergency Response 

Commission. 

 Report within 3 months of having a reportable quantity of hazardous chemical at your 

facility.   

 Report when a new hazardous chemical(s) is stored in a reportable quantity at your facility.     

 

For additional assistance, visit the OSHA website that provides instructions regarding how to 

manage MSDS. 

 

EPCRA Section 312 - Annual Tier II Reporting 
 

Who does this apply to? 

 

Any facility that has a hazardous chemical with an MSDS and the quantity present is equal to or 

above the reporting threshold.   
  

You are required to report if:   

 You store one or more substance listed as an extremely hazardous substance (EHS) in 

quantities equal to or greater than the listed TPQ, or 500 lbs., whichever is lower 

Note:  A substance is considered an EHS if identified in the Final Rule, Appendix A and B 

for listings of EHS.  For additional assistance, go to the Tier2 Submission instructions and 

http://www.nrc.uscg.mil/nrchp.html
http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=STANDARDS&p_id=10099
http://www.ct.gov/serc/cwp/view.asp?a=2431&q=315298
http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=DIRECTIVES&p_id=1551
http://www.epa.gov/fedrgstr/EPA-WASTE/2008/November/Day-03/f25329.htm
http://www.epa.gov/emergencies/content/epcra/tier2.htm#inst.
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facility submission guidelines and for the language of the Final Rule. 

OR 

 Or you store 10,000 pounds or more of any hazardous substance requiring an MSDS.   

Note:  A substance is a hazardous chemical if it is required to have an MSDS and meets the 

definition of hazardous chemicals under the OSHA regulations found at 29 CFR 

1910.1200(c) 

 

When are reports due?  

 Reports are due annually by March 1. A “year” represents the period from 1/1 -12/31.    

 When new hazardous chemicals are stored in reportable quantities at your facility, you must 

report by updating your Tier II report.   

 

Reporting Process 

There is Tier2 Submit software available at no cost to help facilities prepare an electronic 

chemical inventory report.  There is additional State Tier II Reporting guidance available.  The 

State requires a Tier2 Submit Report Certification to be filed by the owner/operator or the 

officially designated representative of the owner/operator must certify that all information 

included in any of these submissions is true, accurate, and complete. 

 

(FAQs and contact information on next page) 

http://www.epa.gov/fedrgstr/EPA-WASTE/2008/November/Day-03/f25329.htm
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=58a0d49db7753ac185544aa6b5db25c5&node=29:6.1.1.1.1.1.1.36&rgn=div8
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=58a0d49db7753ac185544aa6b5db25c5&node=29:6.1.1.1.1.1.1.36&rgn=div8
http://www.epa.gov/emergencies/content/epcra/tier2.htm#tierii
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For more information, contact the EPCRA, RCRA, Superfund & EPCRA Call Center at 1-800-

424-9346 or TDD (800) 553-7672.  Monday - Friday 9 am-5 pm Eastern or the SERC at 860-

424-3373 or email the SERC at deep.ctepcra@ct.gov. 
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FAQs under Section 311 and 312 
 

Q. If a retail gas facility stores gasoline or diesel fuel in both aboveground and underground 

tanks, what thresholds do they apply to determine if they have to report gasoline or diesel 

fuel? If they have to report, do they report all the gasoline and diesel fuel at the station? 

 

A. Any retail gas station that has at least 10,000 pounds of gasoline or diesel fuel stored in tanks 

that are not entirely underground must report on the total gasoline or diesel fuel at the facility, 

including any that is stored entirely underground. Similarly, any retail gas station that has at least 

75,000 gallons of gasoline or 100,000 gallons of diesel fuel stored entirely underground must 

report on the total gasoline or diesel fuel at the facility, including any that is not stored entirely 

underground. In other words, whether the facility triggers the threshold for underground storage 

or for aboveground storage, they report on the total gasoline or diesel fuel at the facility. NOTE: 

Gasoline weighs approximately 6.15 pounds per gallon and diesel weighs approximately 7.38 

pounds per gallon. 

 

Q. What other substances are vehicle repair and retail gasoline stations likely to report 

under Tier II? 

 

A. Other substances that may trigger reporting include propane, ethylene glycol, kerosene or fuel 

oil in excess of 10,000 pounds.  Although there is another section of the Tier 2 form where 

storage amounts can be reported in kilograms, gallons, liters, barrels, tons or metric tons, Tier 2 

requires substances to be reported in pounds.  NOTE: Gasoline weighs approximately 6.15 

pounds per gallon, diesel weighs approximately 7.38 pounds per gallon, and propane weighs 

approximately 4.2 pounds per gallon.  

 

Q. How do you report the sulfuric acid in batteries under Sections 311-312? 

 

A. You must report the sulfuric acid in lead acid and gel pack batteries in excess of 500 pounds. 

The average car battery contains approximately 5 pounds of sulfuric acid so if you have more 

than 100 car batteries stored or in use on site you must report.  You must also report the lead in 

lead acid batteries in excess of 10,000 pounds.  The average car battery contains 18- 20 pounds of 

lead.  Note that this reporting requirement does not apply to batteries waiting to be sold. 

However, if you collect returns of batteries, those would not have an exemption and need to be 

reported. Large or unusual batteries (e.g., truck-size or double batteries) are not exempted. 

mailto:deep.ctepcra@ct.gov
http://www.ct.gov/deep/cwp/view.asp?a=2708&q=323974&depNav_GID=1763
http://www.ct.gov/deep/pitstops

