
DPH/DEEP Interpretation:
Abandonment of  Below-Grade ACM

Ross Bunnell, CT DEEP



Inquiry from CT Consultant

• Building foundation walls or basement slabs can contain ACM (e.g., 
weatherproofing tars or mesh/flashing between slab layers).

• Can these be backfilled and abandoned in place?

• How about underground tunnels or utilities that contain ACM (e.g., pipes, 
wires, etc.)?



DPH/DEEP Response

• DPH asbestos regulations would require abatement of  all ACM found on the 
interior of  the facility prior to demolition.

• ACM found exterior to the facility would have to be abated if  it is rendered 
Regulated Asbestos Containing Material (RACM), per the EPA NESHAPs, 
during demolition.

• However, non-friable ACM found exterior to the facility that will not 
become RACM during demolition does not necessarily need to be abated.

• DPH regulations do not require the removal of  non-friable ACM found 
below-grade (e.g. damp proofing tar or ACM between layers of  a slab).

http://www.ct.gov/deep/lib/deep/waste_management_and_disposal/hwac/DEEP-DPH_Guidance_on_Abandonment_of_Below-Grade_ACM.pdf


DPH/DEEP Response (Cont.)

• ACM pipes, etc. in tunnels that can be accessed from within a facility are 
subject to DPH regulation.

• DPH regulations do not prohibit the abandonment in place of  ACM pipes, 
etc. found in inaccessible tunnels or underground trenches.

• DEEP considers the abandonment of  basement walls and/or slab that 
waterproofing tars with ACM to be a de facto disposal activity.

• Does not qualify as “clean fill.”

• CGS Section 22a-252 prohibits the disposal of  > 1 cubic foot of  ACM w/o a permit.



DPH/DEEP Response (Cont.)

• DEEP does not consider the abandonment in place of  tunnels or trenches 
containing ACM materials to be a disposal activity if  they are inaccessible 
and unexposed.

• However, if  the tunnels or trenches containing ACM are excavated or 
exposed at some later time, they would have to be properly removed and 
disposed of  at that time.

• Both DPH and DEEP recommend that ACM that is abandoned in place be 
clearly documented for future reference, preferably in the land records for 
the site. 



Questions?

• DEEP website link:  copy of  DPH/DEEP email.

• Ross Bunnell, Sanitary Engineer 3

• (860) 424-3274

• ross.bunnell@ct.gov

http://www.ct.gov/deep/lib/deep/waste_management_and_disposal/hwac/DEEP-DPH_Guidance_on_Abandonment_of_Below-Grade_ACM.pdf
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