
 
 
 
RULING NO. 2014-1 
 
SALES AND USE TAXES  

UTILITY EXEMPTION (GENERAL) 
PROPANE USED IN HOME GENERATORS 

 
FACTS: 
 
 A homeowner is purchasing a standby generator for his home, which he plans to fuel with 
propane from a tank to be installed on his property that will only supply the generator.   
 
ISSUES: 
 

Whether the sale of propane gas to be used to operate a standby generator at a residential 
dwelling is subject to sales and use taxes. 
 
RULINGS: 
 

The sale of propane gas to be used to operate a generator at a residential dwelling is exempt from 
sales and use taxes. 
 
DISCUSSION: 
 

Sales of tangible personal property, including sales of propane gas, are generally subject to 
Connecticut Sales and Use Taxes.  See Conn. Gen. Stat. §12-407.  However, sales of propane gas for use 
in any residential dwelling are exempted by the provisions of Conn. Gen. Stat. § 12-412(3)(A), which 
states in relevant part as follows: 
 

The sale, furnishing or service of gas, including bottled gas, and electricity when delivered to 
consumers through mains, lines, pipes or bottles for use (i) in any residential dwelling . . . .  
Bottled gas as used in this subsection means L.P. (propane) gas. 

 
 See also Policy Statement 94(3.2), Gas and Electricity Purchased for Residential Use or for Use in 
Agricultural Production, in the Fabrication of Finished Products to Be Sold, or in an Industrial 
Manufacturing Plant.   
 

Unlike the exemption for fuel used for heating purposes, which is set forth in Conn. Gen. Stat. § 
12-412(16), the exemption for gas in Conn. Gen. Stat. § 12-412(3)(A) does not specify that the gas must 
be used for a specific purpose at a residential dwelling in order to be eligible for exemption.  Thus, gas 
sold for use at a residential dwelling may be purchased exempt from sales and use tax, regardless of its 
use. 
 
 
       OFFICE OF COUNSEL 
       December 18, 2014 
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