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ADVISORY OPINION NUMBER 78-21

Appearances by a Public Official's Firm before Certain State Agencies

An attorney, appointed to the State Elections Commission by the
Senate Minority Leader, is an associate in a law firm. He will not
become eligible for consideration to be a partner in the firm for
several years. The attornev does not and will not practice before
any of the State agencies listed in section 1-66(d), Connecticut
General Statutes, as amended by section 6(d), Public Act Number
77-600. Other members of his firm are likely to appear for com-
pensation, in a representative capacity, before those State agencies
from time to time. As a salaried employee, the attorney presumably
does not share in fees derived from the practice of other attorneys
in his firm before the State agencies. The attorney has asked the
State Ethics Commission whether, under the foregoing conditions,

section 1-66(d), supra, prohibits him from remaining a member of
the Elections Commission.

The statutory section involved provides:

"No public official...shall agree to accept, or be in
partnership with or a member of a professional corpora-
tion which partnership or professional corporation agrees
to accept, any employment, fee or other thing of value,
or portion thereof, in consideration of his appearing,
agreeing to appear, or taking any other action on

behalf of another person before..." the State agencies
listed.

The answer to the attorney's query depends upon determination of
whether he is a public official, whether the prohibition applies
to all members of a firm which includes a public official, and

the effect of the attorney being an associate rather than a partner
in his firm.

" '"Public official' means...any person appointed to anv office
on the legislative, judicial or executive branch of state government
by the governor, with or without the advice and consent of the
general assembly and any person appointed...by the general asscmbly
or either house thercof, but shall not include a member of an
advisory board...." Section 1(j), Public Act Number 77-600.
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Under this definition, the attorney is a public official notwith-
standing the fact that he was appointed by the Senate Minority
Leader. At the outset it is clear, considering the powers
bestowed upon the Elections Commission in section 9-7b
Connecticut General Statutes, that the attorney is not a member
of an advisory board as defined in section 1l(g), Public Act
Number 77-600. As with many State agencies, including the
Ethics Commission, members are appointed to the Elections
Commission either by the Governor or by one of the leaders

of the two Houses of the General Assembly. Section 9-7a (a),
Connecticut General Statutes. A Commission member appointed

by a legislative leader is, in effect, appointed by the House
in which the leader serves. In the statutory sections covering
appointments, the legislature delegates to its leadership
authority to make appointments on behalf of each House or

the General Assembly. Cf. Opinion of the Attorney General
dated August 7, 1978. Were provisions concerning appointments
by legislative leaders not so interpreted, sections 1(j) and
2(a) of Public Act Number 77-600 would vield the absurd result
that three members of the State Ethics Commission, appointed

by the Governor, are public officials for the purposes of the
Act and four members, appointed by the legislative leadership,
are not.

With regard to the extent of the prohibition in section 1-66(d),
supra, the identical language in that section prior to its
amendment was construed to prohibit appearances before the
designated agencies by any member of a public official's firm
as well as by the public official. Minutes of the Joint Leg-
islative Ethics Committee dated March 14, 1975;: advisory opinion,
dated July 2, 1973, of the Joint Legislative Ethics Committee con-
cerning an unidentified State Representative. There is no indi-
cation that the General Assembly, in re-enacting the language,
intended to change the interpretation. To the contrary, in
the House it was made clear during floor debate that the lanauage
was intended to continue the prohibition against any member of
a public official's law firm representing others for compensation
before the designated State agencies. Connecticut General Assembly
House Proceedings, Vol. 20, Pt. 15, pp. 6507-6508. Based on the
construction of the statutory language prior to re—-enactment of
the section in 1977, and the express intent of the General Assembly
that the interpretation remain the same, the Attorney General has
determined that a public official's firm, as well as the public
official, is prohibited from engaging in the activities set forth -
in section 1-66(d), supra. Opinion of the Attorney General dated
August 7, 1978.

Before amendment in 1977 section 1-66(d), supra, contained language
governing a public official who was "in association", as well as
"in partnership" or a "member of a professional corporation".
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In deleting "association" (and "union or professional association™)
the General Assembly did not intend to make the prohibition depend
upon a person's status in the firm. Floor debate noted specifically
that the ban applied to partners and associates. Connecticut General
Assembly House Proceedings, supra. See also Office of Legislative
Research Special Analysis, File Number 1085, dated June 2, 1977,
which observed, in discussing on page 3 prohibitions retained in
Public Act Number 77-600 as passed by the Senate, that the then-
current ban forbidding a public official to appear "either
personally or through an associate or employee, before certain

state agencies as a paid representative of a third party" was
continued. ;

In the related field of professional ethics of attorneys, the
status in his firm has no bearing on an attorney's ethical respon-
sibilities. If one attorney is disqualified from appearing in a
case, the firm and all its attorneys are similarly disgualified.
Weidlich v. Weidlich, 147 Conn. 160 (1960); Consolidated Theatres
V. Warner Bros. Cir. Man. Corp., 216 F. 2d 920 (2d Cir. 1954);
Laskey Bros. of W. Va. Inc. v. Warner Bros. Pictures, Inc. 224
F. 2d 824 (2d Cir. 1955), cert. denied 350 U.S. 932 (19506);

Kramer v. Scientific Control Corp., 534 F. 2d 1085 (34 Cir. 1976);
U<8: Vs Btandord Oir Cob., 135 F. Supp. 445 (B.D. N.¥Y. 1955);
Drinker, Legal Ethics 106 (1953). Throughout the Code of Pro-
fessional Responsibility, Connecticut Practice Book, provisions
apply without specifying the position of an attorney within his
firm (e.g., Disciplinary Rules 2-101(B)(l), 5-101(B), 5-102(A)
and (B), to "partners and associates" or "members and associates"
(e.g., Disciplinary Rules 2-102(a) (1) and (4), 2-103(A) and (C),
2-107, Ethical Consideration 4-2), or to those described using
phrases such as "partner, associate, or any other lawyer affiliated
with him or his firm" (e.g. Disciplinary Rules 2-101(A),

2-103(D) , and 5-105(D}}. That is to say, what is ethical or
unethical for a partner in a law firm is equally ethical or un-
ethical for any other attorney in the firm. "We do not think
that titles have much to do with the real problem here."
Consolidated Theatres, supra, at 927.

With regard to appearances by a public official's law firm
before the State agencies listed in section 1-66(d), supra, the
same ethical considerations apply whether the public official
i1s an associate, a partner in his firm, or a member of a pro-
fessional corporation. If the public official is an attorney,
those affiliated with him in the firm should not represent others
for pay before the agencies. Whether or not such appearances
would be technical violations of section 1-66(d), supra, the
appearance of impropriety is the same whether the attorney is
an associate, a partner, or has somec other position in the firm.
A public official occupies a position of trust and confidence.

He should not place himseclf in a situation which allows public
doubt about possible unduc influence to arise.

;n.deciding that an attornecy may not vemain both a public
official and an attorney irn a law firm which engages in the
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activities described in section 1-66(d), supra, the Commission is
not unmindful of the problems this may cause in finding competent
citizens willing and qualified to perform unpaid public service
on agencies, other than advisory boards, of the State. The
General Assembly, however, has made a policy judcment, embodied
in section 1-66(d), Connecticut General Statutes, as amended.
Public confidence in the integrity of government cannnot be
maintained if interpretations of the section are premised on
distinctions which have no practical relation to the ethical
considerations involved.

By order of the Commission,
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Rev. Thomas J. Lynch
Chairman
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