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ADVISCRY OPINION NUMBER 78-22

Public Officials Appearing Before State Agencies

A partner in a law firm, appointed by the Governor to the Public
Health Council, has asked the State Ethics Commission whether it
would violate section 6(d) of Public Act Number 77-600 if he or
a member of his firm were to appear in a representative capacity
and on a compensated basis before the State agencies listed in
that section of the statute.

The Public Health Council is one of the two components of the
State Department of Health. Section 19-1, Connecticut General
Statutes. The central policymaking authority for the Department
is vested in the Council. Section 19-3, id. A person appointed
by the Governor to the Council is, therefore, a public official,
section 1(j), Public Act Number 77-600, not a member of an
advisory board, section 1l(g), id.

Section 6(d), Public Act Number 77-600, provides in pertinent

part: "No public official...shall agree to accept, or be in part-
nership with...which partnership...agrees to accept, any employ-
ment, fee or other thing of wvalue...in consideration of his

appearing, agreeing to appear, or taking any other action on
behalf of another person before" various State agencies named
in the section. Since the attorney is a public official, it
clearly would be a violation for him to represent another,
for compensation, hefore any of the named agencies. State
Ethics Commission Advisory Opinion 78-1, 39 Conn. L.J., No.
36, D= 17.

As is more fully discussed in State Ethics Commission Advisory
Opinion 78-21, dated September i1, l978,'ﬁndjthe predessor
statutory provision, section 1-66(d), Commecticut General Statutes,
prior to amendment by section 6(d), supra, was interpreted to ex-
tend the prohibition on appearances before the listed State agencics
to all the attorneys in a public cfficial's law firm; the General
Assembly, in re-enacting section 1-66(d) in 1977, intended that
interpretation to continue; and the State Ethics Commission has
construed the current statutory provision to include a ban on
appearances by those in a public official's law firm. Therefore,
it would likewisc be a violation for other members of a law firm
in which a member of the Public Health Council is a partner to
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represent another for compensation before the agencies named in
section 6(d), Public Act Number 77-600.

By order of the Commission
%W
7 % :

Rev. Thomas J. Lynch
Chairman

4

Dated Mvﬁ{w /R _[298
/ 7
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William T. Kosturko, Esqg.
Chairman

State Elections Commission
410 Asylum Street

Hartford, Connecticut 06103

Dear Mr. Kosturko:

By letter of December 29, 1977 you requested an advisory opinion
regarding the application of Public Act Number 77-600 to your
situation as both Chairman of the State Elections Commission

and an associate in a law firm, other members of which may appear
before, or take action on behalf of another before, one or
another of the executive agencies listed in section 6(d) of that
Act. You stated that you would not be either appearing before
the listed executive agencies or devoting time to any matter
before them.

The Commission agrees with your conclusion that you are a public
official under the Act.

Section 1-66(d), Connecticut General Statutes, the predecessor of
section 6(d) of the Act, was interpreted to mean that a public
official who was a member of a firm violated the code of ethics
if any member of his firm practiced before the agencies listed in
section 1-66(d). This is hardly the necessary interpretation of
that section, but it is the one made by the Joint Legislative
Ethics Committee and the one upon which public officials have
acted in the past.

In considering your letter, the Commission came to the tentative

conclusion that the Legislature did not intend to change the

application of the Act when it re-enacted section 1-66(d) as

section 6(d) of the Act. Much of the section is unchanged. The

modification of language describing the relationship of the public

official to the firm was not considered to remove your particular
= situation from the operation of the Act.

It was the tentative conclusion of the Commission, therefore,

that if you remain both Chairman of the State Elections Commission
and an associate in your law firm, you will be in violation of
section 6(d), Public Act Number 77-600.
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Because the interpretation of the former act is somewhat unusual
and your letter contained no background data or argument, the
Commission did not take final action on your request for an
advisory opinion. If you have any information regarding this
matter which you wish to submit for the Commission's consideration
before it comes to an opinion finally in your case, you are
welcome to present it to the Commission. You may present it in
writing, by appearing before the Commission at its next regular
meeting at 4 p.m., Wednesday, March 1, 1978, or both, as you
prefer.

Very truly yours,

J. D. Eaton
Executive Director & General Counsel

JDE: jw
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The Honorable Carl R. Ajello
Attorney General

30 Trinity Street

Hartford, Conn. 06115

Dear Mr. Ajello:

The State Ethics Commission has asked me to request your legal
opinion on several questions which arise under Public Act
Number 77-600 and which affect the members of the State Ethics
Commission, as well as members of other commissions with a
similar status.

These questions are:

1. Is each member of the Ethics Commission a "public official"
as defined in section 1(j), so as to be subject to the pro-
hibitions of section 6(d), Public Act Number 77-600? If so,
and he is affiliated with a partnership or professional
corporation in any way, may other members of the firm appear,
agree to appear, or take any other action on behalf of another,
for consideration, before one of the State agencies enumerated
in section 6(d), so long as the public official does not?
Further, to what extent does the second sentence of section
6(d) limit the first sentence?

2. Is a member of the Ethics Commission a "commissioner" as
that term is used in section 5(a), Public Act Number 77-6007?

For your convenience I am enclosing copies of two opinions of the
Joint Legislative Ethics Committee interpreting section 1-66(d),
Connecticut General Statutes, the predecessor of section 6(d),
Public Act Number 77-600.

By order of the Commission:

J. D. Eaton
Executive Director &
General Counsel

JDE:pf
Encl.






