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Expenditures for the Benefit of a Public Official, r
a Member of his Staff or Immediate Family

An organization which is registered as a lobbyist under Public
Act Number 77-605 holds annual conventions which usually are at
least daylong. A typical convention consists of a day of continuing
education programs related to the occupations of the attendants,
followed by a cocktail hour and a dinner which are essentially
social functions. Persons who register for the convention pay a
registration fee of no more than $25, which covers the cost of,
and entitles” the individual to attend, the entire convention
program, including the cocktail hour and the dinner. The convention
costs the organization nothing. The registration fees of attendants
are sufficient to defray all expenses incurred by the organization i
in conducting the convention.

A representative of the organization has asked the State Ethics
Commission what must be included in the organization's financial
report, submitted in compliance with section 7, Public Act Number
/77-605, as a result of the following:

a. A State employee attends the program and is invited as a
guest for cocktails and dinner; the State employee may or
may not have participated in the program.

b. A public official or State employee attends part of a
day's program as a guest; he may or may not participate
in the program.

“c. A member of the immediate family of a State employee
accompanies the State employee in each of the situations
described in a and b, above.

The request for an opinion contained no indication that any
attempts to influence legislative or administrative action are
involved. Therefore, the issue seems to be one of proper reporting
of "each expenditure of twenty five dollars or more per occasion
made by the registrant for the benefit of a public official in the
legislative or executive branch, a member of his staff or immediate
family, itemized by date, beneficiary, amount and circumstances of
the transaction" in order to comply with section 7 of Public Act
Number 77-605. The Commission has construed this provision to
require reporting expenditures for the benefit of such a public
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official, his staff and his immediate family, when the cost of the
occasion is $25 or more even though, as in this case, the benefit
to an individual may be less than $25. State Ethics Commission
Advisory Opinion Number 78-16, 40 Conn. L.J. No. 8, p. 13.

"Expenditure" is defined as "any advance, conveyance, deposit,
distribution, transfer of funds, loan, payment, payments for mailing,
postage, printing and other clerical services and materials, pledge
or subscription of money or anything of value,... and any contract,
agreement, promise or other obligation...." Section 1(f), Public
Act Number 77-605. In the case of a convention, the one who makes
the "expenditures" as the term is used in section 7, supra, for
the convention is the organization which conducts it and pays the
bills. The individuals who register to attend the convention merely
furnish the funds from which the expenditures are made. Therefore,
the registrant organization should include in its financial report
covering the date of the convention a list of the public officials
of the legislative or executive branch, staff and immediate family
benefitted. '

"Public official" and "immediate family" are defined in sections
1(p) and 1(h), respectively, of Public Act Number 77-605. "Staff"
is not, nor does the Tegislative history of the Act help in determining
its meaning. Since the purpose of the provision is to disclose ex-
penditures made by a registrant for the benefit of public officials,
who are often in a position to favor the registrant, and of those
influential with an official, "staff" should not be read to include
all those employed in the same department or agency as the official.
The term should be restricted to employees who meet the traditional
definition of "staff" and who are close enough to the official to
influence his decisions. Thus, in a small agency, such as a State
commission, all the employees of the commission would normally be
considered "staff". In a large department, "personal staff" and
those chiefly responsible for carrying out the operations of the
department would be considered "staff".

Persons to be listed as "beneficiaries" in the registrant
organization's financial report are public officials in the legisla-
tive or executive branch who are benefitted by the convention expen-
ditures and any State employee, similarly benefitted, who is on the
staff of such a public official (whether or not that official attends
any convention events). The member of the State employee's immediate
family would not be reported, since section 7, Public Act Number
/7-605, Timits those who must be reported to the immediate
family of public officials of the legislative and executive branch.

"Beneficiaries" are those who are guests at the cocktail hour,
the dinner, or both. Non-paying public officials and State employees
who merely attend during the day are not "beneficiaries", assuming
that their number is not so large as to affect the other overhead
costs of the convention. Such costs as speakers' fees and
rent for a convention hall are unlikely to be changed at
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all, or at least not significantly, by the presence of a relatively
small number of guests during the continuing education portion

of the program. Should a public official, or a member of a

public official's staff or immediate family, be compensated for
participating in the program (as a speaker, for example) that

would be a benefit reportable by the organization. Should the
organization pass out to participants material or a memento of any
consequential value, that would be a benefit to any public official,
staff, or immediate family member who accepted it, and reportable.
It would also be a gift for purposes of section 8(a), Public

Act Number 77-605, unless the recipient participated in the program
and the material or memento was considered to be compensation.

To answer the questions specifically:

a. A State employee who is a guest for cocktails and dinner
should be included as a beneficiary in the organization's
financial report if the employee is on the staff of a
public official. It is inconsequential whether the
employee participates in the program or not. (That
factor would only affect whether the cocktails and
dinner might be classified as compensation, or
considered a gift for purposes of section 8(a),

Public Act Number 77-605. Since the whole convention
program costs no more than $25 per person, the food and
drink included in the program are not a gift. Section
1(g), Public Act Number 77-605.)

b. MNeither a public official nor a State employee who attends
part of a day's program is a reportable beneficiary.

c. A member of the immediate family of a State employee would
not be a reportable beneficiary under any circumstance.

By order of the Commission,
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Chairman
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