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Gifts

A registrant under Public Act Number 77-605 has asked whether
athletic event tickets which the registrant gives to a public
official, a candidate for public office, or a member of the official's
or candidate's staff or 11M¢d1ate family should always be includesd
within the definition of "gift", or are they instead reportable
expenditures. The registrant also asked whether it would be
considered a gift if the official or candidate were a guest of a
registrant at an athletic event, the ticket not actually being given
to the guest.

A "gift" is "a payment, subscription, advance, forbearance,
rendering of services, deposit of money unless consideration of equal
or dgreater value 1s received." Section 1l(g), Public Act Number 77-605.

An "expenditure" is "any advance, conveyance, de“o=it, distribu-

tion, transfer of funds, loan, payment, }(”mbptﬁ for mailing, postage,
printing and other clerical services and materials, pledge or
subscription of mcneyv or anvithing of value,... and anv contract,
agreement, promise or other cbligation...." Section 1{f), Public Act
Number 77-605.

Assuming that the registrant pavs for the ticket and the official,
candidate, staff member, or member of his immediate family does not
give consideration of equal or greater value for the ticket, the
ticket would be a gift. It would make no difference whether the

. ticket were given to the official, etc., or he were the guest of the
registrant. In each case what is paid for and given by the registrant
is admission to the athletic event, not the cardboard ticket.

In either case, the gift of admission to the event is also an
expenditure in furtherance of lobbying, to be included in the
registrant's financial report concerning his lebbying activitices,
required by Secition 7, Public Act Number /7"f0°. If the occasion
more than §25,; the report sheuld contain the information requivred
the last sentence of Secticon 7, above.{erLJor 8(a), Public Act
Numbexr 77-605, would not be violated unless the gift to a EEEﬁlE
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official, candidate, staff member, or member of his immediate
family was worth more than $25). If the occasion costs less than
$25, the gift should be reported in the appropriate portion of the
financial report form (for example, as a reimbursed expense) and a
record of the gift should be maintained to avoid violating section
8 (a), above, over the course of the calendar year.

Because of such provisions as Sections 6(f) and 6(g), Public
Act Number 77-600, it should be appreciated that the gift under
Public Act Number 77-605 would also be a gift under the defirition
of "gift" in Section 1(d) of the former Act, the code of conduct
for public officials.

By order of the State Ethics Commission:
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