STATE OF CONNECTICUT
STATE ETHICS COMMISSION

ADVISORY OPINION NUMBER 83-12

Expenditures for the Benefit of a Public Official

A lobbyist has requested the advice of the Ethics Commission
concerning the proper method for complying with the reporting
requirements, subsection 1-96(b), and the gift provisions,
subsection 1-97(a)., of the Code of Ethics for Lobbyists, Chapter
10, Part II, General Statutes,. when entertaining a public
official or a member of his staff or immediate family.

In pertinent part, subsection 1-96(b) requires that every
periodic lobbyist financial report "...include an itemized
verified statement of each expenditure of fifty dollars or more
per occasion made by the registrant for the benefit of a public
official in the legislative or executive branch, a member of his
staff or immediate family itemized by date, beneficiary, amount
and circumstances of the transaction." Subsection 1-97(a)
mandates that "No registrant or anyone acting on behalf of a
registrant shall give to any state employee, public official,
candidate for public office or a member of his staff or
immediate family any gift or gifts that amount to fifty dollars
or more in value in the aggregate in any calendar year." (The
Code of Ethics for Public Officials, Chapter 10, Part I, General
Statutes, contains a reciprocal provision which prohibits a
member of the above classes of individuals from accepting a gift
from a known lobbyist if it would be illegal for that lobbyist
to give the gift. Subsection 1-84(j), id.) The Code exempts
from the definition of gift several things; the most significant

for this discussion being "...food or beverage or both consumed
on a single occasion, the cost of which is less than fifty
dollars per person." Subsection 1-91(g), id.

Specifically, the lobbyist has suggested that the Commission
adopt the following two interpretations in order to facilitate
compliance with the Code: (1) that "occasion", as used in
subsections 1-96(b) and 1-91(g), id., be defined as a single
calendar day, and (2) that when two or more lobbyists co-host an
occasion, each should report the names of all legislators in
attendance, the total number of guests, the location, and the
percentage of the check paid.
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(1) The proposal to define an occasion as a day for
purposes of the Code is not without some appeal. No doubt, it
would simplify matters in the case of a lobbyist who hosted a
group of public officials for lunch and another somewhat
overlapping group for drinks, a show, and a late dinner on the
same day, but was uncertain as to whether one or more occasions
were involved. However, a detailed analysis of the advantages
and disadvantages of this interpretation is unnecessary, for the
proposal is not one the Commission can properly endorse.

Rather, when issuing an advisory opinion the Commission is bound
by the rules of statutory construction and the manifest intent
of the General Assembly in drafting the language in question.

In the instant situation, both these factors militate strongly
against adopting any definition for occasion other than its

commonly understood meaning, i.e. "...a particular occurrence:
happening, incident...a particular time at which something takes
place...." Webster's Third New International Dictionary (1971)

at page 1560. To equate occasion, in all instances, with a
calendar day, regardless of the circumstances, would violate a

cardinal rule of statutory construction that "...words and
phrases shall be construed according to the commonly approved
usage of the language...." Subsection 1-1(a), General

Statutes. Even more compelling, such a rigid definition
contradicts the legislative intent regarding this term. The
extensive debate on this subject contains repeated references to
"dinner and drinks", "dinner and drink events", "wining and
dining", "meals", "tab", "bill", etc., but no mention whatsoever
of a time-based standard for occasion. See, 20 H.R. Proc., part
16, 1977 Sess., pp. 6699-6704, 6730, 6733-6738, 6775-6782. In
short, there is no evidence that the General Assembly intended
to adopt a strict calendar day criterion when it choose the term
"occasion". Rather, in administering the Code of Ethics the
Commission must apply the generally understood, broader concept
of occasion which allows for the possibility of more than one
occasion on a given day or a particular occasion lasting longer
than a day.

While it is a fairly straightforward process to define
occasion in the abstract, everyday application of the term is
somewhat more difficult. As might be expected based on the
rather fluid nature of the concept, it is not possible to
establish, in advance, precise rules governing every expenditure
for the benefit of a public official. However, general
guidelines and examples are a practical alternative.
Essentially, what constitutes an occasion must be determined by
examining all facets of the events in question, with particular
emphasis on the intent of the lobbyist.



The previously stated hypothetical - a lobbyist hosting one
group of public officials for lunch and another group, including
some of the same officials, for drinks, a show, and a late
dinner on the same day - serves as a useful example. If the
lunch was neither planned nor conducted as part of a single,
day-long program, it would be proper to treat it as an occasion
separate from the evening's entertainment. Consequently, even
though all the expenditures take place on one day, there would
be two reportable occasions (presuming the lunch and the evening
activities each cost fifty dollars or more) and two distinct
food and drink exceptions of $49.99 per person for those
beneficiaries present at both events. However, carrying the
example one step further, if the evening's entertainment was
planned or conducted as a unitary event, it would not be proper
to claim that drinks at one establishment and dinner, somewhat
later, at another constituted two additional occasions, each
with a $49:99 per person food and drink gift exception. Rather,
the entire evening, including the show, would be one reportable
occasion. It would therefore be necessary for both the lobbyist
and those public officials in attendance to make certain that
the total value of food and drink consumed during the entire
evening was below fifty dollars per person (including any taxes
and gratuities attributable to the food and drink, Ethics
Commission Advisory Opinion No. 81-12, 43 Conn. L.J. No.l13, p.
13 (September 29, 1981)).

In the same way, if an outing or program of activities is
organized for a group of public officials - for example, a day
of golf accompanied by food and drink, an overnight fishing trip
including meals, or a day-long tour of a lobbyist's plant
facilities at which various refreshments are served - all the
expenditures would constitute a single occasion for both
reporting purposes and the food and drink gift exception.
Allowing only a single $49.99 food and drink exception in such
situations, rather than one for each meal during the event, not-
only comports with the common understanding of occasion, but
also furthers the legislative intent that lavish wining and
dining of public officials and State employees by lobbyists be
discouraged. Id. When the inevitable situations arise which do
not lend themselves to a clear resolution under the foregoing
principles, those involved should seek more exact guidance from

the Commission.

(2) The recommendation that when lobbyists divide the total
cost of an occasion each should report the names of all
legislators present, the total number of guests, the percentage
of the check paid, and the location of the event is a
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substantially correct, although incomplete, interpretation of
the reporting requirements of the Code. To be more precise,
subsection 1-96(b), General Statutes, mandates that the name of
each public official in the legislative or executive branch,
member of an official's staff, or immediate family benefitted in
any amount be reported if the total cost of the occasion is
fifty dollars or more. Ethics Commission Advisory Opinion No.
78-16, 40 Conn. L.J. No. 8, p. 13 (August 22, 1978). Once these
beneficiaries have been identified by each lobbyist making an
expenditure of fifty dollars or more per occasion for their
benefit, subsection 1-96(b) further requires that the date,
amount, and circumstances of the transaction be disclosed. Date
refers to the day on which the occasion takes place, and needs
no explanation. Amount refers to the total expenditure by the
reporting lobbyist, including the amount spent on any
individuals in attendance who are not required to be
specifically listed as beneficiaries. Ordinarily, this figure
will equal the total cost of the occasion, but when two or more
lobbyists split this cost the dollar figure required to be
reported by each lobbyist will equal his percentage contribution.

In defining the remaining broad phrase, "circumstances of
the transaction", resort must again be made to the rules of
statutory construction and the legislative intent. The word
circumstance is commonly understood to mean "...the total
complex of essential attributes...of a fact or action: the sum
of essential...characteristics; arrangement, situation,
composition, or nature of an event...." Webster's Third New
International Dictionary (1971) at p. 410. Although legislative
history on this specific term is lacking, the extensive debate
on, and amendment of, the overall text concerning reporting of
expenditures for the benefit of public officials makes clear
that the General Assembly adopted the present broad statutory
language for the purpose of maximum public disclosure. Ethics
Commission Advisory Opinion No. 78-16, 40 Conn. L.J. No. 8, p.
13 (August 22, 1978).

In keeping with this purpose and the generally understood
meaning of the phrase "circumstances of the transaction", a
lobbyist, in all instances, should report both the location of
the event and the total number of people present. This
information, along with the disclosure of the statutory
beneficiaries, date, and amount spent, will provide the public a
meaningful picture of the extent and character of the
expenditure. Of equal importance, it will allow the Commission
and its staff to calculate the benefit conferred on a given



individual and, thus, determine whether the Code's gift
limitation, discussed supra, has been exceeded.

In order to accomplish these objectives and ensure accurate
reporting when two or more lobbyists divide the cost of an
occasion, each must also disclose the percentage of the total
bill represented by his expenditure and the names of his
co-contributors. The importance of this additional information
can best be illustrated by an example. 1If lobbyist A reported
an occasion at which he expended thirty dollars on food and
drink for the benefit of a public official, no gift would have
been given because of the food and drink gift exception.
Hawever, if this same lobbyist added the information that his
expenditure was only one-half of the total bill and that
lobbyist B paid the other half, the result under the Code's gift
provisions would be quite different. In this instance, the
total food and drink consumed on a single occasion by the public
official would have a value of sixty dollars. Therefore, it
would not qualify for the gift exemption, which applies only
when the cost of the food and drink is less than fifty dollars
per person per occasion. The entire amount would then be a
gift. Ethics Commission Advisory Opinion. No. 81-12, 43 Conn.
L.J. No.13, p. 13 (September 29, 1981). Specifically, each
individual lobbyist would have given the public official a
thirty dollar gift, and all parties would have to count this
amount toward the yearly $49.99 maximum, allowable aggregate
gift. (The public official would not have received an illegal
sixty dollar gift, since subsection 1-84(j), General Statutes,
allows him to accept $49.99 per year in gifts from each
registered lobbyist.)

Finally, it should be noted that the foregoing conclusions
regarding reporting of expenditures for the benefit of a public
official are applicable to the new reporting requirements
(post-termination reporting, subsections 1-95(c), 1-96(a) and
(b), General Statutes, and former lobbyist reporting, subsection
1-96(d), id.) that take effect January 1, 1984. However, the
gift limitations of the Code continue to apply only while a
person is actually registered as a lobbyist with the Commission.
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