STATE OF CONNECTICUT
STATE ETHICS COMMISSION

ADVISORY OPINION NUMBER 83-3

State Employee who is Officer of Professional
Association Registered as a Lobbyist

An individual licensed by the State as a professional
has been a classified State employee for about the last five
years. His agency has regulatory authority over his profession,
but he is not involved with the agency's legislative program
or with the promulgation of regulations affecting the professionals
which the agency regulates.

For some twelve years the individual has been a member of
a non-profit professional association made up of members of
his profession. The association is registered as a lobbyist
under Chapter 10, Part II, General Statutes. For most of his
years as a member he has been active in the association. Recently,
he was elected an officer. Association officers receive no
compensation but are provided reimbursement for some expenses and
are also provided limited financial benefits. For example, the
president receives reimbursement at a per-mile rate for attending
meetings, programs, etc. Expenses of the senior officers and
their immediate families who attend the annual convention are
paid by the association. All members of the association's execu-
tive committee, including officers, attend the annual dinner at
no cost. The registration fees for conventions and continuing
education programs are waived for officers.

The Ethics Commission has been asked whether the reimbursement
and other financial benefits are:

a) improper under subsection 1-97(a), General Statutes,
limiting gifts by a registrant to (among others) State employees
or members of their immediate family, or

b) reportable under section 1-96, General Statutes.

(The person asking for advice is aware of the issues covered in
Ethics Commission Advisory Opinion No. 79-13, 40 Conn. L.J. No. 48,
p. 13 (May 29, 1979), which discussed whether a professional who
was a member of the State board reqgulating his profession could also
be a director of his professional association.)
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With regard to the second question, no financial benefits
received by the officer need be reported in the financial reports
which the association, as a registrant, files pursuant to section
1-96, General Statutes. With one exception that section requires
reporting only of expenditures concerning lobbying activities.
Financial benefits routinely conferred on all officers, whether
or not they have any relationship to the State, would not be
considered having been made with relation to lobbying activities.
The one reporting exception is for "...each expenditure of fifty
dollars or more per occasion made by the registrant for the
benefit of a public official in the legislative or executive branch,
a member of his staff or immediate family...." Subsection 1-96(b),
General Statutes. There is no requirement that the expenditure be
related to lobbying. The subsection, however, does not require
reports of expenditures for the benefit of a State employee who
is not a public official or staff member or for the benefit of
members of the immediate family of such a State employee, the
situation which obtains here. $See also Ethics Commission Advisory

—

Opinion No. 78-30, 40 Conn. L.J. No. 26, p.l2 (December 26, 1978) .

The Code of Ethics for Lobbyists prohibits a registrant or
anyone acting on a registrant's behalf from giving to a State employee
or a member of his immediate family a gift or gifts aggregating
fifty dollars or more in value in a calendar year. Subsection 1-97(a),

Ceneral Statutes. "Gift" is defined as "...a payment, subscription,
advance, forbearance, rendering of services, deposit of money unless
consideration of equal or greater value is received." Subsection

1-91(g), General Statutes. A pertinent exception excludes from
the definition of gift "food or beverage or both, consumed on a
single occasion, the cost of which is less than fifty dollars per
person." Id.

Reimbursement of out-of-pocket expenditures on association
business certainly is not a gift under the definition in the Code.
1f a member as an officer renders services to or on behalf of the
association they could well be consideration of equal or greater
value than waived registration fees or the reasonable costs of a
an officer's attendance at a convention. In addition, the association
likely benefits from the presence of an officer at a function, and
he should not have to pay for this benefit out of his own funds.
Consequently, subsection 1-97(a) ought not prevent an officer who
contributes services to an association from having his reasonable
expenses on association business paid for by the Association when
this is done routinely whether or not the officer is a public official
or State employee. Similarly, the officer, a State employee, may
accept payment of his reasonable travel expenses on association business
and attend meetings, conferences, etc. for which he does not pay the
registration fee without violating subsection 1-84(j), General Statutes,
the counterpart of subsection 1-97(a), even though the assoclation is a



registered lobbyist. Whenever food or drink is concerned, unless
both amount to flfty dollars or more per individual at a single
occasion there is a second reason for finding no violation of

the codes of ethics in Chapter 10, General Statutes.

It is questionable in several respects when the expenses of
the State employee's/officer's immediate family at the annual
convention are picked up by the association. It is not as easy
to argue that the family must attend the convention as it is to
say that the president, president-elect, etc. must. Depending
upon where the convention is held, how elaborate it is, etc. the
expenses of the officer's immediate family could be subtantial.

In view of the policy regarding gifts between registrants and State
servants, it seems inappropriate for the State employee here to
permit the association to pay the convention expenses of his family.
Granted that such a gesture is unlikely to gain the association any
greater influence with the State employee than it already has
because of his long-term commitment to it and its purposes. None-
theless, since there has been a policy decision made regarding
registrants giving, and State employees acceptlng, gifts of con-
sequence, the State employee should conform to the policy and avoid
even the appearance of a violation of one of the code of ethics

in Chapter 10 by accepting from the association only reasonable
financial benefits which are related to his activities alone.

By the order of the Commission,
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Lucille E. Brown, Chairperson

Dated (;Z jﬂju,c’dijg/ Vezel



