STATE OF CONNECTICUT-
STATE ETHICS COMMISSION

ADVISORY OPINION NUMBER 84-17

Faculty of a State Institution of Higher Education
Representing Others before a Subsgsection 1-84(d) Agency

An associate professor at one of the constituent units of
the State system of higher education has asked how the Code of
Ethics for Public Officials (Chapter 10, Part I, General
Statutes), particularly subsection 1-84(d), applies to the
scientific and engineering studies and evaluations which he
and many of his colleagues conduct for private companies and
individuals.

"He has presented two situations which he says occur. In
one he provides consulting services to a private individual
for a fee. His only assignment is to complete a written
report containing findings and recommendations. He is not
asked, nor does he offer, to appear on his client's behalf
before any governmental agency. However, it is likely that
his report will be utilized before one or more State agencies
in support of a permit application. 1In the other situation
his institution enters into a contract with a private
individual or firm to produce a similar study or evaluation.
Again there is no understanding that he or the others who
prepared the report will appear before a State agency on
behalf of the person who sought the report. It is again
likely, however, that the report will be used to support some
sort of application to a State agency. In both situations the
names of those persons who developed the findings and
recommendations will be prominently displayed in the written
report.

An associate professor at one of the State's institutions
of higher education is a public employee subject to the Code
of Ethics for Public Officials. Subsection 1-79(k), General
Statutes. A State employee may not accept outside employment
which will impair his independence of judgment or require or
induce him to disclose confidential information gained in
State service (subsection 1-84(b), id.). nor may he utilize
his public position or use or disclose confidential
information gained in State service for his financial gain or
" that of a business with which he is associated (subsection
.1-84(c),  id.)., Additionally, no State employee, oOr his

" .employee, or any partnership, association, or professional

corporation of which he is a member or employee, may, for
compensation, appear or take any other action on behalf of
another before certain State agencies. Subsection 1-84(d), id.

(over) .
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The Commission has issued several advisory opinions which
discuss the application of these Code provisions, particularly
subsection 1-84(d), to the situation of a State employee
providing personal services for a fee. With regard to
subsection 1-84(b), the Commission has decided that
"employment" means work which is compensated. Ethics
Commission Advisory Opinion No. 80-18, 42 Conn. L.J. No. 22,
p. 23 (November 25, 1980). Compensation is a given in the
first situation. Therefore, the associate professor may not
agree to provide consulting services if the employment will
impair his independence of Judgment or require or induce him
to disclose information, gained in his State service, which
has been withheld from the public. Subsection 1-84(b),
General Statutes. If allowed by the Code to accept a
consulting project, he may not use or disclose such
confidential information, or otherwise misuse his public
position, in the course of his private employment. Subsection
1-84(c), id. Finally, no portion of his compensation may be
received for appearing or taklng any other action on behalf of
his client before the agencies listed in subsection 1- 84(d),
ida

The evil which the subsection 1-84(d) prohibition is
intended to prevent is the improper influence which a public
official or State employee might be able to exert, because of
his office or position, on an agency of the State. Therefore,
"appearing", or "taking any other action before", includes not
only physically appearing before the agency but anything else,
such as a signature on a document, which would make the agency
aware that the public official or State employee is involved
in the matter. Ethics Commission Advisory Opinion No. 79-6,
40 Conn. L.J. No. 38, p. 27 (March 20, 1979).

Subsection 1-84(d) applles only if the associate professor
is compensated for the appearing or taking other action. If
he is paid only for the study, and unbeknownst to him it is
later used in a proceeding before a subsection 1-84(d) agency,
there would be no violation of the Code. He would not have
been compensated for the appearance before the agency. See,
Advisory Opinion No. 80-1, 41 Conn. L.J. No. 29, p. 5 (January
15, 1980). However, he may not anticipate use of his report
in a subsection 1-84(d) agency proceeding, build compensation
for State-level actlon into his study fee, and then claim that
"he was acceptlng no compensation for use of the study or for
his appearing before the state agency to defend or explain
it. Advisory Opinion No. 84-8, 45 Conn. L.J. No. 45, p. 23C
(May 8, 1984). As that Opinion notes, one wh prepares a study
under circumstances making clear that the study will have to



have to be utilized in a subsection 1-84(d) proceeding will
have difficulty claiming surprise when it is used in the
proceeding and showing that his compensation was in no way
based on the possibility.

The second situation--a State institution of higher
education entering into a contract with a private firm, the
work to be accomplished by State employees--does not lead to
greatly different results. The restrictions of subsections
1-84(b),.(c), and (d), General Statutes, discussed supra, still
apply if the State employees are compensated from a private
source. However, the issue of compensation, for participating
in a study under such a contract, is more complex than when
the associate professor is offering his services directly as a
consultant. '

It is understood that faculty at institutions of higher
education during the school year often do research or studies
in support of institution contracts in addition to their
normal teaching duties. No additional salary is received.
That would not be "employment" for subsection 1-84(b), there
would be no "financial gain" for subsection 1-84(c), or
"anything of value" for subsection 1-84(d), General Statutes.
If the work under the contract is substantial enough during
the school year, an institution employee might have his
teaching load reduced in compensation. Normally, part of his
salary would be paid from contract funds, based on the
percentage of time devoted to work on the contract. Also, if
the work 1s accomplished during the summer, the person usually
would receive a salary in addition to the regular salary for
the school year. 1In both cases, reduced teaching load and
summer salary, the person is employed on the contract and is
receiving financial gain or something of value for purposes of
subsections 1-84(b) through 1-84(d), id. The confidentiality,
impairment of judgment, and improper use of public position
rules of subsections 1-84(b) and (c) would apply. Inclusion
of the person's name as a participant in the study or report,
if used in a subsection 1-84(d) agency proceeding, or defense
of the report before a subsection 1-84(d) agency, would amount
Lo an appearance or action on behalf of another before the
agency, and be’a violation of the Code of Ethics.

.HMucnﬁothhg expert knowledge in Connecticut can be found

i

“in“the’'faculties of the State's educational institutions,

particularly institutions of higher education. Members of the
faculty rarely have confidential information as the term is
used in subsections 1-84(b) and 1-84(c), their independence of
judgment as to their official duties is unlikely to be
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impaired by outside employment in most instances, and almost
none can exercise the influence which subsection 1-84(d) was
intended to bar. Nevertheless, faculty members are not
excused from any provisions of the Code. (The amendment to
section 1-84(d) made by subdivision 4(d)(l), Public Act No.
83-586 merely emphasizes that the subsection does not apply to
professional employees of a public institution of higher
education if the actions are uncompensated.) If the
prohibitions can be made more narrow without impairing the
confidence of the public in the operation of State government,
any remedy for the faculty members is with the General
Assembly.

By order of the Commission,




