STATE OF CONNECTICUT
STATE ETHICS COMMISSION

ADVLISORY OPLNLON NUMBER &85-9

State Department of Education Employees Serving
as Members of Regional or Local Boardsof Education

The Ethics Commission has been asked whether employees ot
the Department of Education may serve as members ot doards of
education of regional or local school districts.

Boards of education manage and operate the public school
system which towns are required by section 10-15, General
Statutes to maintain. Their duties are more specifically
spelled out 1in section 1U-220, General Statutes. While boards
ot education are agents of the State when carrying out the
educational interests of the State, members of a board ot
education are not State but town officers. Sansone V.
Bechtel, 180 Conn. Y6, 1lu0 (LY¥L). "Being town ottficers,
members of a board of education are not, by virtue of their
status as board members alone, subject to the Code of Ethics
tor Public Otficials, Chapter 10, Part 1, General Statutes,
which considers the actions of State otticials and employees.
Members ot boards of education are not compensated for their
service on a board. Section 1l0-225, General Statutes.

The State Board ot Education has general supervision and
control ot the educational 1nterests ot the State, including
preschool, elementary and secondary education, speclal
education, vocational education, and adult education.
Subsection 10-4(a), General Statutes. The Department of
Education serves as the administrative arm of the Board.
Section L0-%a, General Statutes.

The State Board ot Education and the Department of
Education provide advice, assistance, services, and
supervision to the boards of education in their implementation
ot the State's educational interests. A review ot Title 10,
General Statutes reveals that the Board and Department
administer a host of grants tor which some or all boards of
education are eligible: compensatory education, adult
education, special education, school teeding programs,
education equalization, interdistrict cooperation, primary
mental health, young parents, summer rTemedial education,
capital projects, etc. Some ot these grants are issued
according to formulas, with the Board or Department pertorming
mainly a ministerial tunction. Ln the case of others,
however, the Board or Department has significant
administrative discretion. For purposes of this advice, it
does not seem to make much difference whether the Board or the
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Department is authorized by statute to administer a grant.
Even if award authority is given to the Board, much of the
basic administration of a grant program would appear to have
to be accomplished by employees of the Department, the
administrative arm of the Board. The Board and Department
also review and approve or reject various plans which boards
of education must submit. Some of these plans have to be
approved at the State level in order for boards of education
to receive various reimbursements. The Department verifies,
and may audit, returns of each board of education's receipts,
expenditures, and statutes. Section 10-227, General
Statutes. The Board may impose a forfeiture of up to $10,000
if a board of education's returns are tardy. Id. The Board
issues the teacher, principal, supervisor, and superintendent
certificates which those individuals must hold in order to be
employed in Connecticut's public school system. Section
10-145, General Statutes.

In addition to supporting boards of education, the State
Board of Education and the Department of Education ensure that
boards of education meet State standards in a number of
areas. For example, if a person is unable to resolve with his
board of education a complaint that the board 1s unable or
unwilling to implement the educational interests of the State,
or if the State Board initiates such a complaint, the State
Board and Department of Education conduct proceedings which
can conclude with the Board ordering the board of education to
take remedial action. Section 10-4b, General Statutes. If
the board of education fails to obey the order, the Board may
go to the superior court to compel compliance. Subsection
10-4b(c), General Statutes. Again, if a person 1s unable to
gain satisfaction at the local level on a claim that the board
of education is not furnishing required school accommodations,
an appeal may be taken to the State Board of Education.
Section 10-186, General Statutes. The issue will be decided
by a hearing Board which may be composed of employees of the
Department of Education. Subsection 10-186(a), General
Statutes. If the board of education fails to make the
arrangements ordered, it can suffer a substantial forfeiture.
Id. The State Board of Education can even exercise the
detailed supervision of filing a complaint with the Department
of Health Services if it finds that sanitary conditions in a
schoolhouse are inadequate. Section 10-203, General Statutes.

It can be seen that the Department of Education and its
employees provide advice and assistance to boards of
education, have considerable discretion in the administration
of grants for which boards of education are eligible, have



authority to audit the returns of boards, and may become
engaged in a suit or other action against a board of education
in an effort to enforce State educational standards.

An employee of the Department of Education may serve as a
member of a board of education only if that service creates no
inherent, unavoidable conflicts of interests under the Code of
Ethics for Public Officials (Chapter 10, Part I, General
Statutes) and, if a classified employee elected to a board in
a political partisan election, the employee can comply with
the provisions of subsection 5-266a(b), General Statutes.

Subsection 5-266a(b) prohibits classified State employees
from holding a municipal office gained in a political partisan
election if there would be a conflict of interests as defined
by  the State Ethics Commission. The regulation defining these
conflicts (section 5-266a-1, Regulations of Connecticut State
Agencies) provides in part: '

Sec. 5-266a-1. Conflicts of interests.

(a) There is a conflict of interests which precludes a
person in State service from holding elective
municipal office when one or more of the following
applies:

(1)

(2) The department or agency in which a classified
State employee has an office or position has
discretionary power to:

(Aa) %

(B) Approve the accounts or actions of the

municipal office;

(C) Institute or recommend actions for penalties
against the incumbent of the municipal
office;

(D) -

(E) Affect any grants or subsidies, administered

by the State, for which the municipality in
which the municipal office would be held is
eligible.

(3) A person employed in the classified State
service or in the judicial department is
required by law or regulation to deal with or
assist the incumbent of the municipal office
in the execution of the employee's official
functions and duties.

(b) There is a conflict of interests which precludes a
person employed in the classified state service or in



the judicial department from holding elective
municipal office when holding such office will

either impair his independence of judgment as to

his state duties or require or induce him to disclose
confidential information acquired by him in the course
of and by reason of his state duties.

The Department of Education has authority to approve the
accounts and the actions of boards of education. The
Department may institute or recommend actions on penalties
against boards of education and possibly, in some
circumstances, against a member of a board. It has discretion
in exercising its authority to dispense a number of grants to
the towns on whose boards of. education a person would serve.
Many of the classified employees in the Department are
required to deal with or assist the members of boards of
education. There appear to be a number of situations, up to
that in which the State is suing a board of education to
enforce compliance with standards, in which a member of a
board of education might find his independence of judgment as
to his State duties to be impaired.

Any one of these conflicts of interests would preclude a
classified employee in the Department of Education from
serving as a member of a board of education if the office were
gained in a political partisan election. Section 5-266a-1,
above.

Those regulations would not prevent board of education
membership by unclassified Department of Education employees,
classified employees becoming members of a board by some means
other than election, and classified employees winning office
on a board in an election which was not a political partisan
one. In deciding the effect of the Code of Ethics, unpaid
service on a board of education is not "employment" for
purposes of the Code. Ethics Commission Advisory Opinion No.
80-15, 42 Conn. L.J. 14, p. 10 (9/30/80). A board of
education is not a "business with which he is associated"
under the Code. .Subsection 1-79(a)., General Statutes.
Rev1ew1ng the Code under these circumstances, none of its
provisions appear to prevent service on a board of education
by an unclassified department employee, or a classified
employee not gaining the office in a political partisan
election.

The Ethics Commission has said as much. In a Declaratory
Ruling issued March 7, 1980 to Victor M. Sullivan the
Commission concluded that an unclassifled Department of



.

Education employee who was serving as the Title I
Administrator for the Title I, Elementary and Secondary
Education Act of 1965 program in the State's regional
vocational-technical schools could also serve as a member of a
local board of education. The basis for the Commission's
position was that the regional vocational-technical school
system was separate in almost every respect from the school
systems run by local boards of education. The employee had no
control over the allocation of Title I funds between the
vocational-technical school system and the other State school
systems. There was essentially no relationship between her
State position and duties and her duties as a member of a
local school board.

There are possibly other Department of Education employees
(in the Division of Vocational Rehabilitation, for example,
one would think) whose State duties have little to do with the
public school systems run by local and regional boards of
education and who are not barred by subsections 5-266a(b),
General Statutes from serving in a municipal office. Most of
them ought to be able to serve with propriety on a local board
of education. On the other hand, the Ethics Commission has
ruled that a member of the State Board of Education because of
his broad authority could not do even substitute teaching in
the public school system if he accepted compensation for it.
Ethics Commission Advisory Opinion No. 82-10, 44 Conn. L.J.
26, p. 11B (12/28/82). 1In case of doubt, the advice of the
Ethics Commission should be sought. Subdivision 1-81(a)(3),
General Statutes.

Employees of the Department of Education would seem likely
to have experience and an attitude useful to a board of
education. Some whose State duties include supporting,
advising, assisting, supervising, or otherwise interacting
with boards of education may not be barred from serving on a
board of education by either subsection 5-266a(b) or the Code
of Ethics for Public Officials. Nevertheless, even 1if a
position in the Department should not constitute an "office",
it would seem appropriate for each of them to consider whether
there is not such "contrariety and antagonism" between the
duties of one's State position and those of a school board
member that one could not faithfully and impartially discharge
the duties of both. See State ex rel. Schenck wv. Barrett, 121
Conn. 237, 242-243 (1936).

By order of the Commission,
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