STATE OF CONNECTICUT
STATE ETHICS COMMISSION

ADVISORY OPINION NUMBER 86-14

Lobbyist Reporting of Expenditures Unrelated to Lobbying

Two registered lobbyists have asked whether subsection
1-96(b) of the Code of Ethics for Lobbyists (Chapter 10, Part
II., General Statutes) requires that they disclose to the
Ethics Commission the names of public officials, or members of
public officials' staffs or immediate families, who were
guests at the registrants' wedding reception.

Subsection 1-96(b), General Statutes, in pertinent part
requires that each registrant's lobbyist "...financial report
shall include an itemized statement of each expenditure of
fifteen dollars or more per person for each occasion made by
the reporting registrant or a group of registrants which
includes the reporting registrant for the benefit of a public
official in the legislative or executive branch, a member of
his staff or immediate family, itemized by date, beneficiary,
amount and circumstances of the transaction."

The registrants take the position that the above reporting
requirement should apply only if the "occasion" is in
furtherance of lobbying. Additionally, they propose that if
events such as weddings are found to constitute reportable
occasions under the Code, they be allowed to offset the value
of gifts received from potential reportable beneficiaries
against the value of food and drink furnished to these same
individuals in order to determine what, i1f any, reportable
benefits these guests actually received. '

A fundamental rule of statutory interpretation,
consistently applied to administrative decisions by the
Connecticut courts, requires that "...1f the language of the
statute is clear, it is assumed that the words themselves
express the intent of the legislature...and thus there is no
need to construe the statute." State of Connecticut v. John
smith, 194 Conn. 213 at 221 (1984). From its inception in
1977, the Ethics Commission has found the statutory provision
at issue to be clear as it relates to the question at
hand,since it is completely devoid of any language requiring
that the expenditures be in furtherance of lobbying to be
reportable. As a result, the Commission has required the
itemized disclosure of each expenditure which meets or exceeds
the statutory threshold and benefits a public official, or
member of the official's staff or immediate family, regardless
of whether the underlying occasion or transaction relates to
or is in furtherance of lobbying.
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In essence, the General Assembly has established a system
mandating detailed disclosure of all significant expenditures
by those who are lobbyists for occasions or transactions that
personally benefit, or might influence, the senior State
officilals who, as a class, are the focus of the lobbyists!
efforts. 1Individuals registered as lobbyists are required to
report these expenditures, even when unrelated to their
lobbying, by virtue of their unique status as paid
representatives of special interests attempting to influence
important State actions. (Similarly, the Code prohibits a
registrant from giving to any State employee, public official,
candidate for public office, or a member of such individual's
staff or immediate family any gift or gifts that amount to
fifty dollars or more in value in the aggregate in a calendar
year, without reference to whether the gift is given in
furtherance of lobbying. Subsection 1-97(a), General
Statutes. A reciprocal provision in the Code of Ethics for
Public Officials (Chapter 10, Part 1, General Statutes)
prohibits a member of one of the enumerated classes of
individuals.from accepting any gift or gifts known to amount
to fifty dollars or more in value in any calendar vear from a
person known to be a registrant or anyone known to be acting
on behalf of a registrant, again regardless of whether or not
the gift is being offered in furtherance of lobbying.
Subsection 1-84(j), General Statutes.)

In implementing its understanding of the reporting
provision in question, the Commission has consistently
promulgated lobbyist forms and instructions which call for the
itemized reporting of all expenditures which are above the
threshold amount and benefit a listed individual; and, with
equal consistency, has provided for the segregation, on the
lobbyist financial report forms, of those expenditures which
are personal and unrelated to lobbying. Most significantly,
this reporting system has been formalized in the Commission's
Regulations, which state, in pertinent part, that the
financial reports of all registrants "... shall include a
detailed statement of each expenditure, valued at fifteen
dollars or more per person per occasion or transaction, made
for the benefit of a public official or a member of a public
official's staff or immediate family, reporting in a separate
block those personal expenditures for the benefit of a public
official, his or her staff or family, unrelated to lobbying."
Subsection 1-92-48(b), Regulations of Connecticut State
Agencies. Since in Connecticut agency regulations have no
legal effect until approved by the Legislative Regulations
Review Committee (L.R.R.C.), and since the regulation in
question, in one form or another, has been repeatedly ratified
by the L.R.R.C. (most recently, in its present form, on
February 26, 1986), it is only logical to conclude that the
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Ethics Commission's interpretation of the reporting provision
at issue reflects the intent of the General Assembly in this
matter.

The Code does not allow a registrant to offset the value
of gifts received from public officials, or members of public
officials' staffs or immediate families, against the value of
food and drink provided to these same individuals when
determining what, if any, reportable expenditures have been
made incident to a particular occasion. In the past, the
Commission staff has instructed registrants that when, for
example, a lobbyist and a public official agree to split the
cost of their lunch equally, there has been no reportable
expenditure for the benefit of the public official under the
Code and Commission Regulations. The equal contributions to
the payment of the bill are allowed to balance each other,
regardless of the cost of each individual's meal. As a
result, there is no reportable transfer of economic benefit
from the lobbyist to the public official. However, it is not
appropriate to extend this reasoning to occasions such as
weddings, birthdays, etc. In these instances a guest does not
agree to provide a gift in order to attend, nor is a gift
being given as full or partial payment for the food and drink
received. On the contrary, by definition a gift is
"...something that is voluntarily transferred by one person to
another without compensation...". Webster's Third New
International Dictionary at p.956, G. and C. Merriam Co.
(L971). Given the fact that the provision of food and drink
at a wedding reception and the giving of a wedding gift are
not acts contingent on each other, it is not possible to avoid
the Code's definition of expenditure (subsection 1-91(f),
General Statutes) by attempting to equate artificially these
two related but distinct transfers of benefit.

In summary, the itemized reporting requirements of
subsection 1-96(b), General Statutes, apply with equal force
regardless of whether the occasion or transaction in question
1s in furtherance of lobbying or totally unrelated to
lobbying. The only determinants are the status of the donor
as a lobbyist and the donee as a public official, or member of
an official's staff or family. 1In determining what
expenditures need be reported under this provision incident: to
a particular occasion, the Code does not allow a lobbyist to
offset the value of gifts received from potentially reportable
beneficiaries against the value of food and beverage provided
to these same individuals.

By order of the Commission,
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