STATE OF CONNECTICUT
STATE ETHICS COMMISSION

ADVISORY OPINION NUMBER 86-1

A Member of the General Assembly Teaching at a
State Community College

A member of the General Assembly has asked whether he may
with propriety enter into a contract with Middlesex Community
College to teach a course in State and Local Government during
the Spring 1986 semester. For the teaching he would be given
more than $100 under a personal services contract with the
College.

Reviewing the provisions of the Code of Ethics for Public
Officials, Chapter 10, Part I, General Statutes, there would
seem to be nothing that would prevent the legislator, who
serves on the Appropriations and Public Health Committees, from
entering into the teaching contract. He would not be engaging
in employment from which he could expect to derive a direct
monetary impact by reason of his activity as a legislator, in
violation of subsection 1-84(a), General Statutes. The
employment should not impair his independence of judgment in
any significant way, or require or induce him to disclose
confidential information gained as a legislator, in violation
of subsection 1-84(b), General Statutes. As has already been
indicated, the teaching does not appear to create a situation
in which the legislator could use his office or confidential
information acquired by virtue of his office, for financial
benefit. If he could, he may not. He may, in his course,
exploit his experience as a legislator and utilize any
information, gained in office, which is not confidential, i.e.,
not to be revealed to the public either at the time or ever.

It is conceivable that once the legislator is teaching he
may find himself required to take some action as a public
official which could affect his financial interests as a
teacher in some consequential way. If so, section 1-86,
General Statutes, allows him to abstain from acting, or to take
official action after filing the statement prescribed by that
section.

The only other Code section of possible application, is
subsection 1-84(i). General Statutes. That subsection provides
that, with some exceptions, no public official may enter into a
contract with the State unless the contract is awarded through
an open and public process. The contract with Middlesex
Community College would be considered a contract "with the
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State". While it will no doubt be awarded through a public
process, an offer to the legislator to teach is unlikely to be
the open process defined by the Commission. That creates no
problems, however. One of the exceptions to subsection 1-84(i)
is for contracts of employment as a State employee. It is
unnecessary to determine whether the legislator would be a
State employee or an independent contractor under the personal
services contract being considered The Ethics Commission has
already determined that a contract to teach at a community
college is a "contract of employment as a State employee"
within the meaning of subsection 1-84(1), General Statutes.
Advisory Opinion No. 79-27 41 Conn. L. J. No. 26, p. 15
(December 25, 1979).

In the past the Commission has concluded that a
member-elect of the General Assembly may continue to provide
collection services to the Connecticut Student Loan Foundation
(Advisory Opinion No. 80-21 42 Conn. L. J. No. 26, p. 23
(December 23, 1980)), and that a legislator may represent
indigent clients in judicial proceedings and be paid by the
State (Advisory Opinion No. 8l-4, 42 Conn. L. J. No. 41, p. 26
(April 7, 1981)). The proposed employment appears to present
no additional problems under the Code of Ethics.

In summary, the legislator may with propriety accept a
contract to teach a course at Middlesex Community College next
spring insofar as the Code of Ethics for Public Officials is
concerned.

However, the legislator should also consider certailn
provisions outside the Code of Ethics for Public Officials.
Article III, section 11 of the Connecticut Constitution
provides that "[n]o member of the General Assembly shall,
during the term for which he is elected, hold or accept any
appointive position or office in the ... executive branch of
the state government...." In Stolberg v. Caldwell, 175 Conn.
586 (1978) the Connecticut Supreme Court held that
Representative Stolberg could not serve as a full-time, tenured
member of the faculty of a Connecticut institution of higher
education and a member of the General Assembly. It then
declared that by accepting office in the legislature he had
implicitly vacated or resigned his faculty position. A related
statutory provision not applicable in the Stolberg case but
which would be in this case states that "[n]o member of the
general assembly shall, during the term for which he is
elected, be ... appointed by ... any ... appointing authority
of this state or serve ... [in] any position in the
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executive department of the state government...." Section 2-5,
General Statutes. The Ethics Commission is not authorized to
advise whether the constitutional or statutory dual job ban
would apply to the situation of a member of the General
Assembly teaching a course under contract to a community
college. It 1s recommended that the legislator look into the
gquestion because of the harsh consequence which might
ensue--that he could be found to have vacated his legislative
position upon accepting a position or serving in the executive
branch. :
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