STATE OF CONNECTICUT
STATE ETHICS COMMISSION

ADVISORY OPINION NUMBER 86-3

Application of Code of Ethics to
State Emplovee on Leave of Absence

A State employee holding a permanent, part-time position in
the classified service has been granted a leave of absence,
without pay., of almost six months. Her position will be held
awaiting her return. She has asked the Ethics Commission
whether she will be considered a State employee for purposes of
the Code of Ethics for Public Officials (Chapter 10, Part I,
General Statutes) while on her leave of absence.

"State employee" is defined very broadly in the Code of
Ethics: "...any employee in the executive, legislative or
judicial branch of state government, whether in the clasgified
or unclassified service and whether full or part-time, but
shall not include a judge of any court, either elected or
appointed." Subsection 1-79(k), General Statutes. With an
equally broad definition of "public official" (subsection
1-79(j), General Statutes), the Code of Ethics was designed to
guide the conduct of every State servant except judges. Ethics
Commission Advisory Opinion No. 82-5, 43 Conn. L.J. No. 45, p.
7B (May 11, 1982).

The State Personnel Act (Chapter 67, General Statutes)
authorizes the granting of a leave of absence without pay for a
period of more than five days but not exceeding one year.
Subsection 5-248(a), General Statutes. An employee on an
authorized leave of absence is considered a State employee, for
purposes of the State Personnel Act, during the period of the
leave even if the employee fails to return to service at the
expiration of the leave of absence. Section 5-248-4,
Regulations of Connecticut State Agencies. That section states
that State employment terminates as of the termination of the
leave of absence if the employee fails to return to service.

The fact that a State employee who is on a leave of absence
without pay is considered a State employee for purposes of the
State Personnel Act does not necessarily mean that the person
must be considered a State employee for purposes of the Code of
Ethics. The definitions of "State employee" in the Code and
the Act are different. Compare subsection 1-79(Kk) with
subsection 5-196(1), General Statutes. The purposes for which
the two definitions are framed are different. The Act appears
to define "State employee" principally for the purpose of
determining benefits available--compensation, sick leave,
vacation time, longevity, etc. The Code attempts to prevent a
person from using a State position, or confidential information
gained in and by virtue of the State position, for private
financial benefit. Sections 1-84 through 1-86, General
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Statutes.

A person leaving active service in a State position for a
period from six working days to a calendar year and then
returning to the same or, perhaps, a similar position often
would be almost as capable of using the prospective position
for private gain as one who continues in a position. The
payoff might be delayed until the end of the leave of absence,
but not necessarily. A State employee on leave of absence who
is expected to return to a State position might be able to
persuade former, and future, subordinates or peers to take
action benefitting financially the State employee, his family,
or a business with which he was associated. 1If limitations
must be placed on the activity of former State employees in
order to maintain public confidence in the integrity of the
operations of State government, as sections 1-84a and 1-84b,
General Statutes, provide, it is even more important to
circumscribe the activity of persons leaving active State
service with the expectation or possibility of returning to a
State position.

It would frustrate the purpose of the Code of Ethics if
State employees who go on leave of absence were to be subject
to no ethical restrictions on their activity, or only the
rather inappropriate "revolving door" provisions of sections
1-84a and 1-84b, above. The definition of "State employee" in
the Code of Ethics is at least as susceptible to being
interpreted as including an employee on leave of absence as is
the definition in the State Personnel Act. To fulfill the
purposes of the Code of Ethics, and as its langquage allows, a
State employee on leave of absence remains a "State employee"
as defined in section 1-79(j), General Statutes.

Since a State employee on leave of absence is considered in
State employment, the person is not by virtue of the leave of
absence a "former" State employee for purposes of section 1l-84a
or 1-84b, General Statutes. Therefore, the prohibition on use
of confidential information for private gain in subsection
l-84(c), rather than that in section 1-84a, applies. With
regard to application of section 1-84b, to which only those who
leave State service after January 7, 1987 are subject, a State
employee on leave of absence on January 7 will not be
considered to have left State service on or before that date so
as to escape the operation of the section.

By order of the Commission,
(2,,&&,&/ :/:,éc/?’_
Jalie Peck

Chairperson

DatedQ‘«'—/Z‘-; 7 /?fé
/A



