STATE OF CONNECTICUT
STATE ETHICS COMMISSION

ADVISORY OPINION NUMBER 87-9

State Police Officers as Private Security Consultants

The Ethics Commission has been asked whether it would
represent a conflict of interests if a sworn State Police
officer were to act as a security/personnel protection
consultant in his off-duty hours. The officer would be
self-employed. He would provide assistance in crisis
management planning, evaluate existing crisis management plans
and procedures, instruct in the gathering and use of
intelligence, evaluate senior employee protection programs, and
provide training in the areas of protection of senior employees
and other anti-terrorism techniques. His clients would be
individuals, corporations, and governmental entities in and
outside Connecticut.

The officer would not hold himself out as providing any
services under the auspices of the State Police. However, it
is the Department of Public Safety's concern that affiliation
with the Department would be inferred. Additionally, it is
likely that when the officer was seeking clients for his
private business he would refer to both training provided him
by the Department and his State Police experience.

The Code of Ethics for Public Officials (Chapter 10, Part
1, General Statutes) would prevent some State Police officers,
because of their assignment, from outside employment as
security consultants. The Code would not prevent others from
acting as private security consultants, provided they complied
with restrictions which the Code would impose upon their
activities.

As State employees, State Police officers are subject to
the Code of Ethics. Three Code provisions would be applicable
to officers who wished to provide security consulting services
as a private business.

First, no State employee may have a financial interest in,
or engage in, any business, employment, or professional
activity if he has reason to believe or expect that he will
derive a direct monetary gain or suffer a direct monetary loss
by reason of his official activity. (There i1s an exception
that does not appear pertinent to the situation being
considered.) Subsection 1-84(a), section 1-85, General
Statutes.
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Second, a State employee may not accept employment which
will impair his independence of judgment with regard to his
State duties, or require or induce him to disclose confidential
information acquired in the course, and by reason, of his
official duties. Subsection 1-84(b), General Statutes.

Third, no State employee may use his position, or
confidential information gained in it, to obtain financial
benefit for himself or his business. Subsection 1-84(c),
General Statutes.

It is likely that there are some State Police assignments
which would permit an officer to take official action giving
him a direct financial benefit through acquiring clients or
serving them. An outsider would guess that these assignments
would be in the Special Investigations Bureau and the License
and Permit Section. An officer assigned to the Criminal
Intelligence Unit or the Statewide Organized Crime
Investigation Task Force, for example, might see a company or
an industry. targeted for or subject to certain criminal
activity. He could go to the company or an industry
association and state that, if hired as a security consultant,
he could take official action ameliorating the security problem
he had perceived. Someone in the Weapons Unit or the Special
Services Unit, if sworn State Police officers serve in them,
could acquire clients or provide special services to clients
who had contract or in-house security forces. See Ethics
Commission Advisory Opinion No. 84-10, 46 Conn. L.J. 2, p. 1D
(7/10/84).

Officers with these State Police assignments might find
their independence of judgment impaired by their outside
employment, or find that it required or induced them to
disclose confidential State Police information. An officer who
also acted as a private security consultant might obtain some
information which should be maintained confidential SO as not
to jeopardize the State Police investigation on which he was
embarked. It might also be vital for a client to have that
information.

State Police assignments which would bar an officer from
serving as a private security consultant because of violation,
or grave danger of violation, of subsection 1-84(a) or 1-84(b)
are also fraught with opportunity to use State position, or
confidential information acquired in it, for the financial
benefit of oneself and one's private security business,
prohibited by subsection 1-84(¢), General Statutes.

In fact, any State Police officer, carrying out public
safety duties and a compatriot of State Police officers in



various positions throughout the Division, is in a position to
use his State authority, and possibly confidential information,
for his private financial benefit. If allowed by the Code to
serve as a private security consultant in his off hours, he
must not use his official authority or confidential information
to gain or to serve clients.

On the other hand, he may utilize experience and training
gained in State service for private financial benefit. The
distinction is easier to postulate than to apply on a
case-by-case baslis. It would not be improper use of position
for a State Police officer to tell a prospective client that he
had been a State Police officer for so many years, had had
certain training, and had served in certain assignments. He
could not even hint that a client might get special
consideration from a State agency or employee because the State
Police officer had been retained as a consultant.

With regard to clients of a private security consulting
business, a State Police officer must be circumspect in
acquiring and keeping them. It would be inappropriate, and
destructive of public confidence in the integrity of the State
Police, if a State Police officer were to retain as a private
security client someone whose conduct was being investigated by
State authorities. Additionally, it would seem improper to
have a Connecticut governmental entity as a private client.
Connectilcut governmental entities requiring security support
from the State Police should be able to get it on a
governmental basis.

The Ethics Commission is not aware of the responsibilities
of various State Police units for investigation of criminal or
public safety matters sufficiently to identify which ones
engage in activities which should disqualify their members for
outside employment as private security consultants. It has
considered the interrelationships between personnel in some
units and private security agencies and personnel. Advisory
Opinion 84-10, above. State Police officers must obtain
permission before they may engage in part-time employment
outside of regular duty hours. HQ Special Order 35-A, June 1,
1985. Those who act on requests for outside employment will
know whether serving as a security consultant will impair an
officer's independence of judgment, or require or induce him to
disclose confidential information gained in a State Police
assignment. They can determine whether an applicant is
engaging in a business in which he can expect to derive a
direct monetary gain, or suffer a direct monetary loss, by
reason of his official activity.



The opinion that some State Police officers are not barred
by the Code of Ethics from acting as private security
consultants in some instances examines only the restrictions of
the Code. It does not consider other administrative and
personnel issues which the Division of State Police and the
Department of Public Safety must take into account when
reviewing an application for outside employment.
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