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ADVISORY QOPINION NO, 89-12

Application of the Code of Ethics to Judges

The Legislative Counsel for the Connecticut Bar Association,
a registered lobbyist, has asked whether a judge who is employed
by the State in another capacity violatss the Code of Ethics for
Public Officials if he accepts a gift valued in excess of fifty
dollars from a registered lobbyist,

The Code prohibits a registered lobbyist from giving and a
state employee from accepting a gift or gifts that amount to
fifty dollars or more in value in the aggregate in any calendar
year. Conn. Gen. Stat.§§1-97(a), 1-84(j). The Code of Ethics
for Lobbyist defines state emplayes as "any employee in the
executive, judicial nr legislative branch of state government,
whether in the classified or unclassified service and whether
full or part-time," Conn, Gen. Stat. §1-91(s). The Code of
Ethics for Public Officials also defines a state employee to
include any employee of the executive, judicial or legislative
branches of state government, There is an exception, however,
which provides it "shall not include a judge of any court,
either elected or appointed."™ Conn., Gen. Stat.$§1-79(n).

In a prior Advisory Opinion, the Ethics Commission held that
judges appointed to the Public Defender Services Commissiof“were
not covered by the Code. Advisory Opinion No. 79-28, 41 Conn.
L.J. No. 26, p.15 (2/25/79). A determination was made based on
the two positions held by the judges. As judges, they were
excepted from the definition of public official and state
emplovyee, In their capacity as commissionars, they were
excluded based on how they were appointed to the commission. It
was indicated that if they had been appointed pursuant to Conn.
Gen. Stat. §1-79(k), then the Code would apply when they acted
pursuant to their role as commissionars.
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Therefore, the lobbyist would be in violation of the Code
for giving a gift valued in excess of fifty dollars. The
judge, however, would not be in violation of the Code if he
accepts the gift in his capacity as judge, Instead, the
applicable Code of Judicial Conduct would apply. He would,
however, be in vioalation of the Code of Ethics for Public
Officials if he accepts the gift pursuant to his other state
employment,
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