STATE OF CONNECTICUT
STATE ETHICS COMMISSION

ADVISORY OPINION NO. 89-25

Application of the Code of Ethics to a Former State
Employee Seeking to Contract With His or der
Former Agency

The Fiscal Services Administrator for the Seaside Center,
Region 6, Department of Mental Retardation, has asked whether an
employee who leaves state service and then returns on a
contractual basis to his or her former agency witain one year
thereafter has violated the Code of Ethics for Public Officials,
Conn. Gen. Stat. Chapter 10, Part I.

Section‘l~84b(b) of the Code states that:

No former executive branch or quasi-public agency public
official or state emplovee shall, for one year after leaving
state service, represent anyone, other than the state, for
compensation before the department, adgency, board,
commission, council or office in which he sarved at the time
of his termination of service, concerning any matter in
which the state has a substantial interest,

The Ethics Commission has previously ruled taat to
"represent” means to do any activity that reveals the identity
of the former state employee, €.9., appearing in person, signing
a document, or identifying oneself on the telephone. See,
2thics Commission Advisory Opinions No. §6-11, 48 Conn. L.J. No.
18, p. 1D (10/28/86) and ©No. 87-8, 49 Conn. L.J. No. 4, p. 1€
(7/28/87) .

The prohibition of §1-84b(b) prevents the former employee
from representing "anyone, other than the state”. In order for
the former employee to apply for and accept a consulting or
other contract with the former state agency/emplover, he or she
must necessarily contact the agency and reveal his or her
identity. There is no exception in the statute for
representation of oneself: the former employee may only
represent the State, i.e., another agency or department, during
sthe one-year period. "The careful delineation of the bounds of
(an] exemption gives unusual force to the principle that the
express mention in a statute of one exemption precludes reading
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others into it." Connecticut Light & Power Company v. Walsh,
134 Conn. 295, 301 (1948).

The federal revolving door law, after which Connecticut's
law was patterned, prohibits certain Government employees from
making "any formal or informal appearance before, or, with the
intent to influence, mak(ing] any oral or written communication
on behalf of anyone other than the United States, to...the
department or agency in which he served as an officer or
employee, or any officer or employee thereof" in connection
with, among other things, any application or contract pending
before the department or agency, for one year after termination
of service. 18 U.8.C. §207(c). The federal code does have an
exception for appearances related to matters of a "personal and
individual nature", but that exception applies to matters like
income taxes or pension benefits, and is therefore not helpful
here. 18 U.S.C. §207(i). Thus, without more, the federal
rule, like the Connecticut statute, prevents a former employee
from returning to his or her Fformer agency within one year in
an effort to.contract with that agency.

The federal Office of Government Ethics has addressed this
issue by regulation, however. The specific prohibition of 18
U.S.C. §207(c) does not apply to "discussions in contemplation
of being employed by the agency as a consultant or otherwise."
5 CFR Ch. 1, §737.11(h)(1), (1-1-89 Ed.).

In the absence of language similar to that found in the
federal regulation, Connecticut's statute does not allow a
former employee who wishes to contract personally with his or
her former agency to do so within a year after leaving the
agency. Conn. Gen. Stat. §1-84b(b).

By order of the Commission,
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