STATE OF CONNECTICUT
STATE ETHICS COMMISSION

ADVISORY OPINION NO. 89-34

Reportina of Jointly-Held Receptions by Lobbyists

. United Technologies Corp. (UTC) has asked whether the
teporting requirements of Conn. Gen. tat. §1-96 apply in the
following situation:

A Delaware corporation (Subsidiary) is the wholly owned
subsidiary of another Delaware corporation (Parent). Parent's
principal executive offices are located in Connecticut.
Subsidiary's principal executive offices are located outside of
Connecticut. The corporations do not share any directors,
officers, or employees, Parent is registered as a lobbvyist
pursuant to Conn. Gen., Stat. §1-94, Subsidiary, a
non-registrant, in the ordinary course of its business, may
make contributions to unaffiliated nonprofit organizations
which sponsor events for the entertainment of public officials.

Conn. Gen. Stat. §1-96 states: "(A] financial report shall
include an itemized statement of each expenditure of fifteen
dollars or more per person for each occasion made by the
reporting registrant or a group of registrants which includes
the reporting registrant for the benefit of a public official
in the legislative or executive branch, a member of his staff
or immediate family, itemized by date, beneficiary, amount and
circumstances of the transaction.”

A registrant "is a person who is required to register
pursuant to section 1-94." Conn. Gen. Stat. §1-91(q). Conn.
Gen. Stat. §1-91(n) defines person to mean "an individual, or
husiness, corporation, union, association, firm, partnership,
committee, club or other organization or group of persons."
Both Parent and Subsidiary are corporations and, therefore, are
separate entitiesgs or "persons" for purposes of the Code of
Ethics for Lobbyists.

The requirements of §1-96 must apply to the Subsidiary and
the Parent separately. This means that the lobbying activities
of one corporation may not be attributed to the other, unless
the two corporations choose to register as one entity.
Furthermore, Subsidiary would not have to report any
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expenditures until such time it was required to register
pursuant to Conn. Gen. Stat. §1-94, since the Code of Ethics
for Lobbyists does not reguire a non-registered person to
report expenditures for the benefit of a public official.

Conn. Gen, Stat.$§1-96(b). However, a non-registrant may not
act on behalf of a registrant to give any state emplovee,
public official, candidate for public office or a member of his
staff or immediate family any gift or gifts that amount to
fifty dollars or more in value in the aggregate in any calendar
year, Conn. Gen. Stat. §1-97(a). Therefore, the Parent
corporation, a registrant, may not use its Subsidiary, a
non-registrant, to make an otherwise prohibited gift.

Finally, a related question raised by UTC's request 1is
whether a registrant must report contributions to an
unaffiliated non-registered organization which may use the
contribution to sponsor an event for the entertainment of
public officials. Making expenditures for the benefit of
public officials via a pass-through entity could be used as a
way to avoid the Code's reporting requirements. Expenditure 1is
defined as "any advance, conveyance, deposit, distribution,
transfer of funds, loan, payment, unless expressly excluded".
Conn. Gen. Stat. §1-91(f). Therefore, if a registrant makes a
contribution which is earmarked for a specific event and the
registrant knows that public officials will be in attendance at
the event, the registrant has made a payment or expenditure for
the benefit of a public official which does become reportable
pursuant to §1-96.

If, however, a registrant makes an unrestricted
contribution to an unaffiliated organization, for example, a
payment of annual dues, and does not know how its contribution
will be used, the contribution is not a reportable expenditure
for purposes of §1-96. See, Ethics Commission Advisory Opinion
No. 78-17, 40 Conn. L. J. 8, p. 14 (August 4, 1978). In
Advisory Opinion No. 78-17, the Commission was asked whether
members of a trade association must register as lobbyists if
they provide the associationgwith information with the
intention of convincing the association to adopt a particular
position. The Commission stated: "Connecticut's statute
regqulating lobbyists, unlike some other such statutes, does not
establish a system for looking behind a lobbying organization
to identify the members who belong and contribute to the
organization." Id.

The same basic reasoning would apply if the unaffiliated
sponsoring organization was a registrant. If the contributing
registrant makes an unrestricted contribution to the



unaffiliated registrant, which in turn uses some Or all of the
contribution for an event benefitting one or more public
officials, the contributing registrant has not made a

reportable expenditure. Id. However, the organization who
sponsors the event must report this expenditure on its lobbyist
financial report. If, however, the contributing registrant

makes a donation earmarked for a particular event at which it
knows a public official or other reportable individual will be
in attendance, the contributing registrant has made a
reportable expenditure for the benefit of a public official.
Both the contributing registrant and the unaffiliated
registrant must report the event pursuant to Conn. Gen. Stat.
§§1-91(f) and 1-96(b). Regulations of Connecticut State
Agencies §1-92-48(b) provides guidance on the mechanics of how
to report the expenditures when more than one registrant
contributes to the cost of the event. This requlation states:
"the statement shall include the percentage of the expenditure
paid by each reporting registrant and the names of the other
registrant payors." Therefore, if the unaffiliated registrant
accepts an earmarked contribution for the event, both
registrants must file a financial report which includes a
statement of the expenditure itemized by date, beneficiary,
amount and circumstances of the transaction. Even if the
sponsoring organization pays for the event entirely from
contributions, it still has made an expenditure since it is the
organization which ultimately paid the bills. The organization
should report the expenditure on its lobbyist financial report
but should, pursuant to the regulation, indicate, in describing
the circumstances of the transaction, the names of all the
registrants who contributed and that its actual contribution to
the payment of the bill was zero.

Lastly, it must be remembered that, pursuant to P. A.
89-369, effective October 1, 1989, neither the contributing nort
sponsoring registrant can utilize the Code's food and drink
gift exemption unless the registrant or a representative of the
registrant is in attendance at the event.
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