STATE OF CONNECTICUT
STATE ETHICS COMMISSION

ADVISORY OPINION NO. 89-35

Accentance of Fee Waivers and/or Expense Payments
by State Employees Not Subject to Filing Requirements
of §1-83

A state employee, Phyllis E. Lemell, has asked the Ethics
Commission six questions regarding the application of the Code
of Ethics for Public Officials, Conn. Gen. Stat. Chapter 10,
Part I, to fee waivers and/or expense payments received by state
employees who are not subject to the filing requirements of
Conn. Gen. Stat. §1-83, for attendance at, or participation in,
an educational conference.

As a preliminary matter, it should be noted that the Ethics i
Commission strongly believes that the State should pay for state
operations, activities, and functions. Ethics Commission
Advisory Opinion No., 88-3, 49 Conn. L.J. No. 38, p. 5C (March
22, 1988). It should also be noted that individual agdencies may
have stricter rules regarding acceptance of gifts than those
administered by the Ethics Commission. Therefore, any employese
considering acceptance of any gift, including a gift to the
State, should not only check with the Ethics Commission but with
his or her agency as well.

For purposes of this opinion, it is assumed that the
conference is sponsored bv a national organization whose local
chapter may or may not be registered in Connecticut as a
lobbyist. Conference topics include developments in the
industry which is regulated by the state employee's jagency. The
conference is of the type that if funds were available, the
employee's state agency would normally pay for the employee's
attendance and reasonable and necessary expenses.

The sponsoring organization offers a "government rate”
discounting the conference fee and the hotel room rate for all
government employees.

Because of his or her particular expertise, the employee has
been asked to participate in the conference as a guest speaker
and/or moderator of a panel discussion. The sponsors will waive
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the conference fee for any person who so participates in the
conference. In addition, the sponsors have offered to pay for
the air fare and hotel room of the employee to facilitate his or
her appearance at the conference, an inducement which may or may
not be offered to non-government employees.

Specifically, Ms. Lemell has asked the following questions:

1l. If the sponsor discounts the conference rate or hotel i
room rate for all government employees, as an inducement for
attendance, is this a gift facilitating the execution of state
functions under §1-92-51, Regulations of Connecticut State
Agencies, i.e., a gift to the State?

2. If the sponsor waives the conference fee for all persons
who participate in the conference by delivering a speech or
moderating a panel discussion, is the state employee's waiver
considered a gift to the State?

i If, the sponsor not only waives the conference fee but
also pays the necessary expencses for all such participants, does
this constitute a gift to the State with regard to the state
employee? i

4. Do the answers to questions 1-3 differ if the sponsor or
the sponsor's local chapter is a registered lobbyist?

5. Do the answers to questions 1-4 differ if the waiver of
conference fees and the payments of necessary expenses are
offered to a particular state employee only and not to other
participants in the conference?

6. Are there any reporting requirements with which the
state agency or employee must comply in any of these fact
situations?

Taking Ms. Lemell's questions in turn:

=g
Ls Generally, the Code of Ethics for Public Officials
limits the gifts which a state employee may receive, A state
employee may not solicit or accept anything of value on the
understanding that the official action or judgment of the state
employee would be or had been influenced thereby. Conn. Gen,
Stat. §1-84(g). Also, a state employee may not use his or her
public office or position to obtain personal financial benefit.
Conn. Gen. Stat. §1-84(c). And, if the donor is known to be a
registered lobbyist, or to represent one, the state employee may
not, in any calendar year, accept any gift or gifts known to



have an aggregate value of $50 or more. Conn. Gen. Stat.
§1-84(73).

The Code does allow public officials or state employees who
are required to file annual Statements of Financial Interests to
accept a fee or honorarium under certain circumstances. Conn.
Gen. Stat. §§1-83(a), 1-83(b). No other state employee may
accept a fee or honorarium offered by virtue of his or her
public position. See Ethics Commission Advisory Opinion No.
82-3, 43 Conn. L.J. No. 39, p. 9B (March 30, 1982).

However, §1-92-51, Requlations of Connecticut State Agencies
exempts from the Code's lobbyist gift limitation gifts given,
not for the personal use or benefit of the public official, but
rather to facilitate the execution of state action or functions.

Here, the government room and/or conference fee rate would
qualify as a gift to the State, because the conference is one to
which the agency would send people if the State had funds
available to do so. All that the employee need do to accept a
gift to the State in this context is to have the appropriate
superior at his or her agency certify in writing that the
employee's attendance at the conference will facilitate state
business (i.e., that the conference is relevant to the
employee's state duties) and that the State would ordinarily
send the employee to the conference if funds were available.

The appropriate superior is someone with enough authority at the
agency to certify as to the propriety of accepting the gift to
the State, and who is also close enough to the employee's
position to be able to judge the relevancy of the conference to
the employee's job. For example, the employee's unit, bureau or
division chief will often be the appropriate superior.

2. The answer to question 2 is the same as the answer to
question 1. In fact, it would seem that the State's interests
are even better served when an employee actively participates in
the conference, because the State's reputation is thereby

5%, .enhanced.

3. Generally, the acceptance of a trip of this magnitude,
i.e., air fare, conference fee, hotel accommodations, and
perhaps other expenses, would violate §1-84(c), in that it would
appear that the state employee has used his or her public
position to obtain personal financial gain. However, if the
procedure outlined in the answer to question 1 is followed,
(regarding certification by a superior) the payment of necessary
expenses may be allowed as a gift to the State. "Necessary
expenses” means reasonable expenses which the State itself would



pay. These expenses do not include lavish accommodations, first
class travel, any type of gift, or the exXpenses of anyone
travelling with the state employee.

Whether or not reasonable meal expenses may be included as
part of the gift to the State depends on the specific factual
circumstances of the conference. If the conference is a local
one-day conference, which concludes before dinner, the purchase
of the employee's dinner would not be included in the gift to
the State. If, however, the conference was not local,
reasonable meal expenses would certainly be a part of the gift

to the State. =

4, A registered lobbyist may give a gift to the State. In
the situations presented in questions 1-3, the payment of
expenses incidentally benefits the recipient, as well as
furthering state business, Therefore, if the gift to the State
incidentally benefits a public official or members of a public
official's staff, the lobbyist must report the expenditures on
its financial report in accordance with Conn. Gen. Stat. §1-96.

Additionally, the Ethics Commission has recently recommended
an amendment to §1-92-51, Regqulations of Connecticut State
Agencies, to require the reporting by a lobbyist of any gift to
the State valued at $50 or more, regardless of whether the gift
benefits a state employee or public official, or benefits no
particular individual but instead facilitates state business in
some more general way.

Finally, if the lobbyist chooses to provide a state employee
with, for example, the dinner after the one-day conference as
discussed in the answer to question 3, the lobbyist may do so,
provided that the $50 food and drink limit and/or the $50 gift
limit of the Code are not exceeded. Conn. Gen. Stat. §1-91(g).

5o A waiver of conference fees and the payment of necessary
expenses for only one state employee suggest the troublesome
scenario of an improper use of office, in violation of §1-84(c),
especially if that employee is involved in the regulation of the
sponsor or does business for the State with that sponsor. As
stated above, the Ethics Commission has consistently held that,
in general, the State should pay for state operations,
activities, and functions, in order to avoid both actual and
apparent conflicts of interest. Therefore, the certifying
superior must be particularly cautious in making his or her
determination that the employee's presence at the conference
facilitates the execution of state business and that the State
would ordinarily have sent this employee to the conference. If



the employvee's superior determines that, in the course of his or
her state Jjob, the employee's relationship to the sponsor is a
close one, and that the benefit that the State might receive
from the employee's attendance at the conference might be
outweighed by the harm to the State in the form of a sense of
obligation or guid pro quo on the part of the state employese to
the sponsor, certification should properly be denied.

6. Under Ethics Commission policy, the certifying agency
should send a copy of the written certification described in the
answer to question 1 to the Commission prior to the date(s) of
the event. (This policy is in the process of being formalized
in Commission regulations.) The Commission's intent in
monitoring these certifications is not to second-guess the
superior, but rather to ensure that individuals or companies
which are reqgulated by or 4o business with the State are not
abusing the "gift to the State" exception to the gift law. For
example, the Commission would question the validity of the
actions of a company which chooses to hold its annual conference
in Florida.(and pay for the attendance of state employees),
despite having previously held such conferences in the Hartford
area. The Commission will therefore review the certifications,
and, if misuse is revszaled, will reconsider its position,
including possibly seeking new legislation and/or regulations.

Also, if the state employee or public official is required
to file an annual statement of financial interest, he or she may
accept a fee or honorarium, but must file a disclosure of any
fee or honorarium in the amount of $100 or more within thirty
days after its receipt. See Conn. Gen. Stat. §1-83(b). As
stated earlier, no other state employee may accept a fee or
honorarium, so the filing requirements of §1-83(b) are not
applicable,.

By order of the Commission,
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William A. Elrick
Chairperson

Dated ‘9 - 3= 9:7







