STATE OF CONNECTICUT
STATE ETHICS COMMISSION

ADVISORY OPINION MNO. 89-4

Disclosure of Fees and Honorariums

Senators O'Leary, Smith, and Upson have asked the Ethics
Commission for an advisory opinion interpreting the requirements
of subdivision 1-83(b)(2), General Statutes. The subdivision in
question states that "every individual subject to this section
shall file a disclosure with the commission of any fees or
honorariums received for any appearahce or the delivery of an
address to any meeting of any organization. Such disclosure
shall be made within thirty days after receipt of such fee or
honorarium". The individuals subject to the above provision are
those senior State and Quasi-Public Agency officials and
employees required te file annual Statements of Financial
Interests with the Commission pursuant to Section 1-83, id.

Specifically, the Senators have phrased their request as
follows:

For purposes of this opinion, we would ask the Commission to
assume that a legislator or State department head was invited to
apvear or deliver an address to a meeting of an organization.

1. If the organizer provides the speaker with his or her
transportation costs, food, and lodging, has the legislatort
received a fee or honorarium?

2 If the legislator is nffered a choice of accepting a money
honorarium or having his expenses paid, and chooses the latter,
must that transaction be reported under this section of the Code
of Ethics?

3. If the legislator has his expenses covered by the organizer
of the event and in addition receives a money honorarium, must
both the expenses and the amount of the honorarium be reported?

4, Is there any difference in the answers to these guestions 1if
the organizer is a registered lobbyist or not?
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B Is there any difference to the answers to the gquestions if
the meeting is a lobbying activity or not?

6. Is the answer to any of the questions above different when
the legislator or State official is not on State business when
attending any such meeting?

y Has the Commission formulated a definition of "fees oOr
honorariums" as used in this section of the statutes?

As a preliminary matter, it is important to note that the
Fthics Commission has previously decided that only individuals
subject to Section 1-83 financial disclosure requirements can
accept fees or honorariums offered by virtue of their State
positions. In all other cases the Commission views such conduct
as an improper use of public position to obtain financial gain
in violation of the Code. Ethics Commission Advisory Opinion
No. 82-3, 43 Conn. L.J. No. 39, p. 98 (March 30, 1982).

Turning to the Senators guestions:

1. If the organizer provides the speaker with his or her
transportation costs, food, and lodging, has the legislator
received a fee or honorarium?

It is the Commission's position that if the individual
receives only his or her necessary expenses (standard
transportation to and from the event; standard accommodations,
including lodging the night before and/or after the appearance
or address; and meals under fifty dollars per person per
occasion) no disclosure statement is required pursuant to
1-83(b)(2). This position is in keeping with that of the
majority of other jurisdictions which mandate disclosure of fees
or honorariums. The fee or honorarium is only that compensation
received over and above the necessary (also referred to as
"subsistence") costs of attending the event. This analysis is
also consistent with the Commission's lobbyist disclosure
regulations which distinguish the fee or honorarium from related
expense payments. Sec. 1-92-48(b), Regulations of Connecticut
State Agencies. The above formulation is, by necessity,
somewhat imprecise. Those with specific questions as to what
constitutes "standard" expenses should contact the Commission.

Obviously, the m"subsistence" expenses of the public official
or State employee can be quite significant if the event in
question is held at a distant location. Nevertheless, the
Commission believes that if recipient disclosure of these
expenses is to be required, it is best accomplished by amendment




of 1-83(b)(2). It should, however, be noted that the Commission
has never discouraged voluntary disclosure beyond that mandated
by the letter of the law.

2. If the legislator is offered a choice of accepting a money
honorarium or having his expenses paid, and chooses the latter,
must that transaction be reported under this section of the Code
of Ethics?

As discussed in no. 1, supra, receipt of only subsistence
expenses does not require disclosure under 1-83(b)(2). However,
acceptance of expenses over and above those necessary to attend
the event in question (e.g., unnecessarily lavish or additional
travel, meals, or accommodations; entertainment; etc.) is
considered an honorarium, and must be disclosed within thirty
days of receipt.

3. If the legislator has his expenses covered by the organizer
of the event and in addition receives a money honorarium, must
both the expenses and the amount of the honorarium be reported?

Only the money honorarium and expenses ovet and above those
necessary to attend the event must be disclosed by the recipient.

4, Is there any difference in the answers to these questions if
the organizer is a registered lobbyist or not?

The application of 1-83(b)(2) is not affected by the fact
that the organizer is a registered lobbyist. However, the
lobbyist must disclose each expenditure of fifteen dollars or
more paid to a public official as a fee or honorarium, or
related expense payment. These amounts must be disclosed on the
first periodic lobbyist financial report due after the
expenditures have been made. Section 1-96, General Statutes;
Sec. 1-92-48(b), Regulations of Connecticut State Agencies.

5 Is there any difference to the answers to the questions if
the meeting is a lobbying activity or not?

The application of 1-83(b)(2) is the same whether or not the
event in question is a lobbyist activity. If the organizer is a
registered lobbyist, but the event is totally unrelated to
lobbying, the lobbyist should report the expenditures in that
portion of its financial report designated for disclosure of
expenditures for the benefit of a public official unrelated to
lobbying. Sec. 1-92-48(b), Regulations of Connecticut State
Agencies.

6. Is the answer to any of the questions above different when



the legislator or State official is not on State business when
attending any such meeting?

As discussed supra, fees and honorariums are traditionally
given to public officials by virtue of their State positions.
However, in the Commission's opinion, these individuals are not
conducting official State business when they appear before or
make an address to an organization in return for a fee or
honorarium.

Distinct from fees and honorariums are gifts to the State
which facilitate State action or functions and may incidentially
benefit a public official or State employee. For example, the
General Assembly will often determine that one or more of its
members should attend an educational conference, This is
officially sanctioned State business, and is normally paid for
by the State. However, it is not unusual for a private entity
to offer to pay all or part of the costs of an official's
attendance at such an event, It is the Commission's position
that it is preferable for the State to pay for State activities
in order to avoid actual and apparent conflicts of interests.
Ethics Commission Advisory Opinion No. 88-3, 49 Conn. L.J. No.
38, p. 5C (March 22, 1988). Nevertheless, such gifts are
clearly allowed by law, even if the donor is a lobbyist. Sec.
1-92-51, Regulations of Connecticut State Agencies. In such a
situation, the donor should pay no more than State travel rules
and requlations would normally allow,. Acceptance of a fee or
honorarium by an official who is on State business, and is
already receiving a State salary, would be a clear violation of
the Code.

No reporting of gifts to the State is required by
1-83(b)(2). However, if the donor is a registered lobbyist, the
lobbyist must disclose these expenditures to the extent they
incidentially benefit a public official. Subsection 1-96(b),
General Statutes.

7. Has the Commission formulated a definition of "fees or
honorariums"” as used in this section of the statutes?

The Commission has previously adopted the generally
recognized definition that "[aln '"honorarium' is a voluntary
reward for that for which no remuneration could be collected by
law". Ethics Commission Advisory Opinion No. 81-3, 42 Conn.
L.J. No. 39, p. 10 (March 24, 1981). As discussed in no. 1,
supra, payment of the individual's necessary expenses to attend
the event in question is not considered sufficient compensation
to trigger the disclosure requirements of 1-83(b)(2). Any
remuneration over and above these necessary expenses is



considered to be a reportable fee or honorarium. Specifically
included in this definition are: additional, or unnecessarily
lavish, travel, meals, or accommodations; entertainment;
expenses of a spouse, child, or other guest of the official; a
cash payment; or any other item or service of material value.

It has sometimes been the case that an individual will
receive a fee or honorarium: and, in turn, donate the reward to
charity. This is still a reportable transaction under
1-833(b)(2). When filing the required statement, the individual
should disclose any such charitable contribution.

Lastly, although thers is no specific statutory limit on
fees and honorariums, the Commission continues to believe they
should be modest in nature, particularly when a registered
lobobyist is the source, in order to avoid any appearance of
impropriety.

By order of the Commission,

William A. Elrick
Chairperson
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