STATE OF CONNECTICUT
STATE ETHICS COMMISSION

ADVISORY OPINION NO. 89-6

Application of the Code to Members of a

Quasi-Public Agency

Mr. David C. Driver, President of the Connecticut Product
Development Corporation (CPDC), has asked several questions
regarding the applicability of the Code of Ethics for Public
Officials, Chapter 10, Part I, General Statutes to members of a
quasi-public agency.

Effective January 1, 1989, the officials and employees of
the State's quasi-public agencies became subject to the Code of
Ethics for Public Officials. P.A. 88-225. The CPDC is a
quasi-public agency as defined in subsection 1-79(1)of the Code.

The CPDC was established to provide State financial
assistance for the development of products, innovation and
invention for industry in Connecticut. See Section 32-33,
General Statutes. The CPDC is governed by a board of seven
directors, at least five of whom shall be knowledgeable and have
experience in the area of the development of technological
invention. Subsection 32-35(b), General Statutes. The CPDC has
a separate loan board, the Connecticut Innovation Development
Loan Fund (CID), whose members are appointed by the CPDC board.

Taking Mr. Driver's questions in turn:

(1) Five of the seven board members are business peogple,
Will they be required to list every contract of $5.000 or more

on their Statements of Financial Interests?

Members or directors of each quasi-public agency must
file a Statement of Financial Interests with the Commission.
Section 1-83, General Statutes. The statute requires the
disclosure, not of contracts, but of specific clients and
customers who provided more than five thousand dollars of net
income during the previous year to the individual required to
file, his or her spouse, dependent children residing in the
individual's household, or a business with which the individual
was associated. Subparagraph 1-83(b)(1)(B). This requirement
is quantitatively unrestricted and must be complied with
regardless of the number of clients and customers involved, See
Advisory Opinion No. 88-23, 50 Conn. L.J. No. 28, p. 3C (January
10, 1989).
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(2) Some of the board members' spouses are also in
business. Will the spouses' contracts also have to be listed?

As discussed supra 1-83(b)(1)(B) requires the
disclosure of clients and customers who provided more than five
thousand dollars of net income to the spouse of the individual
required to file.

(3) Will the contracted companies' names he available for
public scrutiny (i.e. competitors)?

The list of names of clients and customers who provided
more than five thousand dollars of net income "shall be sealed
and confidential and for the use of the Commission only after a
complaint has been filed under section 1-82 and such complaint
has been determined by a vote of the Commission to be of
sufficient merit and gravity to justify the unsealing of such
list or lists and not open to public inspection unless the
respondent requests otherwise". Subsection 1-83(c), General
Statutes. '

(4) Will each individual contract amount have to be listed
or just the names of the firms?

Only the names of the firms who provide more than five
thousand dollars of net income must be disclosed. Amounts of
income do not need to be specified. Subparagraph 1-83(b)(1)(B).

(5) The board members are in the same business as the
Connecticut Product Development Corporation —- investing in
entrepreneurial start-ups and companies. Wil: board members be
prohibited from bringing any of their clients to the CPDC board
for funding approval?

When a board member comes from the business, industry,
or other activity over which the board has authority there
exists an inherent conflict of interests. In this case, the
board members will have invested in a company which they now
want the CPDC to fund. If the CPDC were to provide the
additional capital, it may contribute to the financial success
of the company.

In general, a public official may not use his or her public
position to obtain personal financial gain. Subsection
1-84(c). However, notwithstanding the provisions of the Code of
Ethics for Public Officials, it shall not constitute a conflict
of interests for a board member to have a financial interest in
a firm or corporation eligible for CPDC funding, provided the



.individual shall abstain from deliberation, action or vote
by the Connecticut Product Development Corporation in specific
respect to such firm or corporation”. Subsection 32-35(e),
General Statutes. Therefore, the board member can suggest to
his client that he or she contact the CPDC and the board
member's name can appear, as necessary, on any application
documents. However, in order to avoid any inadvertent use of
public position, the board member must not take any affirmative
action to advance the case of his or her client before the CPDC,
including personally introducing clients to the CPDC staff or
other board members. Otherwise, the appearance of use of office
and the risk of undue influence would be inescapable, since the
board and staff might well not be able to evaluate objectively
and fairly all applications before the CFDC.

(6) If a board member does business with a CPDC candidate
already, must he or she abstain from discussion and voting?

As discussed in response to question #5 supra, there is
no conflict of interests if a board member does business with a
CPDC candidate as long as the member "shall abstain from
deliberation, action or vote by the Connecticut Product
Development Corporation in specific respect to such person, firm
or corporation. Id. Therefore, the member must abstain from
discussion and voting regardlng a CPDC candidate with whom he or
she does business.

(7) 1Is CPDC prohibited from funding a candidate who is
already doing business with a board member's company?

CPDC is not prohibited from funding a candidate who is
already doing business with a board member's company provided
that the board member abstain from "deliberation, action, or
vote" with respect to such candidate. Id.

(8) Once CPDC approves funding for a company, are board
members prohibited from also investing (either personally or by
way of their business) in that same company?

Once a company is approved for CPDC funding, the board
member is not barred either personally or by way of his or her
business, from investing in the same company. However, since
the member would not be able to act if he had a financial
interest in the company prior to the approval, the member cannot
act with the intention of investing immediately after favorable
action by the board.



(9) Are CPDC bhoard members' client companies allowed to
-Leceive State assistance from other boards and agencies that are
- not officially linked to CPDC?

CPDC board members' client companies are allowed to
receive State assistance from other boards and agencies.
However, the board members may not use their position or
contacts derived therefrom to obtain favorable treatment for
their clients from other State boards or agencies. Subsection

1-84(c).

(10) Are unclassified staff members of CPDC permitted to
invest in client companies (i.e. buy stock)?

"...[Alny employee of a quasi-public agecy..." is now
defined as a State employee for purposes of the Code.
Subsection 1-79(m), General Statutes. Therefore, these
employees are covered by the conflict of interests provisions of
the Code of Ethics for Public Officials. They do not, however,
fall within the exception provided for the members of the hoard
of directors of CPDC in subsection 32-35(e), General Statutes.
The staff of the corporation is responsible for - the
investigation and report concerning the advisability of
approving financial aid for all candidates. See Section 32-40,
General Statutes. It is the basis of this report on which the
board members approve or deny 'an application. 1Id. Therefore,
the employees must not be allowed to invest in client companies
in order to avoid use of office, real or apparent, for personal
financial gain in violation of subsection 1-84(c).

(11) Do the non-CPDC members of the CID board have to file
statements of financial interests?

The non-CPDC members of the CID board do not have to
file Statements of Financial Interests. Section 1-83 of the
Code of Ethics for Public Officials requires the filing of a
Statement of Financial Interests by members or directors of each
quasi-public agency subject to the Code and such employees of
the quasi-public agencies as the Governor may designate. Even
if the non-CPDC board members of the CID are considered to be
employees of the quasi-public agency, the Governor has not
designated them as individuals required to file.

(12) CPDC has also invested $5 million in a Limited
Partnership set up to provide pure venture capital to early
stage companies. The investment is in a pool to which private
industry also contributes another $5 million. The Connecticut




Seed Venture Fund, as it is called, is run by a Managing
Partner, who happens to be a private venture capitalist who is

paid from the fund. Does the Managing Partner have to file a
statement of financial interests?

Section 32-39a, General Statutes, gives the CPDC the
power to invest in certain limited partnerships. The
Connecticut Seed Venture Fund is such a partnership. The CPDC
does not have decision-making authority or control over this
fund. Therefore, the Managing Partner is an employee solely of
an investment vehicle of a Connecticut quasi-public agency, and
is not covered by the Code of Ethics for Public Officials.
Consequently, the Managing Partner does not have to file a
Statement of Financial Interests with the Ethics Commission.

(13) Is the Managing Partner restricted frcm investing his
own funds (personal or other corporate) in ¢lients which receive

Connecticut Seed Venture funds?

" As .discussed in response to question 12 supra, the
Managing Partner is not covered by the Code of Ethics for Public
Officials, and is not subject to any of its investment
restrictions.

By Order of the Commission,

William A. Elrick
Chairperson

Dated _oZ/&/ 87







