STATE OF CONNECTICUT
STATE ETHICS COMMISSION

ADVISQRY OPINION NO., 89-9

Apolicazinn of OQutside Emolovment Provisions of Coda
to State Assesament Advisars' Accepotance of Related
Municipal Empnlovment

The Under Sacratary for the Intergovernmental Relations
Division of the Office of Policy and Management has asked three
questions regarding the application of the outside employment
provisions of the Code of Ethics fort Public Officials,
Connecticut General Statutes, Chapter 10, Part I, to state
assessment advisers,.

The first ques:-inn inveolves whether an assessment adviser,
employed full-time by the State of Connecticut, can accept and
perform the duties of a part-time assessor in one or more
municipalities within the State.

The state duties of an assessment adviser are set forth in
Connecticut Genaral Statutes §12-2b. Under §§12-2b(4) and (5),
an assessment advisar's duties include "to provide advice and
technical assistance to municipal assessors..." and "to assist
municipal assessors by preparing manuals, handbooks of rules and
tequlations...." According to OPM officials, the assaessment
advisers also audi- reaquests from municipalities fort
reimbursement under varions grant programs. See e.g., Conan.
Gen. Stat., §12-19, P.A. 88-321 and P.A. 88-348.

Undar thes provisinns of the Code of Ethics, a state official
or employea is not prohibited from using his or het aypertise
for outside financial benefit. However, oOne may not use
official authority, or confidential information gained in state
service, for privakte financial gain. Conn. Gen. Stat. §§1-84(a)
and (c¢). Also, one may not accept outside employment which will
impair independence of judgment as to official duties, ot
requite and/or induce disclosure of confidential information.
Conn. Gen. Stat., §1-84(b).
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Each state assessment adviser is responsible for a certain
geograpnical area within the State. Obviously, there ars many
instances of interaction between assessment advisers and
municipal assessors. Nonetheless, it does not appear that
there would be significant opportunities for an assessment
adviser to use his or her state position, or confidential
information gained in ik, for financial advantage as a
municipal assessor, in vinlation of Conn. Gen. Stat, §5§1-84(a)
or 1-84(c). ‘ 1

The Intergovernmental Relations Division has already shown
great sensitivity to the possibility of conflict of interest bY
instituting a policv that no assessment adviser is responsible
for the town(s) in which he or she works or lives.

o

If, however, the assessment adviser, in the discharge of
official duties, would be required to take any ac=ion with
regard to the municivality for whom he or she is the assessor,
the assessment advisar must comply with the provisions of Conn.
Gen. Stat. §1-86(a); i.o., he or she must execute a sworn
written statement describing the action and the potential
conflict of interest, and deliver a copy to his or her |
supearior, who shall then assign the matter to another
assessment adviser or to a superior, This precaution will
protect the adviser from a possible §1-84(b) violation.

The foregoing interpretation would apply in mos
situations, since in most Connecticut municipalitie
assessor's position is an appointed one. In those
municipalities where the assessor is elected, however, the
interpretation is different. Under Ethics Commission
Regulations, there is deemed to be a conflict of interest which
pracludes a person in classified state service from continuing
to hold elective municipai office when the state employee's
agency or department has discretionary power to affect any
grants ot subsidies administered by the State, for wnich the
municipality is eligible, provided that the classified state
emplnyee's position, inter alia, "allows him to exercise
discretion in the course of monitoring, approving periodic
payments for, or conducting the final audit review of, aay
municipal grant or suhsidy administeresd by thae employee's
department or agency." See subdivision 5-266a-1(a)(2)(E)(ii),
Reqgulations of Connectijcut State Agencies.
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Thus, a state assessment advisor cannot also nold an
elected municipal assessor position, since the assessment
adviser's dutiss include auditing municipal grant
reimbursements, and conducting final audits of municipal grants
for certification tn the comptroller's office. This would



clearly constitute a conflict of interest under the
r2agulations, See "In The Matter of a Reques:t for Declaratory
Ruling, Shannon A. Rogelstad, Applicant", April 4, 1988.

The second guestion raised by the Under Secretary concerns
whether an assessment adviser involved directly with the
rasponsioility of "monitoring" revaluation projects throughout
the State, who also acts as an assessor for a municipality,
can, in his or her role as municipal assessor, enter into a
revaluation contract with an independent contractor.

The duties of an assessment adviser include developing
regulations setting forth standards and tests for certifying
revaluation companies and their emplayees, Through the
requlations, assessment advisers ensure the competence of tne
ravaluation company, certify the companias and their emplovees,
advise and assist municipalities in drafting contracts with
tevaluation companies, and conduct investigations and withdraw
the certification of any nonconforming reavaluation company oY
employea. 'Conn. Gen, Stat. §12-2b(7).

Again, it does not seem that, in contracting with a
ravaluation company to perform revaluations for the
municipality where he or she also works as an assessor, there
would be significant opportunities for the assessment adviser
to use the state position, or confidential information gained
in it, for financial gain. §§1-84(a) and (c). If, however, a
pntential conflict arises, the assassment adviser must again
comply with the provisinns of §1-86(a).

Furthermore, assessment advisers in their roles as
municipal assessors shonuld not hire themselves as the
independent contractors to perform the revaluation work, as
that would clearly impair their independence of judgment as to
their official duties. For example, an assessment
advisor/revaluation contractor would have a far different
interest in the standards and tests imposed by the assessment
advisers than would an assessment adviser not occupying such a
dual role. And, if an investigation arose regarding the
competence nf an assessment adviser/revaluation contractor, his
or her desire to maintain the position as a ravaluation
contractor might be in substantial conflict with the proper
discharge of his or her public responsibilities. §5§51-84(a),
1-85. Additionally, even if another assessment adviser 1is
responsible for monitoring the work of the assessment
adviser/revaluation contractor, the monitoring adviser would be
put in the untenable position of monitoring, and perhaps
criticizing, his or her co-worker.



The third guestion raised by the Under Secretary asks
whether an assessment adviser, assigned to the monitoring of
revaluation projects throughout the Stake, can accept the
position of "revaiuation consultant" for a municipality
entering into a revaluation contract with an independent
contractor.

In this instance, the assessment adviser would be paid by a
private party to do what he or she is essentially already
raguired to do as part of his or her state duties. The
temptation to be paid by two sources for the same work might
very weli impair the independence of the assesgment advisar's
judgment as to his or her official duties, as wall as create a
substantial conflict between the assessment adviser's state
rasponsibilities and those private responsibilities he or she

would take on as a "revaluation consultant”. §§1-84(a) =zad
(c), 1-55, Thereforas, an assessment advisor should not accept

the position of "revaluation consultant" for a municipality.

By order of the Commission,
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