STATE OF CONNECTICUT

STATE ETHICS COMMISSION

ADVISORY OPINION NO. 90-17

Legislator Taking Official Action Regarding a Non-profit
Entity With Which He Is Associated

After the issuance of a recent Ethics Commission advisory
opinien (Advisory Opinion No. 90-5, Legislator Taking Official
Action On Statke Bonding For A Business With Which Associated)
the Majority Leader of the House of Representatives, Robert F.
Frankel, wrote to the Commission for guidance regarding the
following situation.

Representative Frankel is a member of the board of trustees
(the Board) of the Discovery Museum in Bridgeport. Although
Representative Frankel is not on the Board's twelve person
executive committee, he notes in his regquest for advice that
under the Museum's charter the entire Board is the policy making
body for the institution. This past session Representative
Frankel joined with approximately f£ifty other members of the
General Assembly in co-sponsoring a bill to provide bonding for
expansion and renovation of the Discovery Museum. Subsequent to
this action and in response to Ethics Commission Advisory
Opinion No. 90-5, Representative Frankel suspended his
membership on the Board and sought this opinion from the
Commission as to whether, in the future, he may take official
action on bonding for the Discovery Museum while remaining on
its Board of Trustees.

In Advisory Opinion No. 90-5 the Commission held that a
legislator who serves on the board of directorskof‘a‘non—profit
entity may not take official action which will directly and
specifically benefit that entity. Ethics Commission Advisory
Opinion Ne. 90-5, 51 Conn. L.J. No. 32, p. 8C (February 6,
1990). In reaching that decision the Commission noted that
under the "Definitions" section of the Code of Ethics for Public
Officials, Conn. Gen. Stat. Chapter 10, Part I, service on the
board of directors of a non-profit organization makes that
organization a business with which one is associated. Conn.
Gen. Stat. §1-79(b).

In this instance, Representative Frankel serves on the board
of trustees of a non-profit entity. Although the term trustee,
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not director, is used, the board in question has the same type
and degree of policy making authority which a board of directors
would normally possess in a business organization. In the
Commission's opinion, a member of the board of trustees of a
non-profit entity should be deemed to fall within the parameters
of §1-79(b) whenever he or she possesses the general authority
which a member of the board of directors of a for profit
corporation would customarily exercise. To hold otherwise would
frustrate the obvious legislative intent to include non-profit
organizations within the current §1-79(b) definition of business
with which associated.,

Under §1-85 of the Code, a public official, including a
member of the General Assembly, may not take official action on
a matter, if the official has reason to believe or expect that
an associated business will derive a direct monetary dain as a
result. An exemption in §1-85 allows the official to act,
however, if the benefit accrues to the associated business as a
member of a group and is no greater than to any other member of
the group of affected businesses. If a non-profit institution
is awarded state bonding for expansion and renovation of its
facilities, the institution will unquestionably derive a
specific, direct financial benefit distinct from that accruing
to any other similar entity. Therefore, since board membership
makes the institution a business with which one is associated, a
legislator/board member would be forbidden by §1-85 from taking
any official state action on the specific bond authorization in
question. Included in the term "official state action" are
introduction of, debate on, or vote concerning the particular
matter at issue, whether in committee or on the floor of the
General Assembly.

If, however, the specific authorization becomes part of an
overall bonding package, the legislator is not barred by §1-85
from taking action on the package. As the Commission has
previously stated:

To hold otherwise would result in a legislator
being precluded from taking official action on
the State's budget, revenue plan, or bonding
package, when the official has a substantial
conflict regarding only a small portion of the
overall matter under consideration. Such an
interpretation would, in the Commission's
opinion, go beyond the legislative intent, and
too frequently deprive constituents of
fundamental representation by their elected
officials. The public interest is



sufficiently served, under the requirements of
the Code of Ethics, if the legislator abstains
from official action only when the matter
posing the substantial conflict is
specifically being considered. The legislator
must, of course, continue to refrain from
comment on the specific matter creating the
conflict during any debate on the overall
legislation. Ethics Commission Advisory
Opinion No. 90-5, 51 Conn. L.J. No. 32, p. 8C
(February 6, 1990).

In closing, the Commission notes that during the recently
concluded legislative session it proposed an amendment to
§1-79(b). The amendment reads as follows: "A public official
or state employee, or member of his or her immediate family,
shall not be deemed to be associated with a business solely by
virtue of service as an unpaid director or officer of a not for
profit entity." The Commission believes it is anomalous and
unnecessary to include in the Code of Ethics a provision which
results in restrictions on uncompensated activity for
charitable, educational, and other non-profit organizations.
When a legislator serves on the board of a local hospital,
school or similar institution and also supports bonding or other
beneficial legislation for that non-profit entity, he or she is
merely engaging in the type of community service and
representation which his or her constituents would normally
expect and approve. Such conduct is clearly distinguishable
from the misuses of public office for personal profit which the
Ethics Code is primarily intended to prevent.

Regrettably, the proposed amendment to §1-79(b) was not
enacted by the General Assembly. Unless and until such a change
is approved, the Ethics Commission has no alternative but to
apply the reguirements of the Code of Ethics to unpaid members
of boards of non-profit entities in the same way as the
requirements are applied to compensated corporate directors,

By order of the Commission,
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Chairperson
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