STATE OF CONNECTICUT
STATE ETHICS COMMISSION

ADVISORY OPINION NO. 90-19

Certification of Gifts to the State Which
Benefit a State Emplovee

The Honorable Howard Brown, the Banking Commissioner, has
asked the Ethics Commission for guidance in implementing the
certification procedures, outlined in Ethics Commission Advisory
Opinion No. 89-35, 51 Conn. L.J. No. 28, p. 1C (January 9,
1990), for state employees' attendance at seminars where the
sponsors offer discounts to government employees.

In Advisory Opinion No. 89-35, the Commission recognized
that certain state employees not subject to the filing
requirements of Conn. Gen. Stat. §1-83, and therefore not
permitted to accept honoraria, may be offered fee waivers and/or
expense payments to attend educational conferences which would
benefit the State. The Commission ruled that if the
organization sponsoring the conference offers similar discounts
to all government employees, such discounts would qualify as
permissible gifts to the State. Before the event, the
employee's superior should certify in writing to the Commission
that the employee's attendance at the conference would
facilitate state business. The Commission cautioned that if
there is not a general discounkt for government employees and the
conference sponsor is waiving the conference fee and paying the
necessary expenses for only one state employee, the employee's
certifying superior must be certain that the benefit that the
State might receive from the employee's attendance at the
conference is not outweighed by the harm to the State which
might result from a sense of obligation on the part of the state
employee to the sponsor.

Commissioner Brown has asked to which kinds of sponsoring
organizations Advisory Opinion 89-35 applies, i.e., federal and
other state governments, professional organizations, educational
organizations, non-profit organizations and/or educational
institutions. It was the Commission's original intent, as
expressed in Advisory Opinion No, 89-35 and in draft
regulations, to require written certification whenever a gift to

Phone : (203) 566-4472
97 Elm Street-Rear ® Hartford, Connecticut 06106

An Equal Opportunity Employer



the State benefits a state employee, regardless of the source of
the gift or size of the benefit. After a six month trial period
and consultation with several affected agencies, the Commission
is convinced its original policy was overly broad. Therefore,
the Commission has amended its proposed regulations to require
certification only when: 1. the donor of the gift is an
individual or entity regulated by, doing business with, or
seeking to do business with the recipient agency; and 2. the
total benefit to the state employee is fifty dollars or more.
This revised requirement will greatly reduce paperwork while
focusing disclosure on those transactions which offer the
greatest opportunity for abuse. In determining if written
certification is required when the contributor is an
organization or association, the recipient agency should focus
on whether the members of the donor organization are regulated
by or do business with the agency. For example, if the donor
organization is a trade association made up of companies .
regulated by the agency, certification is required even though
the association itself is not regulated by the agency. However,
if the donor organization is a professional association made up
of state and federal regulatory officials, the contribution
would not trigger the certification requirement, even if
organizational dues paid by the regulatory official/members were
originally generated by tax or fee payments from the requlated
industry. Finally, if the association or organization is
composed of both regulatory officials and members of the
regqulated industry, certification is required.

Commissioner Brown also asked whether the certification
procedures of Advisory Opinion No. 89-35 apply if the hotel at
which the conference is being held has a standard policy of
discounting rates for government employees. It was not the
Commission's intent to require certification in such an
instance. To do so would be an unnecessarily broad application
of the Ethics Code.

By order of the Commission,
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