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ADVISORY OPINION NO. 90-21

Application of §1-84b(b) to an Employee of the
Department of Economic Development

Paul H.D. Stoughton, Esqg. has requested an advisory opinion
on behalf of his client, Mr. Leslie E. Twible, regarding the
application of Connecticut General Statutes §1-84b(b) to a
post-state emplovment opportunity which Mr. Twible is
considering.

Mr. Twible is currently employed by the State Department of
Economic Development ("DED") as an assistant director in the
Office of Small Business Services. He is considering accepting
employment with a newly formed non-profit organization where his
job would be to provide management assistance to various members
of the business community. According to Attorney Stoughton's
request for advice, the general scope of Mr. Twible's post-state
activities would be as follows:

1. Assist regional businesses with writing business plans,
packaging bank loan applications, packaging SBA loan
applications, and by providing marketing, market research, and
accounting services.

2, Develop widespread awareness of existing federal, state,
and local resources available for job training.

3. Improve the competitive position of sméll’companies in
key manufacturing areas.

4, Advocate entrepreneurial development in the region,
especially among women, minorities, and home-based businesses.

5 Call upon (visit) strategically important businesses to
identify problems and develop solutions.

6. Initiate a pilot technology transfer program with local
businesses in cooperation with all area institutions of higher
education.
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7 Match the needs of select regional businesses to a
growth management program which retain private management
consultants on a reduced fee basis.

8. Prepare an entrepreneurship development program in
consultation with colleges and universities.

9. Market the programs of the organization through
conferences, newsletters, brochures, etc.

Subsection 1-84b{(b) of the Code of Ethics states, in
pertinent part, that:

No former...state emplovee shall, for one year
after leaving state service, represent anyone,
other than the state, for compensation before
the department, agency, board, commission,
council or office in which he served at the
time of his termination of service, concerning
any matter in which the state has a substantial
interest.

Attorney Stoughton states that none of the above enumerated
activities will require Mr. Twible to communicate in any way
with DED, although his employer may contact the agency regarding
various grant or budgetary matters. In only two instances is it

anticipated that Mr. Twible would have contact with DED: (1)
periodically, he may be required to prepare "progress reports”
that would be sent to DED for its records. (It is asserted that

these reports would not require any action on the part of DED.);
and (2) occasionally, he could be in a position to refer a small
business client to DED for specific services.

Attorney Stoughton submits that these two "contacts"™ with
DED would not seem to present an opportunity for an abuse of
discretion, and should, therefore, be permitted under a narrow
exception to §1-84b(b) which the Commission has established in
previous advisory opinions. The exception in question was set
forth in Ethics Commission Advisory Opinion No. 88-15, 50 Conn.
L.J. No. 15, p. 3D (October 11, 1988). In that Opinion the
Commission held that the term "represent" as used in §1-84b(h)
would not be interpreted to prohibit contact with one's former
agency when the contact was technical in nature and did not
involve the individual in any matters at issue between the
State, or any other party, and the individual's employer or
client, The Commission reasoned that the principal legislative
purpose behind §1-84b(b) -- prevention of use of contacts,
influence or other insider's advantage gained during state
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service to obtain improper benefit in subsequent compensated
dealings with one's former agency -- could be fulfilled by
applying the subsection only when the "representation” involved
a matter in which the State exercised discretionary authority
(e.g., contract or grant award, contested case, oOr permit
application). It did not seem necessary, or fair, to further
limit post-state employment opportunities by extending the
restriction to contacts with one's former agency that did not
present the opportunity for use of improper advantage (e.g.,
technical work implementing a state contract, requests for
generic information, etc.).

Applying this standard to Mr. Twible's situation: (1) 1€,
in Fact, the "progress reports" in gquestion are a routine
requirement of his job, do not necessitate any action by DED and
involve no matter at issue between the agency and Mr. Twible's
employer or client, he would be permitted to submit the reports
to DED within the one year period established by §1-84b(b). The
Commission cautions, however, that this limitation on the
application of §1-84b(b) is not intended, and should not be
used, as an opportunity for a former state official or employee
to remind or notify former collegues of his or her involvement
with a matter pending before the former agency. (For example, a
senior level employee should not sign or submit technical or
informational reports or documents that do not require his or
her signature or certification, nor should the individual
contact the former agency to request generic information that a
subordinate would normally obtain.)

(2) Mr. Twible may refer small business clients to DED for
specific services. He should not, however, for one year after
leaving state employment, be the individual who introduces the
client to the agency. Such a situation presents far too great
an opportunity for intentional or inadvertent use of influence
or contacts, the precise evils which §1-84b(b) was enacted to
prevent.

Additionally, it should be noted that §1-84b(b) would not
prevent Mr., Twible from representing clients before any state or
quasi-public agency other than DED, nor would his employer be
prohibited from appearing before DED during the one year
period. See Ethics Commission Advisory Opinion No. 89-13, 50
conn. L.J. No. 46, p. 1C (May 16, 1989). (Former public
official's law firm could represent clients for compensation
before his former agency within the one year period set forth in
§1-84b(b). The former official, however, should receive no
portion of any fee generated by his firm's appearances before
his former agency for one year following his resignation from
state service.)



Finally, in the course of preparing this Opinion the
Commission staff was asked whether the restrictions of §1-84b(b)
apply when the contact is initiated not by the former employee
but by the former agency. The answer is an unequivocal yes. If
the other requirements of §1-84b(b) are met, the prohibition on
compensated representation applies regardless of the physical
location of the activity and regardless of who initiates the
contact.

By order of the Commission,
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Rabbi Michael Menitoff 7,

Chairperson
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