STATE OF CONNECTICUT
STATE ETHICS COMMISSION

ADVISORY OPINION NO. 90-28

Receipt of Fees and Honorariums By
University Faculty

Mr. Thomas G. Giolas, Dean of the Graduate School and
Director of the Research Foundation of the University of
Connecticut, has asked the Commission how §§1-83 and 1-84(c) of
the Code of Ethics apply to outside speaking, consulting and
other professional activities conducted by University faculty.

The members of the faculty of the University of Connecticut
are state employees, as that term is defined by Conn. Gen.
Stat. §1-79(m), and are, therefore, subject to the provisions
of the Code of Ethics for Public Officials, Conn. Gen. Stat.,
Chapter 10, Part I. Under §1-84(c) of the Code no public
official or state employee may use his or her official
position, or confidential information obtained in state
service, for personal financial benefit. An individual may,
however, use his or her expertise, including expertise acquired
or developed in one's state work, for private fipancial gain.
50 Conn. L.J. No. 52, p. 7C (June 27, 1989).

Section 1-83 of the Code delineates a financial disclosure
requirement for the incumbents of certain state offices and
positions. Conn. Gen. Stat. §1-83(b). Those subject to §1-83
are enumerated in the provision or are designated by the
Governor pursuant to statute. Id. at (a). Included in §1-83
is a requirement that "...every individual subject to this
section shall file a disclosure with the Commission of any fee
or honorarium in the amount of one hundred dollars or more,
which he receives in his capacity as a public official or state
employee." Conn. Gen. Stat. §1-83(b)(2) as amended by P.A.
89-97, Based on this statutory language, the Commission has
held that the General Assembly has authorized those who file
financial disclosure statements pursuant to §1-83 to receive
and retain fees and honorariums, as long as the mandated
disclosure is accomplished, regardless of the fact that the
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remuneration is obtained by virtue of the individual's public
position. Ethics Commission Advisory Opinion No. 89-35, 51
conn. L.J. No. 28, p. 1C (1/9/90). The Commission, however,
has consistently held that absent a §1-83 designation no public
official or state employee may accept a fee or honorarium
offered in whole or in part by virtue of the individual's state
position without violating the §1-84(c) prohibition on use of
public office for personal financial gain. Id.

Dean Giolas' request for advice contains the following
specific information and views regarding outside professional
actvities conducted by University professors:

1. Members of the faculty regularly participate in various
external professional activities including conferences,
seminars, and professional meetings. They serve on panels for
government granting agencies, present collogquia and lectures,
edit and review scholarly and scientific publications, give
concerts and exhibits, and consult for private and governmental
entities. (This consulting requires prior approval by the
Provost/Academic Vice President of the University and is
subject to full disclosure as to the nature of the activity and
time involved.)

2. All the above enumerated activities are encouraged Dby
University policies regarding promotion, tenure, and
reappointment. Generally, faculty external professional
activity compfements the effectiveness of research and
teaching, helps enhance the reputation of the University, and
serves as an expression of the University's service commitment
to the broader community. Such outside activity is viewed as
an integral component of a faculty member's commitment to the
University's mission of teaching, research and service.

3. Finally, and in Dean Giolas opinion most importantly,
",..faculty members are not invited to participate in any of
these activities because of their 'official position', rather
it is invariably because of their expertise in a specific
field." )

Dean Giolas' final point is, indeed, the most important
factor in determining whether a professor, or other state
employee, may accept a fee or honorarium or engage in outside
consulting or other work without violating §1-84(c) of the
Code, In essence, under §1-84(c) a professor or other state
employee may engage in such endeavors for compensation when
they require a use of the individual's expertise, but do not
involve a deliberate or inadvertent use of public position or
authority. Generally, §1-84(c) is violated when a public



official or state employee accepts outside employment with, ort
a fee or honorarium from, an entity which can benefit from the
state servant's official actions (e.g., the state servant has
specific reqgulatory, contractual, decision making or
supervisory authority regarding the entity).

Additionally, the Commission has held that the provision is
breached when an individual is compensated, in whole or in
part, because his or her official position lends credence to
the information or views being provided. See Ethics Commission
Advisory Opinion No. 89-19, 51 Conn. L.J. No. 7, p. 2C
(8/15/89). In that Opinion, the Assistant Attorney General in
charge of the State's Anti-trust Unit was barred from accepting
an honorarium for an article, when the article was published in
part because of the individual's expertise and in partt because
his specific state position gave credence and significance to
the views expressed. (Note, the state employee in guestion in
Advisory Opinion 89-19 was not subject to the §1-83 fee and
honorarium disclosure requirement.)

It would appear that, in many instances, professors will be
offered outside fees, honorariums, and consulting work by
virtue of their academic expertise, not because of any state
authority they wield. Under such circumstances, outside
compensated activity is not prohibited by §1-84{(c).

The faculty of the State's institutions of higher education
are cautioned, however, that this Opinion does not provide
unrestricted authorization for all outside endeavors. As with
any other state employee, when a professor or researcher, in
the performance of his or her state duties, possesses official
authority to affect the interests of a certain business or
industry, he or she may not accept a fee or honorarium from, or
paid consultant's position with, that business or industry.
(For example, a researcher studying the effects of sugar
consumption on health should not accept an honorarium from or
be a consultant for the sugar industry.) To do so would result
in violation of §1-84(c), as -well as §1-84(b) of the Code which
prohibits the acceptance of outside employment which will
impair independence of judgment as to one's state duties,

By order of the Commission,

Rabbi Michael Menitoff
Chairperson
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