STATE OF CONNECTICUT

STATE ETHICS COMMISSION

ADVISORY OPINION NO. 90-4

Reporting of Gifts

Ms., Patricia LeShane, a registered lobbyist, has asked the
Ethics Commission a series of guestions regarding the reporting,
under the Code of Ethics for Lobbyists, of tickets given as
gifts to a public official or a member of an official's staff or
immediate family. Specifically, Ms. LeShane is seeking an
interpretation of Conn. Gen. Stat. §1-96(b) which requires
itemized reporting whenever a lobbyist, or a group of lobbyists,
expends $15 or more to entertain a public official in the
legislative or executive branch of state government or a member
of the official's staff or immediate family.

Ms. LeShane's questions are based on the following:

She and her husband, Mr. Patrick Sullivan, are the
principals of Sullivan and LeShane, Inc., one of the State's
largest lobbying firms. Ms. LeShane, Mr. Sullivan, and two
other individuals are also the principals in a separately
incorporated company, Sullivan and LeShane Public Relations,
Inc. (Ms. LeShane and Mr. Sullivan own 50% of the public
relations firm.) According to Ms. LeShane's request for advice,
Sullivan and LeShane Public Relations, Inc. has a corporate rule
that it does not provide services to any state government
agency, program, or project. The public relations firm also
does not engage in lobbying of state officials, but may provide
media relations, advertising or public relations services to
registered client lobbyists. Sullivan and LeShane Public
Relations, Inc. does not provide such services to Ms. LeShane's
and Mr. Sullivan's lobbying firm. However, the public relations
firm has provided its services, including advertising in
furtherance of lobbying, to businesses and organizations that
are also clients of the lobbying firm.

Sullivan and LeShane Public Relations, Inc., in conjunction
with three other businesses, has recently purchased four seats
in the Coliseum Club at the Hartford Civic Center. Under the
terms of the agreement, the public relations firm owns one of
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the four seats. According to Ms. LeShane, the firm has
established the policy that tickets to the Coliseum Club will
be used for current and potential client entertainment,
employee incentives and charitable donations to community
fundraising events.

Ms. LeShane has posed the following questions:

1. Under the Code of Ethics for Lobbyists, Conn. Gen.
Stat. Chapter 10, Part II, and Commission regulations: a.
What is the proper per ticket/per seat calculation for Coliseum
Club events? b, What is the relationship and reporting
obligation if one of the other three seat holders entertains a
reportable individual when they use the four tickets? The
other seat holders are "teamed" with Sullivan and LeShane
Public Relations, Inc., for the purpose of obtaining a block of
seats, but are separate purchasers of individual seats. None
of the three other seat holders is currently a registered
lobbyist. Ca How does one calculate the value of tickets for
additional Civic Center events which were not purchased as part
of the basic Coliseum Club package?

2, If a pub}ic relations firm employee personally pays for
a seat and gives'iit to a reportable individual, is this
transaction reportable under the Code?

3. If a public relations firm employee is reimbursed by
Sullivan and LeShane Public Relations, Inc. for expenses
incurred in entertaining a reportable individual unrelated to
lobbying, isg it reportable under the Code?

4, If akﬁublic relations firm employee entertains a
reportable individual and is reimbursed by Sullivan and LeShane
Public Relations, Inc. which is in turn reimbursed by a. a
registered lobbyist client or b. a non-registered client, is it
reportable under the Code?

5. If a public relations firm employee spends five hundred
dollars or more in a calendar year on entertainment of public
officials and is reimbursed by Sullivan and LeShane Public
Relations, Inc., does the employee and/or the public relations
firm have to register as a lobbyist?

l.a. Under Ethics Commission regulations, the value of a
lobbyist expenditure for the benefit of a public official or
other reportable individual is calculated by the cost to the
lobbyist, if the benefit in question (ticket, meal, etc.) was
obtained by the lobbyist in a marketplace transaction.



Regulations of Conn. State Agencies §1-92-48(C)(1). The
current cost per Coliseum Club seat is $6,000 per year. Under
the Club's membership agreement this annual fee entitles a seat
holder to attend 100 events during the year. The cost per seat
per event is, therefore, $60.00 ($6,000 divided by 100.)

l.b. If one of the other three seat holders'"teamed" with
Sullivan and LeShane Public Relations, Inc. uses the public
relations firm's seat to allow a reportable individual to
attend an event, the public relations firm, which paid for the
seat, has made an expenditure for the benefit of the individual
which triggers the Code's reporting requirement. (See the
response to question 3, infra, for a full explanation of the
reportability of tickets paid for by the public relations firm.)

In the Commission's opinion, the reporting of such
expenditures is an unfortunate consequence, since, in
actuality, a seat holder other than Sullivan and LeShane is
hosting the individual. The necessity of this reporting can be
eliminated, however, by having the other seat holder pay
Sullivan and LeShane Public Relations, Inc., in advance or at
the time of the event, for the use of its seat.

l.c. Under the Coliseum Club's membership agreement seat
holders may use their seats for additional events not included
in the basic package by paying the highest ticket price for the
event in question. This system can lead to anomalous, but
unavoidable, results under the Code and Commission
regulations. For example, regular season Hartford Whaler
hockey games are included in the basic packade and, therefore,
have a value of $60.00. If the Whalers were to qualify for the
National Hockey League playoffs, Coliseum Club members would be
able to purchase their Club seats for the games at a cost of
$26.00 per seat, the highest ticket price for a seat at a
playoff game. The value of the typically more desirable
playoff game seat, both for the Code's reporting requirements
and gift limitation, would, therefore, be $26.00, less than
one-half the value of a regular season Coliseum Club ticket.

The Commission staff has sought to devise a system to
eliminate this difference in the value of basic and additional
events under the Coliseum Club's membership agreement, but
without success. Additional events are offered to Club members
{and to Civie Center Skybox seat holders) as they are
scheduled, and it is impossible to predict in advance how many
such events will occur in any given year. It is, therefore,
not possible to factor such events into the Club member's
yearly fee. Absent a change in the Coliseum Club's membership



agreement, Club seat holders must continue to report seats on a
two-tier basis: $60.00 for events included in the basic
package and the per ticket cost for additional events.

2. If a public relations firm employee, not registered as
a lobbyist, personally pays for a Coliseum seat at an event and
allows a reportable individual to use the seat, the transaction
is not reportable under the Code. The foregoing statement
assumes, of course, that the transaction in question is a
legitimate one (e.g., employee dating a person who is a member
of a public official's immediate family) and not a sham (e.g.,
registered lobbyists/owners of a firm having reached their
allowed annual gift limit under §1-97(a) of the Code, fifty
dollars per recipient from each lobbyist, arrange for the
employee to pay for the seat as a means of circumventing the
Code's reporting and gift provisions). It should be noted that
in the second scenario §1-97(a), which restricts not only
direct lobbyist gifts but also gifts given ", ..on behalf of..."
a registered lobbyist to any state employee, public official,
candidate for public office or member of such person's staff or
immediate family, would be violated.

3. If a public relations firm employee entertains a
reportable individual and is reimbursed by the firm, Ms.
LeShane and Mr. Sullivan, as the ultimate payors, have made an
expenditure for the benefit of the reportable individual.
Specifically, as 50% owners of the firm they have made an
expenditure equal to 50% of the value of the entertainment. If
this expenditure by Ms. LeShane and Mr. Sullivan totals $15 or
more it is reportable in detail ‘pursuant to §1-96(h),
regardless of whether it is related or unrelated to lobbying.
(Regulations of Conn. State Agencies §1-92-48(b) provides the
mechanics for reporting such expenditures. Most importantly,
the regulation requires that when more than one lobbyist
contributes to an expenditure for the benefit of a public
official, etc. the lobbyists must disclose the percentage paid
by each. This information is absolutely essential, because
under §1-97(a) of the Code each registered lobbyist is allowed
to expend up to $50 per person per year oOn gifts for those
enumerated in the provision.)

If the expenditure in gquestion is unrelated to-any client
lobbyist represented by Ms. LeShane's and Mr. Sullivan's
lobbying firm, it should be reported on the Commission's new
form, ETH-2E, promulgated for such transactions. Finally, if
the total expenditure of the registered lobbyists is less than
$15 (e.g., $26 ticket paid for by the public relations firm;
Ms. LeShane's and Mr. Sullivan's 50% portion = $13) the



transaction is not required to be reported in detail,
regardless of the fact that the total cost of the tiﬁket, $26,
is over the $15 threshold. ¥

4,a. If an expenditure discussed in question 3, supra, is
subsequently reimbursed by a registered client lobbyist, that
client lobbyist must also report the transaction in detail
pursuant to §1-96(b) whenever the client's payment is $15 or
more per person per occasion. If the expenditurbﬂin question
is totally unrelated to the client's lobbying activities, it
still must be reported in detail utilizing section VIII.a. oOf
the client report form.

4.b. If an expenditure discussed in question 3, supra, is
subsequently reimbursed by a client not registered as a
lobbyist, that client incurs no reporting responsibilities
under the Code.

It must be remembered that the fact that the expenditure is
subsequently reimbursed does not relieve Ms. LeShane or Mr.
Sullivan of the requirement to report the transaction in
detail, if the $15 threshold has been reached. (See Conn. Gen.
Stat. §1-91(f). Definition of "Expenditure" includes "any
advance" "distribution" or "transfer of funds".)

5. If a public relations firm employee spends $500 or more
in a calendar year on entertainment of public officials and is
reimbursed by Sullivan and LeShane Public Relations, Inc.,
neither the individual nor the firm is required to register as
a lobbyist, unless the individual has also engaged in lobbying
as that term is defined in Conn. Gen. Stat. §1-91(k). (In
essence, lobbying is attempting to influence state legislative
action or executive agency rules or regulations.)

Specifically, one does not become a "Lobbyist" required to
register with the Commission unless in any calendar year one
spends or receives, or agrees to spend or receive, $500 or more
in lobbying and in furtherance of lobbying. Conn. Gen. Stat.
§1-91(1). Since, under its corporate rules, no employees of
sullivan and LeShane Public Relations, Inc. engage in lobbying,
no amount of entertaining of public officials by such employees
will require their registration or that of the firm.

By order of the Commission,

i J Ea

William A. Elrick
Chairperson

Dated 1-8-‘30
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