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Tx STATE OF CONNECTICUT
-5 STATE ETHICS COMMISSION

ADVISORY OPINION NUMBER 91-15

Application of the Gift T.aw to Tickets
for Charitable Events

The Ethics Commission frequently receives inquiries
regarding the value of gifts received by public officials when a
lobbyist gives the individual a ticket to attend a charitable
event. Marianne D. Smith, Ethics Commission staff Attorney, has
asked the Commission to issue an advisory opinion on this lssue
in order to formalize the Commission's approved policy on
valuation of these types of gifts.

Assume the following set of factls:

A charity sponsors a golf toutnament as a fundraising
vehicle. The event is held at a private country club where
normally nonmembers are allowed Lo play only as a member's
guest. The lobbylist donates $1,000 to the charity and in return
receives four spots for participants in the tounrnament, fouc
spots for a banquet following the tournament, four lunches on
the course, giflL items to participants, a hole sponsorship, and
an ad in the event program.

Additional funds are raised by acceplting donations of BL/h
from individuals who wish to participate in the tournament. 1In
return, the individual receives a spot in the tournament, lunch
on the course, various items such as a shirt, golf umbrella, or
golf balls and one banguet seal. The country club charges Lhe
charity for the following costs per participant: $40 for greens
fees, $30 for the banquet, $5 for the lunch, and $15 for the
gift items for a total cost of $90 per person (it is assumed
that these charges reflect the cost of holding the event at the
private club). The remaining $85 dollars 1is, therefore, the
amount classified by the charity as a charitable donation from
an individual entrant.

Pursuant to Regulations of Connecticut State Agencies
§1-92-48(c), in determining the value of an expenditure, the
value equals the cost to the registrant. If this method is not
applicable, the value equals the fair market value of the item
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ag determined by its replacement cost. Id. In this case, the
lobbyist's $1.000 expenditure includes several nongift components
and does nol reflect the true value of the benefits conferred
upon participants. Therefore, pursuant to Commission
regulations, the fair market value method should be used. In
this instance, the value of the benefits received by a
participant equals the amount the charity has been charged by
the country club for each individual's participation, i.e $90.
Therefore, if the lobbyist invites a public official or state
employee to participate in Lhe tournament by taking one of its
four spots, Lhis dollar amount should be utilized to establish
the value of any gifts or food or beverage for purposes of tLhe
Codes.

Ag a maltter of public policy, the Commission does not want
to impede charitable contributions. Therefore, for this limited
circumstance, the charitable donation portion of the "gift" can
be separated from the other items in determining the value given
to the public official or state employee. In this case, the
lobbyist has retained its right to take the charitable donation
and has only bestowed upon the recipient the other items one is

entitled to receive by virtue of purchasing a ticket. This 1is
consistent with Internal Revenue Service (IRS) rulings which
deal with such fundraising practices. The IRS allows a

charitable gift only to the extent that it is shown to exceed
the fair market value of any consideration received in the form
of privileges or other benefits. See 1.R.C. §170 (1986), Rev.
Rul. 67-246, 1967-2 C.B. 104. 1In other words, the entry fee
into the tournament has two components: 1.) the "privileges
and other benefits" and 2.) the charitable gift which qualifies
as a donation for tax purposes. The lobbyist, in this case, is
only giving to the public official the "privileges and other
benefits" component and retaining the right to take the tax
deduction.

Food and beverage or both, costing less than fifty dollars
per person and consumed on a single occasion at which the person
paying, directly or indirectly, or his representative, is in
attendance is not considered a gift, for purposes of the Code.
Conn. Gen. Stat. §1-91(g). Therefore, the items received, i.e.
the "privileges and other benefits", must be separated into
food and beverage costs and other gift costs. Of the items
provided in the example given above; the lunch of $5 and the
banquet cost of $30, or $35 in total, can be allocated to the
food and beverage portion, if the lobbyist or a representative
is in attendance. The ¢gift total is, therefore, %55, or $5 over
the annual gift limit (an amount that must be reimbursed by any
public official or state employee participant).



Frequently, the tournament sponsor will award prizes.
Assuming this occurs in the scenario under review, the prizes
should be awarded on the basis of the skill of the golfer and
not in any way designed to ensure that a public official or
state employee will receive a prize. 1In a previous Ethics
Commission case, it was determined that the cost of purchasing
Lhe prizes for the tournament had to be included in calculating
the gift component to the public official. See, MCI
Communications, Ine., Kthics Commission Docket No. 89-7(1989).
The method used was to pro rate the cost of the prizes among all
Fhe tournament participants. It was determined that the public
official was given only the right to compete for any available
prizes. Alternatively, if any public official agreed, in
advance, nol to compete for a prize, then the pro rated amount
would not have to be factored into his or her gift.
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In summary, the lobbyist has purchased a "ticket" for both
the right to participate in the event and to make a charitable
donation. Therefore, if the lobbyist gives this ticket to a
public official and retains the right to take the charitable
deduction, the Code's expenditure limits and reporting
requirements apply only to the value of any gifts and/or food or
beverage provided to a ticketholder. The charity does not have
any Fthics Code responsibilities, unless the charity is also a
registered lobbyist and allows a public official or member of
his staff or immediate family, or state employee to participate
at no cost. This is the Ethics Commission's policy for all
charitable events, as long as the charitable contribution to the
group sponsoring the fundraiser would qualify for a tax
deduction pursuant to the IRS Code.
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By order of the Commission,

Rabbi Michael Menitoff
Chairperson
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