STATE OF CONNECTICUT
STATE ETHICS COMMISSION _

ADVISORY OPINION NO. 91-26

Application of §1-84(d) To Legislator Who'Is "Of Counsel™"
To Law Firm

A representative currently serving in the General Assembly
is considering whether or not he should become a principal in a
law firm. The firm has been retained by the Office of the
Attorney General to represent certain state agencies in various
matters. Richard G. Convicer, Esq. has asked the Commission
how Conn. Gen. Stat. §§1-84 and 1-85 would apply if the
representative were to vote on a matter in which a member of
the firm has acted as an advocate. Attorney Convicer has
stated the representative, if necessary, would refrain from
participating or voting in the matter. In addition, Attorney
Convicer has asked how Conn. Gen. Stat. §1-84(d) applies to an
attorney/legislator who becomes "of counsel" to a law firm.

The Code of Ethics attempts to prevent public officials
from using the authority of their state position for the
financial benefit of themselves, their families, or their
businesses. See Conn. Gen. Stat. §§l-84(a), 1-84(c), 1-84(4d),
1-84(1i), 1-84(f), 1-85, and 1l-86(a). It does not prevent a
public official from taking official action which may benefit
the financial interest of a client or customer. Therefore,
although it would prevent the appearance of a conflict of
interests if the legislator abstained from taking official
action on a matter in which the firm acted as an advocate, it
would not be required by the Code.

If, however, the legislator becomes a partner in the law
firm or acquires some other type of ownhership interest in the
firm, the firm may be a "business with which he is associated"
for purposes of the Code. See rlonn. Gen. Stat. §1-79(b). 1If
so, the firm would not be able to accept any further work from
the Office of the Attorney General, unless the work is awarded
through an open and public process. See Conn. Gen. Stat.
§1-84(1i).

Conn Gen. Stat. §1-84(d) states that no public official
"shall agree to accept, or be a member or employee of a
partnership, association, professional corporation or sole
proprietorship which partnership, association, professional
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corporation or sole proprietorship agrees to accept, any
employment, fee or other thing of value, or portion thereof,
for appearing, agreeing to appear, or taking any other action
on behalf of another person before" certain state agencies.
Whether a legislator may accept employment with a firm which
practices before the listed agencies depends on whether or not
the legislator is considered to be "a member or employee" of [
the law firm when he is "of counsel". |

The-prohibition in §1-84(d) is intended to prevent improper
influence which a public official might be able to exert
because of his or her office or position on an agency of the
State. In a prior advisory opinion, the Commission determined
that regardless of the title or status one has with the firm,
"the appearance of impropriety is the same whether the attorney
is an associate, a partner, or has some other position in the
firm. A public offical occupies a position of trust and
confidence. He should not place himself in a situation which
allows public doubt about possible undue influence to arise."
See Advisory Opinion No. 78-21, 40 Conn. L.J. No. 13, p. 11
(September 26, 1978). In another advisory opinion, the
Commission ruled that regardless of the particular
organizational arrangement the law firm may have in place, if
an attorney's name appeared on the letterhead, the attorney
would be treated as a member or employee of the firm "for that
is the impression which the letterhead will create in the
public and in the members and staff of the State agencies
listed in section 1-84(d)". Advisory Opinion No. 79-25, 41
‘Conn. L.J. No. 17, p. 7 (October 23, 1979). Therefore, if a
firm represents to the public that the legislator is associated
with the firm in any way, including an affiliation such as "of
counsel", then the restrictions of subsection 1-84(d) must

apply.
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Finally, in Advisory Opinion No. 78-9, 39 Conn. L.J. No.
50, p. 13 (June 13, 1978), a relationship between an attorney
and law firm was discussed which the Commission indicated would
satisfy the language of §1-84(d) and not prohibit the entire
firm from accepting compensated services before the listed
agencies. In that Opinion, the attorney received desk space,
telephone service, and secretarial services in the office of
the law firm. 1In return, the attorney paid to the firm a
portion of the fees she generated. She, however, received no
compensation from the law firm and no part of its fees. 1In
this arrangement, the attorney was clearly independent from the
firm.

In summary, if the_attorney/legislator is 1in any way
associated with the law firm so that the impression the public



has is that the attorney is part of the firm, then the
prohibition of §1-84(d) must be extended to the entire firm.

On the other hand, if the attorney/legislator is an independent
contractor, then the subsection is not applicable, any member
of the firm may appear before the listed agencies, and the
legislator will not be in violation of Conn. Gen. Stat.
§1-84(d).

This conclusion is consistent with one of the comments to
the Rules of Professional Conduct as adopted by the Connecticut
Bar Association. In determining which attorneys fit within the
definition of the term "firm", it states "[W]hether two or more
lawyers constitute a firm within this definition can depend on
the specific facts. For example, two practitioners who share
office space and occasionally consult or assist each other
ordinarily would not be regarded as constituting a firm.
However, if they present themselves to the public in a way
suggesting that they are a firm or conduct themselves as a
firm, they should be regarded as a firm for purposes of the
Rules." See Rules of Professional Conduct Rule 1.10 comment
(October 1986). I
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It should be emphasized that §1-84(d) prohibits only
compensated appearances before the various agenciles.
Therefore, a firm with an attorney/legislator member or
employee may still represent any individual before the listed
agencies if it chooses not to charge a fee for such
representation. Of course, the firm may not then adjust their
fee schedule for other matters they may be handling for the
client, as a means to obviate the law. See Advisory Nos. 80-1,
41 Conn. L.J. No. 29, p. 5 (January 15, 1980), 84-8, 45 Conn.
L.J. 45, p. 23C (May 8, 1984), 84-17, 46 Conn. L.J. No. 26, p.

3D (December 25, 1984).
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