Sl Ls AR Ui N
LU . G R G S A S S I S I

STATE ETHICS COMMISSION

ADVISORY OPINION NO. 92-19

Registered Lobbyist's Provision Of Benefits To State
Employee As Result Of Business Relationship
With State Employee's Spouse

A state employee's spouse is employed by an organization
which has business dealings with a registered lobbyist
corporation. In connection with a joint project between the
spouse's employer and the lobbyist corporation, the state
employee and his spouse are the guests of the lobbyist at an
event. The state employee has asked whether the benefit
conferred upon him by the lobbyist is a gift subject to the
limits set by the Codes of Ethics.

Similar questions have been asked 1nformally of the
Ethics Commission staff on a number of occasions. Most
f:equently, the issue arises when a state employee whose spouse
is employed by a registered lobbyist corporation receives a
benefit incidental to the spouse's employment (e.g.., the spouse
is expected to attend a particular dinner or other event and to
bring his or her partner.)

The Commission has previously held that a state employee
who is an elected officer of a professional association which is
also a registered lobbyist may accept certain financial benefits
which are routinely conferred on the association's officers
(e.g., reimbursement of out-of-pocket costs, waiver of
registration fees or reasonable costs of the officer's
attendance at a convention.) Ethics Commission Advisory Opinion
No. 83-3, 44 Conn. L.J. No. 35, p. 5B (March 1, 1983). Under
that opinion, these financial benefits are not considered gifts
and are not reportable by the lobbyist association, since the
individual's service as an officer and his or her representation
of the assoclation at various functions serve as consideration
for the benefits conferred.

This same reasoning applies to those customary and
routine benefits conferred by a registered lobbyist employer on
its employee who also happens to be the spouse of a state
employee. Thus, 1f an employee of a lobbyist corporation is
expected to attend. in one year, an annual dinner, the corporate
outing and a corporate charity event, then the meals that she
has received in the course of fulfilling these "extracurricular"
job duties will not count towards her yearly food and drink
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1imit of $150.00, even though her husband is a state employee.
gimilarly, corporate payment of an employee's reasonable
expenses for trips to meetings and/or conferences made on
company business, or provision of tickets to an annual event
sponsored by the corporation, will not count towards the
aggregate yearly gift limit of $50.00. If everyone in her
position at the company is afforded the same treatment, then the
benefits are considered additional compensation for work
performed rather than a "gift" under the Codes of Ethics.

This logical exemption from the Codes' gift rules does
not extend to benefits conferred on the spouse of a lobbyist's
employee, however. See Advisory Opinion No. 83-3. [If the
spouse is employed by the State, the lLobbyist may provide him or
her with up to $150 in food and drink and up to $50 in gifts
each year. That amount is generous enough to cover the majority
of dinners or other events to which a corporate employee is
expected to bring a spouse. If it appears that the limits may
be exceeded, the spouse is not precluded from attending an
event, provided that he or she reimburse the lobbyist
corporation for any overage. Finally, if expenditures for the
benefit of the spouse/state employee are otherwise reportable
(i.e., he or she is a public official or on the immediate staff
of a public official), then the lobbyist corporation must report
any such expenditure on its next financilal report.

Thus, in the specific situation presented here, the
benefit conferred by a lobbyist corporation on a state employee
whose spouse has collaborated on a project with the lobbyist
corporation is subject to the Codes' gift limitations.

By order of the Commission,
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