STATE OF CONNECTICUT
STATE ETHICS COMMISSION

ADVISORY OPINION NO. 92-7

State Employee Permitted To Privately Offer A Sign Lanquage
Workshop Formerly Sponsored By The State of Connecticut

The petitioner, an employee of the Department of Human !
Resources' Bureau of Rehabilitation Services (BRS), has asked
whether, under the Code of Ethics for Public Officials, he may
privately offer a five-day-long "Total Immersion" sign language
training workshop. The workshop would enroll up to 55
participants at a cost of $425 per person. The BRS, which
sponsored similar workshops from 1979 to 1991, will not be
sponsoring a workshop in 1992. The petitioner was instrumental
in developing and implementing the Total Immersion program as
part of his state employment, but did not participate in the
BRS's decision to discontinue. the workshops. The petitioner
proposes to take vacation time during the week of the workshop,.
and will not use BRS staff, time or equipment.

-

Under the Code of Ethics for Public Officials, Connecticut
General Statutes, Chapter 10, Part I, a public official or state
employee may not accept outside employment which will impair
independence of judgment as to state duties or require or induce
disclosure of confidential information acquired in state
service. Conn. Gen. Stat. §1-84(b). Additionally, no one
subject to the Code may use his or her official position or
confidential state information for personal financial benefit.
Conn. Cen. Stat. §1-84(c). One may, however, utilize expertise,
including experience acquired in state service, for financial
gain as long as one's actions do not breach §1-84(b), §l-84(c),
or any other provision of the Code. Ethics Commission Advisory
Opinion No. 89-14, 50 Conn. L.J. No. 52, p. 7C (June 27, 1986).
The petitioner has expertise in sign language, and has been an
instructor at Central Connecticut State University for the past
14 years.

The petitioner may not be paid privately to do what is
otherwise expected of him in his state position. Therefore, he
may not privately offer a Total Immersion sign language
workshop, or a similar workshop, so long as the BRS continues to
sponsor such training, on the ground that such employment would
impair his independence of judgment in his state position. See,
e.q.., Ethics Commission Advisory Opinion Nos. 90-15, 51 Conn.
L.J. No. 51, p. 2D (June 19, 1990), (State employee responsible
for educating Connecticut workers regarding workers'
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compensation procedures and employee rights should not privately
publish a handbook on self-representation in workers'
compensation cases):; and 89-9, 50 Conn. L.J. No. 44, p. 1C (May
2, 1989), (State assessment advisor should not be paid privately
to do what he or she is essentially already required to do as
part of his or her state job).

The BRS has stated that it will not offer a Total Immersion
workshop in 1992. To the extent that administration of any type
of sign language training workshop will not be required of the
petitioner as part of his state employment in 1992, the proposed
outside employment is a permissible use of the petitioner's
expertise. The petitioner, however, may not accept as ¢lients
persons or entities who can benefit from his official actions,
nor may he use contacts established in his state position to
seek participants for his workshop. In addition, the petitioner
must delete from workshop promotional materials any reference to
the BRS, such as his office telephone number. Creating the
impression that the workshops are BRS-sponsored and responding,
on state time, to inquiries regarding his private employment
would both be considered impermissible uses of the petitioner's
office, in violation of Conn. . Gen. Stat. §1-84(c).

The BRS has left open the possibility that it will again
sponsor such workshops in the future. If the BRS réesumes
sponsorship of such workshops, the petitioner's proposed outside
employment will once again be part of his state
responsibilities, and will no longer be permissible. The
Commission notes in closing that in the absence of any financial
gain to the petitioner, the proposed workshop would be
considered neither "outside employment" within the meaning of
§1-84(b), nor a use of office within the meaning of §1-84(c).
Therefore, if the petitioner chooses to charge a fee equal to
his costs, and no more, he may conduct the Total Immersion
workshops without regard to whether the BRS also sponsors such
training.

By order of the Commission,

Agtrid T. Hanzalek
Chairperson
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