STATE OF CONNECTICUT
STATE ETHICS COMMISSION

ADVISORY QPINION NO. 90-14

OQutside Treatment of Patients by
Rehabilitation Counselors II

In Ethics Commission Advisory Opinion No, 88-20, the

Commission ruled that counselors in state-run alcohol
rehabilitation centers could not participate in a patient’'s
aftercatre treatment program for compensation if the patient was
treated at the center which employed the counselor. The
Commission stated:
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As part of their official duties, rehnabilitation counselor
are responsible for recommending aftercare programs and £o
coordinating and supervising the activities of
ex-patients. If a counselor recommends himself or herself
as the aftercare provider, an obvious violation of the use
of office provisions of subsections 1-84(a) and (c) will
have occurred. If a counselor, for compensation, provides
an ex-patient's private aftevcare or other treatment, the
counselor will become officially responsible for monitoring
and assessing the effectiveness of his or her own outside
WOrK. Clearly, the counselor will have accepted outside
employment which will impair independence of judgment as to
official duties in violation of subsection 1-84(b).... In
addition, rehabilitation counselors acquire substantial
confidential information in the course of their official
duties. They possess such information regarding the
identities, release dates, and treatment needs of their
patients. It would seem virtually impossible for a
counselor to seek or accept private emplovyment treating his
or her ex-patients without, a:t least inadvertently, making
use of this confidential information in violation of
subsection 1-84(c).
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¢s Commission Advisory Opinion No. 88-20, 50 Conn. L.J. No.
p. 36 (December 6, 1988).

Ms, Carol Collette-Gamache, a rehabilitation counselor at
BEoneski Treatment Center ("Center™) has asked the

Commission whether Advisory Opinion No. 88-20 prohibits her or
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her husband from continuing to treat a patient upon his or her
release from the Center, if the individual was a patient of
hers or her husband's prior to entering the Center for
treatment. Ms, Collette-Gamache has stated that, in this
situation, neither she nor her husband would have referred the
patient to the Center for treatment and that she would not be
directly invelved with the patient's treatment while he or she
was at the Center.

In Advisory Opinion No. 88-20, the Commission acknowledged
that counselors who have already developed a relationship with
a patient may be the most qualified to treat that patient, The
concerns expressed in Advisory Opinion No. 88-20 do not seem as
troublesome in the scenario outlined by Ms. Collette-Gamache.
If she is not involved with the patient's care at Boneski, she
would not be involved in monitoring his or her aftercare.
Regardless of whether Ms, Collette-Gamache or her husband
referred the patient to the Center, since the patient had
already gone to Ms. Collette-Gamache and/or her husband prior
to entering the Center, the concerns about the use of
confidential information to obtain patients are also not
applicable. Therefore, in the limited circumstances Ms,
Collette-Gamache has presented to the Commission, it would not
be a violation of the Code of Ethics for her or her husband to
continue treating a patient upon release from the Center if she
or her husband had treated that patient prior to his or her
entrance into the the Center's program.
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