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Question Presented: Petitioner asks whether he is a “communicator 

lobbyist,” as defined in General Statutes § 1-91, 
if he has registered to lobby but has neither 
received nor agreed to receive $2000 or more 
in compensation or reimbursement for actual 
expenses, or both, in a calendar year?   

 
Brief Answer: No. Based on the specific facts presented by the 

petitioner, he is not a “communicator lobbyist,” 
as defined in § 1-91, if he has registered to 
lobby but has neither received nor agreed to 
receive $2000 or more in compensation or 
reimbursement for actual expenses, or both, in 
a calendar year.   

 
At its March 2012 regular meeting, the Citizen’s Ethics Advisory Board 

(“Board”) granted the petition for an advisory opinion submitted by Christopher 
Phelps (“petitioner”).  The Board issues this advisory opinion on the date shown 
below in accordance with General Statutes § 1-81 (a) (3).  The opinion interprets the 
Code of Ethics for Lobbyists (“Ethics Code”)1

 

 and its regulations, is binding on the 
Board concerning the person who requested it and who acted in good-faith reliance 
thereon, and is based solely on the facts provided by the petitioner.     

Facts 
  
 The facts provided by the petitioner are set forth (in relevant part) below and 
are considered part of this ruling:   
 

I was previously employed by Environment Connecticut as a Program 
Director.  In that capacity, I was registered with the Office of State 
Ethics as an in-house communicator lobbyist.  I left my position at 
Environment Connecticut on February 17, 2012.  I also terminated 
my registration as a communicator lobbyist as of that date.   
 
On February 24, 2012, I filed papers with the Connecticut State 
Elections Enforcement Commission to establish a candidate committee 

                                                
1Chapter 10, part II, of the General Statutes.  
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to run for State Representative in the 2012 November general 
election. 
 
On February 28, 2012 I received a phone call from SEEC staff 
attorneys informing me that because I had been registered as a 
communicator lobbyist during the calendar year 2012, that for 
purposes of compliance with election statutes, particularly those 
statutes regulating solicitation of campaign contributions, I may be 
considered a communicator lobbyist for the remainder of the 
calendar year.  They specifically referenced OSE advisory opinion 
2008-7.  They explained that the OSE advisory opinion stated that a 
communicator lobbyist who terminates his registration nonetheless 
remains a communicator lobbyist for the remainder of the calendar 
year.  SEEC staff further informed me that, due to an amendment 
made to subsection (e) of the General Statutes § 9-610, in July 
Special Session P.A. 10-1, that the ban on communicator lobbyists’ 
solicitation of campaign contributions during the legislative session 
would, if I am considered a communicator lobbyist, prevent me from 
soliciting contributions in support of my own campaign while the 
General Assembly is in session.  Their reasoning being that, while 
subsection (j) of § 9-610 provides a necessary exception to various 
restrictions within § 9-610 on contribution solicitations by 
communicator lobbyists as applied to activities on behalf of a 
communicator lobbyist’s own campaign, when subsection (e) was 
amended by July Sp. Session P.A. 10-1 to make subsection (e) 
applicable to communicator lobbyists, the legislature failed to include 
subsection (e) in the exceptions listed in subsection (j).   
 
As a result of the interaction between OSE advisory opinion 2008-7 
and the provisions of § 9-610 subsequent to the 2010 amendment, 
SEEC staff informed me that it appears I may be prohibited from 
engaging in any solicitation of contributions for my own campaign 
while the General Assembly is in session. 
 
Upon reviewing OSE Advisory Opinion 2008-7, it appears that the 
specific scenario analyzed for the purpose of determining whether a 
communicator lobbyist who terminates his registration remains a 
communicator lobbyist for the remainder of the calendar year differs 
from the facts of my registration and subsequent termination in 
several key ways.   
 
Most relevant, it appears that the conclusion of Advisory Opinion 
2008-7 that a communicator lobbyist who terminates their 
registration remains a lobbyist was limited specifically to analysis of 
the case of a communicator lobbyist who, prior to the date of the 
termination of their registration with OSE, received two thousand 
dollars for lobbying.  In my case, I did not reach the $2000 threshold 
for calendar year 2012 prior to my termination date of February 17, 
2012.  In addition, I do not intend to receive any compensation for 
lobbying during the remainder of 2012.   
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In the process of wrapping up my work at Environment Connecticut, 
I did engage in some activities that were reportable as lobbying 
expenses during January and February. For February, approximately 
$300 of my salary was for lobbying-related activities.  Including a 
few hours of my time in January that was lobbying related as well, 
my total compensation for lobbying-related activities in 2012 prior to 
my separation from the organization and termination of my lobbyist 
registration would have amounted to less than $500. 
 
In addition to the above facts presented by the petitioner, the Office of State 

Ethics received the following supporting facts from the petitioner’s former 
supervisor, Johanna Neumann, Regional Director of Environment America.   

 
 In 2011, Mr. Phelps notified us that he intended to run for state representative 
in 2012, at which time he was informed that Environment Connecticut would require 
him to leave staff prior to filing papers to form a candidate committee.  Mr. Phelps 
agreed that [sic] that requirement and informed us that he intended to leave staff by 
no later than February, 2012. His separation from the organization included termination 
of his lobbyist registration which was submitted to the OSE on Feb 17, 2012. 
 
 Due to our requirement that Mr. Phelps leave Environment Connecticut prior 
to commencing his campaign for office, and the understanding that this would occur 
(as it did) by mid-February, Environment Connecticut did not expect to provide Mr. 
Phelps, nor did  he agree to receive, $2,000 or more for lobbying activities in 
2012.  

 
Analysis 

 
 In determining whether the petitioner is a “communicator lobbyist,” we must 
first set forth the applicable statutory terms.   
 
 Under the Ethics Code, the term “communicator lobbyist” means “a lobbyist 
who communicates directly or solicits others to communicate with an official or his 
staff in the legislative or executive branch of government or in a quasi-public agency 
for the purpose of influencing legislative or administrative action.”2  In turn, the term 
"lobbyist" means, in relevant part, “a person who in lobbying and in furtherance of 
lobbying makes or agrees to make expenditures, or receives or agrees to receive 
compensation, reimbursement, or both, and such compensation, reimbursement or 
expenditures are two thousand dollars or more in any calendar year or the combined 
amount thereof is two thousand dollars or more in any such calendar year…”3

 
   

 Thus, to be a “communicator lobbyist,” a person must first be a “lobbyist,” 
which requires him or her to receive or agree to receive compensation, 
reimbursement, or both, in excess of $2000 in any calendar year for lobbying or 
activities in furtherance thereof.   
 
 The question therefore is this: did the petitioner receive or agree to receive 
compensation or reimbursement for actual expenses, or both, in the amount of 
                                                
 2General Statutes § 1-91 (v). 
 3General Statutes § 1-91 (l). 
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$2000 or more in the calendar year in which he terminated his lobbyist registration.  
If so, then the petitioner will be considered a “communicator lobbyist” under the 
Ethics Code.   
 
 The petitioner stated that prior to the termination of his lobbyist registration 
on February 17, 2012, he did not receive or agree to receive $2000 or more in 
calendar year 2012 in lobbying or in furtherance of lobbying activities on behalf of his 
employer, Environment Connecticut.  Specifically, the petitioner noted that, as 
reflected in the financial filings of Environment Connecticut, his total compensation 
for lobbying-related activities in 2012, prior to his separation from the organization 
and termination of his lobbyist registration amounted to less than $500.   
 
 Further, according to the petitioner’s supervisor at Environment Connecticut, 
Johanna Neumann, the petitioner informed his employer in 2011 of his intent to run 
for state representative in 2012.  Due to the organization’s requirement that the 
petitioner leave Environment Connecticut prior to commencing his campaign for 
office, and the understanding that this would occur (as it did) by mid-February, 
Environment Connecticut did not expect to provide the petitioner, nor did he agree to 
receive, $2,000 or more for lobbying activities in 2012.  

Accordingly, for the foregoing reasons, we conclude that the petitioner is not 
a “communicator lobbyist” for calendar year 2012.4

 

   

By order of the Board, 
 
 
Dated:  03/22/2012    /s/David W. Gay   

Chairperson 

                                                
 4Although in his petition for Advisory Opinion, the petitioner has argued that 
the conclusion reached in Advisory Opinion 2008-7 was limited specifically to 
analysis of the case of a communicator lobbyist who, prior to the date of the 
termination of lobbyist registration with the Office of State Ethics, received $2000 
for lobbying, we affirm that despite the hypothetical scenario used in that 
conclusion, the ruling in Advisory Opinion No. 2008-7 applies to a communicator 
lobbyist who either receives or agrees to receive compensation, reimbursement, or 
both, in the amount of $2000 or more for providing lobbying services to a client 
lobbyist.   


