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Question Presented: The petitioner asks (1) whether a 

Deputy Commissioner of the 

Department of Public Health (“DPH”) 

may serve on the Board of Trustees of 

the Tobacco and Health Trust Fund 

“when her employer, DPH, is soliciting 

funds from [that entity] for its 

programs”; and if so, (2) whether she 

must “recuse herself from voting or 

making recommendations as they 

relate to DPH’s proposals.” 

 

Brief Answer: We conclude (1) that the Deputy 

Commissioner may serve on the Board; 

and (2) that the Ethics Code does not 

mandate that she recuse herself from 

taking official action as a Board 

member relating to DPH’s proposals, 

provided that such action would not 

affect her financial interests or those of 

certain family members. 

 
At its June 2013 regular meeting, the Citizen’s Ethics Advisory 

Board granted the petition for an advisory opinion submitted by Stacy 

Schulman, Adjudicator/Ethics Liaison for DPH.  In accordance with 

General Statutes § 1-81 (a) (3), the Board now issues this advisory 

opinion, which interprets the Code of Ethics for Public Officials (Ethics 

Code),1 is binding on the Board concerning the person who requested it 

and who acted in good-faith reliance thereon, and is based solely on the 

facts provided by the petitioner.    

                                                 
1Chapter 10, part I, of the General Statutes. 
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Facts  

 
 The pertinent facts provided by the petitioner are set forth below 

and are considered part of this opinion: 

 

Pursuant to § 4-28f (c) of the Connecticut General Statutes, a 

Deputy Commissioner for [DPH] was appointed by the 

Governor on February 13, 2013 to be a member of the Board 

of Trustees for the Tobacco and Health Trust Fund.  She was 

appointed as Deputy Commissioner of DPH in August 2012, 

prior to her appointment as a member of the Board of 

Trustees for the Tobacco and Health Trust Fund (“the 

Board”). 

 

In accordance with § 4-28f (c) and (d) (2) of the Statutes, the 

members of the Board are responsible for establishing 

criteria, processes and procedures to be used in selecting 

programs to receive money from the trust fund; and 

recommending authorization of disbursement from the trust 

fund for the purpose of: 1) supporting and encouraging 

development of programs to reduce tobacco abuse through 

prevention, education, and cessation programs; 2) support 

and encourage development of programs to reduce substance 

abuse; and, 3) develop and implement programs to meet the 

unmet physical and mental health needs in the state.  Conn. 

Gen. State. 4-28f (a).  

 

An employee from DPH would like to present a proposal for 

funding for a DPH program before the Tobacco and Health 

Trust Fund Board of Trustees. 

 

Is it permissible for the Deputy Commissioner to sit as a 

member of the Board when her employer, DPH, is soliciting 

funds from the Tobacco and Health Trust Fund for its 

programs?  If it is permissible, should the Deputy 

Commissioner recuse herself from voting or making 

recommendations as they relate to DPH’s proposals?  

 

Analysis  
 

Taking those issues in turn, the first is whether the Deputy 

Commissioner may serve on the Board of the Tobacco and Health Trust 
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Fund “when her employer, DPH, is soliciting funds from [that entity] for 

its programs.”  To answer that question, we must resolve a conflict 

between two advisory opinions—Advisory Opinion Nos. 91-12 and 2006-

13—as to the proper interpretation of General Statutes § 1-84 (b).   

 

Under § 1-84 (b), “[n]o public official”—which the Deputy 

Commissioner happens to be by virtue of her Board appointment4—“shall 

accept other employment which will . . . impair his independence of 

judgment as to his official duties . . . .”5  Generally, a public official 

violates § 1-84 (b) by accepting other “employment with an . . . entity 

which can benefit from the state servant’s official actions . . . .”6  The 

“other employment” of concern here is the Deputy Commissioner’s 

employment with DPH, an entity that can certainly benefit from her 

official actions as a Board member.  The question, though, is whether this 

“other employment”—which was “accepted” before she was appointed to 

the Board—violates § 1-84 (b)’s prohibition on “acceptance” of other 

employment that impairs one’s independence of judgment.    

 

And that brings us to the conflicting opinions, the first being 

Advisory Opinion No. 91-1, which involved a State program that called 

for private entities to loan executives to the State.7  An issue was whether 

the executives could work for the State (including state agencies involved 

in regulating their private employers) while “retain[ing] employment 

relationships with their present employers,” without violating § 1-84 (b).8  

The answer was yes, and the reason was this: “the outside employment 

relationship would not violate § 1-84 (b)’s proscription on acceptance of 

other employment which impairs independence of judgment, since the 

relationship in question is a preexisting one.”9  In other words, under § 1-

84 (b), “[n]o public official . . . shall accept” certain outside employment; 

the executives had accepted their private employment before becoming 

public officials; ergo, no § 1-84 (b) violation. 

 

Under that rationale, the Deputy Commissioner could both serve 

on the Board and retain her DPH employment, without violating § 1-84 

                                                 
2Connecticut Law Journal, Vol. 52, No. 35, p. 1D (February 26, 1991).  
3Connecticut Law Journal, Vol. 67, No. 42, p. 4E (April 18, 2006).  
4She is also a “public official” by virtue of her position as a Deputy 

Commissioner of DPH.  See General Statutes § 1-79 (k).  
5(Emphasis added.)  
6Regs., Conn. State Agencies § 1-81-17.  
7Connecticut Law Journal, Vol. 52, No. 35, supra, p. 1D. 
8Id.  
9(Emphasis in original and added.)  Id., 2D.  
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(b), because she had “accepted” her DPH employment before she was 

appointed to the Board.  That is, she did not “accept” other employment 

with DPH after becoming a Board member, i.e., after becoming a public 

official, which is plainly required by § 1-84 (b): “No public official shall 

accept other employment . . . .”10    

 

A different result would follow, however, were we to apply the 

rationale set forth in Advisory Opinion No. 2006-1.  That opinion dealt 

with the Stem Cell Research Advisory Committee, which provides grants 

to “institutions for the advancement of . . . stem cell research in this state 

. . . .”11  At issue was how the Ethics Code applies to “committee members 

. . . employed by . . . institutions [both State and private] that submit 

applications for grants . . . .”12  It was determined that § 1-84 (b) prohibits 

committee members from being “employed by . . . institutions that submit 

applications for grants”13—regardless of whether they had “accepted” the 

employment before becoming committee members.  The reason (which is 

crucial to our inquiry) was that they “would be engaging in outside 

employment” that would impair their independence of judgment as to 

their official duties.14  

 

That rationale, applied here, would compel the conclusion that § 1-

84 (b) prohibits the Deputy Commissioner from serving on the Board, and 

the reason is this: She would be “engaging” in other employment (with 

DPH) that would impair her independence of judgment as to her duties 

as a member of the Board, given that her employer would be seeking 

funds from that entity.       

 

We have, then, conflicting readings of § 1-84 (b), which, if applied 

here, would result in disparate outcomes.  The former (found in A.O. No. 

91-1) is that § 1-84 (b) can be violated only if other employment is 

accepted after one becomes a public official.  Under the latter (found in 

A.O. No. 2006-1), the timing of the other employment’s acceptance (be it 

before or after becoming a public official) is irrelevant; what matters is 

that a public official is “engaging” in other employment that impairs 

independence of judgment as to his or her official duties.   

 

                                                 
10(Emphasis added.)  
11Connecticut Law Journal, Vol. 67, No. 42, supra, p. 4E. 
12Id.  
13Id., 6E.  
14Id.  After the opinion’s release, the General Assembly passed legislation 

to bypass the opinion’s conclusion.  See Public Acts 2006, No. 06-33, § 1.  
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Of the two interpretations, the second has a glaring problem, 

namely, that § 1-84 (b) prohibits a public official—not from “engaging” in 

certain other employment—but from “accepting” it.  Not only that, one of 

§ 1-84 (b)’s neighbors—§ 1-84 (a)—uses the very word “engage” in its 

prohibition, which reads thus:  

 

No public official or state employee shall, while serving as 

such, have any financial interest in, or engage in, any 

business, employment, transaction or professional 

activity, which is in substantial conflict with the proper 

discharge of his duties or employment in the public 

interest and of his responsibilities as prescribed in the 

laws of this state, as defined in section 1-85.15 

 

The use of the word “engage” in § 1-84 (a) and the word “accept” in § 1-84 

(b) “suggests that the legislature acted with complete awareness of their 

different meanings . . . and that it intended the terms to have different 

meanings.”16  Put differently, that the legislature used the word “engage” 

in § 1-84 (a) and the word “accept” in § 1-84 (b) suggests that it did not 

intend “accept” to be synonymous with “engage,” as was concluded in 

Advisory Opinion No. 2006-1.  

 

 If not “engage,” then what is meant by the word “accept,” for 

purposes of § 1-84 (b)?  The Ethics Code does not define it, so “[w]e may 

presume . . . that the legislature intended [the word] to have its ordinary 

meaning in the English language . . . .”17  “Under such circumstances, it is 

appropriate to look to the common understanding of the term as 

expressed in a dictionary.”18  The dictionary definition of “accept” is to 

“undertake the responsibility of (as a task or employment).”19  As noted 

by one court, the word “accept” is “defined in anticipatory terms that 

                                                 
15(Emphasis added.)  Although, at first glance, it appears that § 1-84 (a) 

may prohibit the Deputy Commissioner from serving on the Board, that 

provision is expressly qualified by § 1-85, under which the remedy for a 

“substantial conflict” is recusal.  
16(Internal quotation marks omitted.)  C. R. Klewin Northeast, LLC v. 

State, 299 Conn. 167, 177, 9 A.3d 326 (2010).  
17(Internal quotation marks omitted.)  Scholastic Book Clubs, Inc. v. 

Commissioner of Revenue Services, 304 Conn. 204, 216, 38 A.3d 1183, cert. 

denied, ___ U.S. ___, 133 S. Ct. 425, 184 L. Ed. 2d 255 (2012). 
18(Internal quotation marks omitted.)  Tine v. Zoning Board of Appeals, 

308 Conn. 300, 307, 63 A.3d 910 (2013).  
19Webster’s Third New International Dictionary (1981). 
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suggest a precondition . . . .”20  The precondition here—i.e., the condition 

that must exist before § 1-84 (b)’s prohibition on “accepting” certain other 

employment can be violated—is this: that the one doing the “accepting” 

be a “public official.”  Again, § 1-84 (b) plainly states that “[n]o public 

official . . . shall accept other employment . . . .”21    

 

 In light of the foregoing, we resolve the conflict over the proper 

interpretation of § 1-84 (b) in favor of Advisory Opinion No. 91-1, 

meaning two things: first, that the interpretation of § 1-84 (b) in Advisory 

Opinion No. 2006-1 is hereby overruled, and second, that § 1-84 (b) can be 

violated only if other employment is accepted after one becomes a public 

official.  Applying that interpretation here, because the Deputy 

Commissioner was employed by DPH before becoming a Board member, 

she cannot be said to have “accepted” other employment that impairs her 

independence of judgment as to her Board duties, in violation of § 1-84 

(b).  Because there is no violation of § 1-84 (b), nor of any other provision, 

we conclude that she may serve on the Board even though “her employer, 

DPH, is soliciting funds from [that entity] for its programs.”22    

 

Having so concluded, we must now answer the follow-up question, 

which is whether the Deputy Commissioner need “recuse herself from 

voting or making recommendations as they relate to DPH’s proposals.”  

The provisions relevant to that question are General Statutes §§ 1-85 and 

1-86, which define and proscribe substantial and potential conflicts of 

interests for purposes of the Ethics Code. 

 

Under § 1-85 (with an exception not pertinent here), a public 

official has a substantial conflict of interests—and may not take official 

action—if she has “reason to believe or expect” that the official action 

would directly affect her financial interests or those of her spouse, a 

dependent child, or a “business with which [s]he is associated.”23  Even in 

the absence of a substantial conflict of interests, a public official may 

                                                 
20Boettger v. Bowen, 923 F.2d 1183, 1189 (6th Cir. 1991). 
21(Emphasis added.)  
22This conclusion is limited to the facts at hand, specifically, that DPH is 

not a “business with which [the Deputy Commissioner] is associated,” as defined 

in General Statutes § 1-79 (b).  
23The term “Business with which he is associated” is defined in part (with 

an exception not pertinent here) as follows: Any “entity through which business 

for profit or not for profit is conducted in which the public official . . . is a 

director, officer, owner, limited or general partner, beneficiary of a trust or 

holder of stock constituting five per cent or more of the total outstanding stock 

of any class . . . .”  General Statutes § 1-79 (b).     
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have a potential conflict of interests under § 1-86 if required to act on a 

matter that would affect her financial interests or the financial interests 

of her spouse, parent, brother, sister, child, child’s spouse, or a “business 

with which [s]he is associated.” 

 

 For there to be a conflict of interests, then, the public official’s 

action must, at a minimum, affect the financial interests of the public 

official, certain family members, or a “business with which [s]he is 

associated.”  In this case, if the Deputy Commissioner takes official action 

as a Board member relating to DPH’s proposals, it presumably will not 

affect her financial interests or those of her family members.  If true, she 

has a conflict of interests only if DPH (a government entity) is a 

statutorily defined “business with which [s]he is associated.”  Not so, 

according to Advisory Opinion No. 90-29, in which government entities 

were expressly excluded from the definition of that term.24   

 

Given that DPH is not a business with which the Deputy 

Commissioner is “associated,” and assuming that her official action as a 

Board member relating to DPH’s proposals would not affect her financial 

interests or those of her family members, we conclude that the Ethics 

Code does not mandate that she recuse herself from voting on, or making 

recommendations as they relate to, those proposals.  

 

 As for any appearance issues raised by the Deputy Commissioner 

of DPH taking official action that would affect her employer, they are 

beyond the reach of the Ethics Code.25  

 
By order of the Board, 

 

  

Dated: 7/18/13     /s/Charles F. Chiusano  
Chairperson 

                                                 
24Connecticut Law Journal, Vol. 52, No. 14, p. 3D (October 2, 1990).   
25See Advisory Opinion No. 2009-7, Connecticut Law Journal, Vol. 71, 

No. 11, p. 14C (September 15, 2009) (“[t]he Code . . . does not speak of 

appearances of conflict, only actualities,” so in “interpreting and enforcing the 

Code . . . [we are] limited, by statute, from addressing appearances or 

perceptions of conflict of interest” [internal quotation marks omitted]).   


