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Question Presented: Whether a permanent legislative 
employee is considered “part-time” 
for purposes of an exemption under 
General Statutes § 1-84 (d) while 
working on a reduced work 
schedule of less than 40 hours and 
using compensatory, vacation 
and/or personal time to cover the 
remaining hours.  

 
Brief Answer: We conclude that such a permanent 

legislative employee is not “part-
time” and, therefore, may not make 
use of the relevant exemption 
under § 1-84 (d). 

 
At its October 2015 regular meeting, the Citizen’s Ethics Advisory 

Board (“Board”) granted the petition for an advisory opinion 
submitted by Attorney Richard Baltimore, Chief Legal Counsel to the 
Speaker of the Connecticut House of Representatives. The Board now 
issues this advisory opinion, which interprets the Code of Ethics for 
Public Officials1 (“Ethics Code”), is binding on the Board concerning 
the person who requested it and who acted in good-faith reliance 
thereon, and is based on the facts provided by the petitioner. 

 
Facts 

 
The pertinent facts provided by the petitioner are set forth below 

and are considered part of this opinion: 

                                                 
1Chapter 10, part I, of the General Statutes.  
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Pursuant to § 1.2 of the Connecticut General Assembly 
Employee Handbook2, “regular part-time employees” 
are defined as “those employed for an indefinite 
duration and work fewer than the established number 
of hours for fulltime employment.”  Under the same 
section, full-time employees work 40 hours per week. 
 
Connecticut General Statutes § 1-84 restricts state 
employees from engaging in certain types of outside 
employment, with certain exceptions.  One exception is 
for “part-time legislative employees.” 
 
Accordingly, I ask: Whether a permanent legislative 
employee is considered “part-time” for purposes of § 1-
84 exemption while working on a reduced work 
schedule of less than 40 hours and using compensatory, 
vacation and/or personal time to cover the remaining 
hours.  (For example, if the employee reduced their 
work schedule to 20 hours per week and used 20 hours 
of compensatory time to charge those hours.) 
 
In the absence of a statutory definition of “part-time” in 
§ 1-84, the definition used by the agency the statute 
governs should control. 
 
In construing the statute and in subsequent 
amendments, the legislature failed to statutorily define 
part-time.  However, under CGS § 2-71b, the Joint 
Committee on Legislative Management is vested with 
the authority to “establish personnel policies, 
guidelines, and regulations” for legislative employees.  

                                                 
2Connecticut General Assembly Employee Handbook.  Part I: Personal 

Policies 
§1.2 – Definitions 
The following definitions apply to the terms as used in this Handbook: 
(2) Regular Full-time Employees:  Regular full-time employees are those 
employed for an indefinite duration and work the established number of 
hours for full-time employment, which is 40 hours per week effective July 
1, 1998. 
(3) Regular Part-time Employees:  Regular part-time employees are 
those employed for an indefinite duration and work fewer than the 
established number of hours for full-time employment. 
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The Joint Committee on Legislative Management, 
which is comprised of the legislative leaders from each 
chamber, has defined “part-time” in § 1.2 of the 
Connecticut General Assembly Employee Handbook 
described above. 
 
Section 1-84 was amended in 1992 to exempt part-time 
legislative employees from the outside employment 
restriction.  (See § 1 of Public Act 92-149.)  
Subsequently, the Joint Committee on Legislative 
Management adopted the current definition of full-time 
employee and accordingly, the current definition of 
part-time employee.  (The update went into effect on 
July 1, 1998.)  Because the exception in § 1-84 applies 
directly to part-time legislative employees, a term not 
defined by the ethics code, it is a fair inference that the 
Committee adopted the handbook definition knowing 
and intending that it would be applied to the term in § 
1-84. 
 
In the absence of a statutory definition of “part-time” in 
§ 1-84, the definition used by the agency the statute 
governs should control. 
 

Analysis  
 

General Statutes § 1-84 (d), an outside employment provision of 
the Ethics Code, contains two restrictions and various exceptions, one 
of which is relevant to this matter.  As for the restrictions, under § 1-
84 (d), a public official or state employee may not do either of two 
things: 

 
1. May not “agree to accept … any employment, fee or other thing 

of value, or portion thereof, for appearing, agreeing to appear, 
or taking any other action on behalf of another person” before 
eleven listed state agencies.3 

                                                 
3The state agencies listed in § 1-84 (d) include “the Department of 

Banking, the Claims Commissioner, the Office of Health Care Access 
division within the Department of Public Health, the Insurance 
Department, the Department of Consumer Protection, the Department of 
Motor Vehicles, the State Insurance and Risk Management Board, the 
Department of Energy and Environmental Protection, the Public Utilities 
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2. May not “be a member or employee of a partnership, 

association, professional corporation or sole proprietorship 
which [entity] … agrees to accept any employment, fee or other 
thing of value, or portion thereof, for appearing, agreeing to 
appear, or taking any other action on behalf of another person” 
before the eleven listed state agencies. 
 

For this case, there is a relevant exception in § 1-84 (d) to the above 
restrictions and it reads as follows: 

 
Notwithstanding the provisions of this subsection to the 
contrary, a legislator, an officer of the General 
Assembly or part-time legislative employee may be or 
become a member or employee of a firm, partnership, 
association or professional corporation which 
represents clients for compensation before agencies 
listed in this subsection, provided the legislator, officer 
of the General Assembly or part-time legislative 
employee shall take no part in any matter involving the 
agency listed in this subsection and shall not receive 
compensation from any such matter.4  

 
According to the petitioner’s facts and argument, a permanent 

(i.e., full-time) legislative employee working a reduced hour work 
schedule, but using compensatory, vacation, and/or personal time to 
cover the remaining hours in order to receive compensation for 40 
hours per work, should be considered a “part-time legislative 
employee” and, thus, be permitted to make use of the above exception 
to the outside employment restrictions of § 1-84 (d). 

 
Whether the term “part-time legislative employee,” as used in § 1-

84 (d), includes the scenario presented by the petitioner is a question 
of statutory construction.  When construing a statute, “[o]ur 
fundamental objective is to ascertain and give effect to the apparent 
intent of the legislature.”5  General Statutes § 1-2z directs us to 
consider, first, the text of the statute itself and how it relates to other 

                                                 
Regulatory Authority, the Connecticut Siting Council or the Connecticut 
Real Estate Commission….” 

4(Emphasis added.) 
5(Internal quotation marks omitted.)  State v. Brown, 310 Conn. 693, 

702 (2013). 
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statutes.  If the meaning of the text is “plain and unambiguous and 
does not yield absurd or unworkable results,” we may not consider 
“extratextual evidence of the meaning of the statute ….”6  “The test 
to determine ambiguity is whether the statute, when read in context, 
is susceptible to more than one reasonable interpretation.”7 

 
The term “part-time legislative employee” is not defined in § 1-84 

(d) (or elsewhere in the Ethics Code), so we look to General Statutes 
§ 1-1 (a), which directs that, “[i]n the construction of the statutes, 
words and phrases shall be construed according to the commonly 
approved usage of the language ….”  “[T]o ascertain [a word’s] 
commonly approved meaning,” “[w]e look to [its] dictionary 
definition.”8  Webster’s Unabridged Dictionary (Random House 2d ed. 
1998, at 1415) defines “’part-time’ as ‘employed to work, used, 
expected to function, etc., less than the usual or full time’ (emphasis 
added).”9 

 
In the scenario presented by the petitioner, the permanent 

legislative employee is not “employed to work” less than full-time.  
She is, in fact, “employed to work” full-time but is choosing to reduce 
her hours to less than full-time. 

 
As stated by the petitioner in his petition, § 1-84 was amended in 

1992 pursuant to Section 1 of Public Act 92-149 and that amendment 
added the exemptions to the outside employment restrictions of § 1-
84 (d) for legislators, officers of the General Assembly and part-time 
legislative employees.  The petitioner notes that the term “regular 
part-time employees” is defined in the Connecticut General Assembly 
Employee Handbook as, “those employed for an indefinite duration 
and work fewer than the established number of hours for full-time 
employment.”  The petitioner further notes that the aforesaid 
Employee Handbook, with this definition, went into effect in 1998, 
approximately six years after the enactment of Public Act 92-149.  
Thus, to properly address the intent of the legislature as to the 
meaning of the term “part-time legislative employee,” we cannot look 
to the definition offered by the petitioner, as it was not in existence at 

                                                 
6General Statutes § 1-2z. 
7(Internal quotation marks omitted.)  State v. Brown, supra, 702. 
814 R.C. Equity Group, LLC v. Zoning Commission, 285 Conn. 240, 254 

n. 17 (2008). 
9(Emphasis added.)  Fathauer v. United States, 566 F.3d 1352, 1357 

(Fed. Cir. 2009). 
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that time. 

 
Prior to the enactment of Section 1 of Public Act 92-149, the term 

“part-time employee” was, however, defined in the State Personnel 
Act,10 which Act is intended to “provide a uniform and equitable 
system of personnel administration of employees in the state 
service.”11  The State Personnel Act defines “part-time employee” as 
“an employee holding a position normally requiring less than thirty-
five hours of service in each week.”12 

 
A permanent (full-time) legislative employee who voluntarily 

reduces her hours to less than thirty-five hours each week is not an 
employee holding a position “normally requiring” less than thirty-five 
hours of service in each week and, thus, would not be a “part-time 
employee,” under the State Personnel Act’s definition. 

 
Such an interpretation resulting from both the dictionary 

definition and the State Personnel Act’s definition does not yield 
absurd or unworkable results and because the meaning of the term is 
plain and unambiguous, as applied here, we need not resort to 
extrinsic aids, such as legislative history and policy.  But even if we 
were to seek additional interpretive guidance by looking to the 
legislative history, the same conclusion would be reached. 

 
The legislative history of Section 1 of Public Act 92-149 indicates 

that the amendment was to alleviate a restriction perceived as being 
too onerous in that it, in essence, prevented certain members of the 
General Assembly from being gainfully employed.  As explained by 
Representative William Kiner, “this amendment would add to line 88 
where we’re talking about legislators in effect being gainfully 
employed … but would also include not only legislators, but officers of 
the General Assembly and part-time legislative employees as well 
….”13  Representative Kiner further stated, “I think what we’re trying 
to do … is seek a balance really between the public interests and the 
need for part-time legislators to be gainfully employed,”14 and “we are 
allowing … legislators and other officers of the General Assembly to 

                                                 
10Chapter 67 of the General Statutes. 
11General Statutes § 5-194. 
12(Emphasis added.)  General Statutes § 5-196 (17). 
13(Emphasis added.)  35 H.R. Proc., Pt. 17, 1992 Sess., p. 5699, remarks 

of Representative William Kiner. 
14(Emphasis added.)  id., p. 5696. 
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indeed be gainfully employed.”15 

 
This history illustrates that the purpose of the amendment was to 

create an exception allowing legislators, officers of the General 
Assembly, and part-time legislative employees to be “gainfully 
employed” outside the General Assembly, suggesting that these 
positions within the General Assembly were not, therefore, gainful 
employment.  A quick internet search of the term “gainfully 
employed” leads to the result that “[i]n broad language, gainful 
employment refers to an employment situation where the employee 
receives consistent work and payment from the employer.”16  A 
permanent (full-time) legislative employee voluntarily reducing her 
hours, but still receiving full time compensation by using 
compensatory, vacation and/or personal time, making use of this 
exception was clearly not the intent of the legislature. 

 
Conclusion 

 
We conclude, based on the facts presented, that a permanent 

legislative employee choosing to a work a reduced work schedule of 
less than 40 hours per week and using compensatory, vacation and/or 
personnel time to cover the remaining hours is not a “part-time 
legislative employee” under § 1-84 (d) and, therefore, is not permitted 
to make use of the relevant outside employment exemption under § 
1-84 (d).   

 
 
By order of the Board, 

 
Dated 11/19/15    /s/ Charles F. Chiusano 
      Chairperson 

                                                 
15(Emphasis added.)  id., p. 5702. 
16https://en.wikipedia.org/wiki/Gainful_employment 


