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Question Presented: Whether a retired state trooper 
may work as a police officer or 
constable for a municipality that is 
provided police services and 
supervision by the Department of 
Emergency Services and Public 
Protection either by statute or an 
enhanced contract for services, 
without violating the post-state 
employment provisions of the 
Code of Ethics for Public Officials.  

 
Brief Answer: We conclude that a retired state 

trooper may engage in the subject 
post-state employment. 

 
At its January 2016 regular meeting, the Citizen’s Ethics 

Advisory Board (“Board”) granted the petition for an advisory 
opinion submitted by Janet K. Ainsworth, Staff Attorney with the 
Department of Emergency Services and Public Protection 
(“DESPP”). The Board now issues this advisory opinion, which 
interprets the Code of Ethics for Public Officials1 (“Ethics Code”), is 
binding on the Board concerning the person who requested it and 
who acted in good-faith reliance thereon, and is based on the facts 
provided by the petitioner. 

 
Facts 

 
The petitioner seeks an opinion regarding General Statutes § 1-

84b (b), a “revolving door” provision of the Ethics Code, and its effect 

                                                 
1Chapter 10, part I, of the General Statutes.  
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on DESPP state troopers who have left state service.  The pertinent 
facts provided by the petitioner are set forth below and are 
considered part of this opinion: 

 
Some state troopers … upon retirement seek 
employment with other police agencies.  As part of its 
statutory responsibilities, DESPP provides police 
services to municipalities without organized police 
departments.  Many such municipalities enter into 
contracts directly with DESPP for the more enhanced 
police services provided by the resident trooper 
program.  In such municipalities, a state police 
sergeant will supervise local constables or police 
officers that are employees of the municipality.  Some 
retired troopers seek these constable or local police 
officer positions following retirement from DESPP. 
 
In reviewing CGS § 1-84b, it does not appear that a 
trooper working as a police officer in a town that has 
entered into a contractual relationship with DESPP is 
“representing” anyone for compensation before DESPP.  
Rather, he or she has sought and successfully obtained 
employment with a municipality because the retiree 
has law enforcement knowledge and experience that is 
valued by the municipal employer …. 
 
[T]here is no obvious benefit that a constable or police 
officer who once was a trooper obtains because of that 
status.  The retiree is hired by the municipality.  The 
retiree would be treated the same as any other 
municipal employee working as a peace officer as his or 
her terms and conditions of employment would be 
regulated by employer policy and the applicable 
collective bargaining agreement.  The retiree also 
would not be involved in negotiating the contract 
between DESPP and the municipal employer.  The 
resident trooper contracts, which are drafted and 
executed under the supervision of the DESPP 
commissioner’s legal staff, employ standard language 
and only vary as to the number of DESPP employees 
that will be assigned to that municipality’s Resident 
Trooper Office.  The payment rate is set by statutes.  
See CGS § 29-5. 
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Analysis  
 
As noted by the petitioner, the provision primarily relevant to 

this matter is General Statutes § 1-84b (b), under which for one year 
after leaving state service a retired state trooper may not “represent 
anyone, other than the state, for compensation before [DESPP] 
concerning any matter in which the state has a substantial 
interest.”  The term “represent” has been defined broadly to include 
such things as making phone calls, attending meetings at which 
representatives of the former agency are present, submitting 
documents with the former employee’s name on them, or engaging 
in any other action that places the former employee in contact with 
his former agency as the representative of his new employer.2  The 
purpose of § 1-84b (b) is to establish “a ‘cooling-off’ period to inhibit 
use of influence and contacts with one’s former agency colleagues for 
improper financial gain.”3 

 
The former State Ethics Commission (“Commission”), in 

Advisory Opinion No. 88-15, “reasoned that the principal legislative 
purpose behind § 1-84b (b) – prevention of use of contacts, influence 
or other insider’s advantage gained during state service to obtain 
improper benefit in subsequent compensated dealings with one’s 
former agency – could be fulfilled by applying the subsection only 
when the ‘representation’ involved a matter in which the State 
exercised discretionary authority (e.g., contract or grant award, 
contested cases, or permit application).”4  

 
Pursuant to General Statutes § 29-7,5 DESPP is required to 

provide police services throughout the state.  Under General 

                                                 
2See Advisory Opinion No. 91-24, Connecticut Law Journal, Vol. 53, 

No. 16, (October 15, 1991). 
3Advisory Opinion No. 98-21, Connecticut Law Journal, Vol. 60, No. 10, 

p. 4C (September 8, 1998).  
4(Emphasis Added.)  Advisory Opinion No. 90-21, Connecticut Law 

Journal, Vol. 52, No. 4, p. 6D (July 24, 1990). 
5General Statutes § 29-7 states in part: The Commissioner of 

Emergency Services and Public Protection shall devise and make effective 
a system of police patrols throughout the state, exclusive of cities and 
boroughs, for the purpose of preventing or detecting any violation of the 
criminal law or any law relating to motor vehicles and shall establish and 
maintain such barracks or substations as may prove necessary to 
accomplish such purpose. 
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Statutes § 29-5,6 a municipality lacking an organized police force 
may contract with DESPP to be provided more enhanced police 
services under the Resident Trooper Program.  Pursuant to § 29-5, 
DESPP may provide state police services and appoint resident state 
policemen to any such municipality and the associated costs to the 
municipality for the program are set by the statute.  By entering 
into this contract with DESPP, the municipality delegates to the 
State Police the authority to supervise and direct the law 
enforcement operation of appointed constables and police officers in 
the town.  Based on information provided by the petitioner, in 
practice, if a municipality makes a request for the Resident Trooper 
Program, the request will be granted. 

 
Because, as stated in Advisory Opinion No. 88-15, “the principal 

legislative purpose behind § 1-84b (b) [is] prevention of use of 
contacts, influence or other insider’s advantage gained during state 
service to obtain improper benefit in subsequent compensated 
dealings with one’s former agency,” the provision would not apply to 
this matter where the program is always provided by DESPP when 
requested by a municipality and the services and funding are 
governed by statute.  In this situation, there is no means by which 
the retired state troopers can obtain unfair advantage for either 
their new employer (the municipality) or themselves.  As an 
employee of the municipality, although the retired state trooper 
would be supervised by a resident trooper, any and all final 
discretionary authority concerning his or her work (i.e., hiring, 

                                                 
6General Statutes § 29-5 (a) states: The Commissioner of Emergency 

Services and Public Protection may, within available appropriations, 
appoint suitable persons from the regular state police force as resident 
state policemen in addition to the regular state police force to be employed 
and empowered as state policemen in any town or two or more adjoining 
towns lacking an organized police force, and such officers may be detailed 
by said commissioner as resident state policemen for regular assignment 
to such towns, provided each town shall pay eighty-five per cent of the cost 
of compensation, maintenance and other expenses of the first two state 
policemen detailed to such town, and one hundred per cent of such costs of 
compensation, maintenance and other expenses for any additional state 
policemen detailed to such town, provided further such town shall pay one 
hundred per cent of any overtime costs and such portion of fringe benefits 
directly associated with such overtime costs. Such town or towns and the 
Commissioner of Emergency Services and Public Protection are authorized 
to enter into agreements and contracts for such police services, with the 
approval of the Attorney General, for periods not exceeding two years. 
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overtime assignment, discipline, evaluations, etc.) lies with the town 
and not DESPP.7  As stated by the petitioner, the town police 
officers and constables are municipal employees and their terms and 
conditions of employment are regulated by town policy and the 
applicable collective bargaining agreement. 

 
In addition to the post-state employment restriction under § 1-

84b (b), discussed above, for one year after leaving state service, a 
former state employee may not accept employment with a party to a 
state contract (or grant) valued at $50,000 or more, if two things are 
true: (1) he participated substantially in, or supervised, the 
negotiation or award of that contract, and (2) it was signed within 
his last year of state service.8  Based on the facts presented by the 
petitioner, the retired state troopers do not participate in 
negotiating the Resident Trooper Program contracts between 
DESPP and the municipalities.  These contracts which, per the 
petitioner, are mainly boiler plate, are drafted and executed under 
the supervision of the DESPP commissioner’s legal staff.  Thus, the 
retired state troopers would not be in violation of § 1-84b (f). 

 
Lastly, the information provided by the petitioner notes that in 

order to be eligible for these municipal positions, the retirees must 
obtain certification from DESPP’s Police Officer Standards and 
                                                 

7Contract Between the State of Connecticut Department of Emergency 
Services and Public Protection, Division of the State Police and the Town 
of Preston for the Services of Resident State Police Troopers, Contract 
Period July 1, 2015 to June 30, 2017, (on file with the Office of State 
Ethics) states in part:  The Town shall retain administrative responsibility 
for its personnel, including but not limited to, ensuring compliance with 
entry level standards for newly hired police officers or constables and 
training and certification requirements established by the Police Officer 
Standards and Training Council (POSTC) in accordance with the 
provisions of Connecticut General Statutes Section 7-294a et seq. and 
associated Regulations of Connecticut State Agencies or as otherwise 
required by law, compensation for services rendered, hours or shifts to be 
worked, and provisions of uniforms and equipment. 

8General Statues § 1-84b (f) states in part: No former public official or 
state employee (1) who participated substantially in the negotiation or 
award of … a state contract valued at an amount of fifty thousand dollars 
or more, or … (2) who supervised the negotiation or award of such a 
contract or agreement, shall accept employment with a party to the 
contract or agreement other than the state for a period of one year after 
his resignation from his state office or position if his resignation occurs 
less than one year after the contract or agreement is signed. 
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Training Council Division (“POSTC”).  In Advisory Opinion No. 
2002-18, the Commission was asked how § 1-84b (b) “applies to 
situations where the former employee must seek a license or other 
regulatory authority [from his or her former state agency] after 
leaving state service in order to pursue an occupation, profession or 
other employment.”  In response, the Commission concluded: “To the 
extent that one must appear before his former agency to apply for a 
permit or license for himself that is necessary for him to pursue 
future employment, it is not representation for compensation before 
one’s former agency.  Nevertheless … it would violate § 1-84b (b) if 
the former employee went outside the usual licensing or permitting 
process to contact former agency colleagues to ensure that he or she 
received the requested license or permit.” 

 
As applied here, to the extent that it is necessary for the retired 

state troopers to appear before POSTC in order to register or obtain 
certification, it would not constitute prohibited representation under 
§ 1-84b (b).  However, their contact with POSTC must not stray 
from the normal agency certification process.   
 

 
Conclusion 

 
We conclude, based on the facts presented, that a retired state 

trooper may engage in post-state employment as a police officer or 
constable with a municipality that is provided police services and 
supervision by DESPP.   

 
 
By order of the Board, 

 
 
 
 
Dated ___2/18/16________   _/s/ Charles F. Chiusano____
      Chairperson 


