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Question Presented: The petitioner asks whether a former 

Governor may accept employment, 
within a year of leaving state service, 
with businesses that received contracts 
with the Connecticut Health Insurance 
Exchange during his term, without 
violating General Statutes § 1-84b (k).  

 
Brief Answer: We conclude that the former Governor 

may do so, because the Connecticut 
Health Insurance Exchange, a quasi-
public agency, is not a “department or 
agency of the state” under § 1-84b (k). 

 
At its April 18, 2019 regular meeting, the Citizen’s Ethics Advisory Board 

(Board) granted the petition for an advisory opinion submitted by Attorney 
William M. Bloss of Koskoff, Koskoff & Bieder, P.C., on behalf of a former 
Governor of the state of Connecticut.  The Board now issues this advisory 
opinion in accordance with General Statutes § 1-81 (a) (3) of the Code of 
Ethics for Public Officials (Code).   
 

Background 
 

In the petition, Attorney Bloss states, in relevant part, as follows: 
 

Our office represents a person subject to the Code of Ethics 
for Public Officials as described below.  Conn. Gen. Stat. § 1-
84b(k) provides, with emphasis added, that “[n]o former 
Governor shall accept employment . . . pursuant to the 
provisions of this chapter, for one year after leaving state 
service, on behalf of any business that received a contract 
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with any department or agency of the state during such 
Governor’s term.”  “Department” is not a defined term 
within the Ethics Code.  “State agency” is defined in the 
Ethics Code as “any office, department, board, council, 
commission, institution, constituent unit of the state system 
of higher education, technical education and career school or 
other agency in the executive, legislative or judicial branch of 
state government.”  Conn. Gen. Stat. § 1-79(20).  Conn. Gen. 
Stat. §1-84b(k) expressly refers to any “department” or 
“agency” of the state, but it does not expressly include “quasi-
public agencies,” a termed defined within the Code that 
includes “the Connecticut Health Insurance Exchange.”  
Conn. Gen. Stat. § 1-79 (12).  The Connecticut Health 
Insurance Exchange, in turn, is defined in its organizing 
statute as “a body politic and corporate, constituting a public 
instrumentality and political subdivision of the state created 
for the performance of an essential public and governmental 
function, to be known as the Connecticut Health Insurance 
Exchange.  The Connecticut Health Insurance Exchange shall 
not be construed to be a department, institution or agency of the state.”  
Conn. Gen. Stat. § 38a-1081 (emphasis added).       
 
If the Connecticut Health Insurance Exchange at some point 
from 2011-2019 had a contract or contracts with one or more 
businesses, would the former governor during that time 
period be precluded by . . . § 1-84b(k) from employment with 
any of those businesses for one year?  Or does the preclusion 
in § 1-84b(k) apply to businesses that had contracts with 
“departments” of “agencies” and the Connecticut Health 
Insurance Exchange is, by statute, neither.  You may assume 
for the purposes of this question that the former governor 
had no involvement whatsoever with the negotiation, 
oversight or performance of the contract or contracts 
between the business or businesses and the Connecticut 
Health Insurance Exchange. 

 
Analysis 

 
The central question here is whether the phrase “department or agency 

of the state,” as used in § 1-84b (k), captures the Connecticut Health 
Insurance Exchange (Exchange), a “Quasi-public agency,” as defined in 
General Statutes § 1-79 (12).  If so, § 1-84b (k) prohibits the former Governor 
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from accepting employment or acting as a lobbyist, for one year after leaving 
state service, on behalf of any business that received a contract with the 
Exchange during his term.   

 
Starting, as is required by General Statutes § 1-2z,1 with the relevant 

statutory text, § 1-84b (k) reads as follows:  
 

No former Governor shall accept employment or act as a 
registrant pursuant to the provisions of this chapter, for one 
year after leaving state service, on behalf of any business that 
received a contract with any department or agency of the state 
during such Governor’s term. No business shall employ a 
former Governor in violation of this subsection. 

 
(Emphasis added.)  The Code doesn’t define the words “department” or 
“agency,” but does define the terms “State Agency”2 and “Quasi-public 
agency”3—neither of which makes an appearance in § 1-84b (k). Had the 
legislature employed either (or both) of those terms, our task here would 
have been much easier, for the Exchange clearly fits within the latter and not 
the former.  But it didn’t, so we must turn our attention elsewhere. 

 
Aside from § 1-84b (k), no other Code provision contains the phrase 

“department or agency of the state,” but a few provisions contain a portion 
of it, namely, “department or agency,” which (in those provisions) plainly 
includes quasi-public agencies.  For example, General Statutes § 1-84 (m), 
one of the Code’s gift provisions, provides, in relevant part:      

 
No public official or state employee shall knowingly accept, 
directly or indirectly, any gift, as defined in subdivision (5) of 
section 1-79, from any person the public official or state 
employee knows or has reason to know: (1) Is doing business 
with or seeking to do business with the department or agency in 

                                                 
1Under § 1-2z, “[t]he meaning of a statute shall, in the first instance, be ascertained 

from the text of the statute itself and its relationship to other statutes. If, after examining 
such text and considering such relationship, the meaning of such text is plain and 
unambiguous and does not yield absurd or unworkable results, extratextual evidence of the 
meaning of the statute shall not be considered.”   

2General Statutes § 1-79 (20) provides: “ ‘State agency’ means any office, department, 
board, council, commission, institution, constituent unit of the state system of higher 
education, technical education and career school or other agency in the executive, 
legislative or judicial branch of state government.”  

3General Statutes § 1-79 (12) defines “Quasi-public agency” to include 15 entities, one 
of which is the Exchange.  
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which the public official or state employee is employed; (2) is 
engaged in activities which are directly regulated by such 
department or agency; or (3) is prequalified under section 4a-100. 

 
(Emphasis added.) By its terms, this gift provision applies to any “public 
official” or “state employee,” which terms are defined to include (among 
others) “any member or director of a quasi-public agency” and “any 
employee of a quasi-public agency,” respectively.  General Statutes § 1-79 
(11) and (13).  So when § 1-84 (m) speaks of “the department or agency in which 
the public official or state employee is employed”; (emphasis added); the term 
“department or agency” clearly embraces quasi-public agencies, like the 
Exchange. 
 

But unlike § 1-84 (m), § 1-84b (k) speaks not just of a “department or 
agency,” but rather of a “department or agency of the state”; (emphasis added); 
and the question, therefore, is whether the Exchange—which is an “agency” 
(albeit a quasi-public one)—is an agency “of the state.” We conclude that it 
is not, and do so for the following reasons.    

 
Although the word “state” is ubiquitous in the Code (e.g., “state 

employee,” “state agency,” “state contractor”), the term “the state” appears 
far less frequently, and in three of its appearances, it is expressly distinguished 
from the term “quasi-public agency.”  The first appearance is in General 
Statutes § 1-79 (5) (E), in which “state property” is defined to include 
“property owned by the state or a quasi-public agency . . . .”  (Emphasis added.)  
The second is in General Statutes § 1-79 (19), which defines “Legal defense 
fund,” in part, as follows: “a fund established for the payment of legal 
expenses of a public official or state employee incurred as a result of 
defending himself . . . in a[ ] . . . proceeding concerning matters related to the 
official’s or employee’s service or employment with the state or a quasi-public 
agency.”  (Emphasis added.)  And the third is in General Statutes § 1-83 (b) 
(1) (G), which requires filers of the statement of financial interests to disclose 
“any leases or contracts with the state or a quasi-public agency held or entered into 
by the individual or a business with which he or she was associated . . . .”  
(Emphasis added.)   

 
Further, in three advisory opinions (two issued by the State Ethics 

Commission and one by this Board), it was determined, for purposes of three 
other Code provisions, that quasi-public agencies are not “the state”: 

 

 Advisory Opinion No. 93-12: concluding that a “contract with a Quasi-
Public agency . . . is [not] considered a contract with the state for 
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purposes of” § 1-83, which (at that time) required filers of the 
statements of financial interests to disclose, among other things, “any 
leases or contracts with the state held or entered into by the individual 
or a business with which he was associated.”  (Emphasis added; 
internal quotation marks omitted.)  Connecticut Law Journal, Vol. 55, 
No. 2, p. 5D (July 13, 1993).     
 

 Advisory Opinion No. 2002-3: concluding that a contract with a quasi-
public agency is not a contract with “the state” for purposes of 
General Statutes § 1-84 (i), under which “[n]o public official or state 
employee or member of his immediate family or a business with 
which he is associated shall enter into any contract with the state … 
unless the contract has been awarded through an open and public 
process . . . .”  (Emphasis added; internal quotation marks omitted.)  
Connecticut Law Journal, Vol. 63, No. 32, pp. 4F-5F (February 5, 
2002). 

 

 Advisory Opinion No. 2012-10: concluding that General Statutes § 1-
86e—the conflict provision for state consultants and independent 
contractors—“applies only to independent contractors hired by ‘the 
state,’ a term that does not include a quasi-public agency, such as 
Connecticut Innovations, Incorporated.”  Connecticut Law Journal, 
Vol. 74, No. 15, p. 1 (October 9, 2012). 

 
Moreover, opinions issued by the Connecticut Attorney General have 

concluded likewise in the context of statutory provisions outside the Code.  
For instance, a 2011 Attorney General opinion addressed whether General 
Statutes § 10-303—which “allows the Board of Education and Services for 
the Blind . . . to operate vending machines and stands in buildings owned, 
operated or leased by the State or any municipality”—applies to various 
entities, including the Connecticut Resources Recovery Authority, a quasi-
public agency.  (Emphasis added and omitted.)  Opinions, Conn. Atty. Gen. 
No. 2011-005 (July 29, 2011) p. 1.  Not so, according to the Attorney 
General: “We conclude that none of the government entities about which you inquire 
is the State or a municipality within the meaning of § 10-303, and therefore the 
statute does not apply to their buildings.”  (Emphasis added.)  Id.   
 

Similarly, a 1990 Attorney General opinion involved whether the State 
Insurance Purchasing Board—which was statutorily required to “determine 
the method by which the state shall insure itself against losses by the purchase 
of insurance”—could obtain surety bonds for board members of the 
Connecticut Convention Center Authority (Authority), a quasi-public 
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agency.  (Emphasis added.)  Opinions, Conn. Atty. Gen. No. 1990-025 (June 
28, 1990).  Because the public act creating the Authority provides that it “is 
not a department, institution or agency of the State, but is a ‘public 
instrumentality and political subdivision’ of the state, the question [said the 
Attorney General] is whether that is the equivalent of ‘the state’ for purposes of the 
Board’s authority to obtain surety bonds.”  (Emphasis added.) Id.  Answering 
no, the Attorney General stated: “Although the Authority is a political 
subdivision of the State, the language in [the public act] indicates that it is an 
entity distinct from the State.  As indicated previously, the [public act] 
expressly states that the Authority is not a department, institution or agency 
of the State.”  Id.  As further evidence of such distinctness, the Attorney 
General pointed to the statutory language providing that the “[r]ights and 
properties acquired by the Authority ‘pass to and . . . vest[ ] in the state’ only 
when the existence of the Authority is terminated by law.”  Id.  

 
Identical language is found in the statutory provisions pertaining to the 

Exchange.  That is, General Statutes § 38a-1081 (a) provides that the 
Exchange is “a public instrumentality and political subdivision of the state,” 
and that it “shall not be construed to be a department, institution or agency 
of the state. . . .”  And General Statutes § 38a-1090 provides that, only 
“[u]pon the termination of the existence of the [E]xchange . . . [shall] all its 
rights and properties . . . pass to and be vested in the state of Connecticut.”  
Not only that, General Statutes § 38a-1088 (a) provides that   

 
[t]he state of Connecticut does hereby pledge to, and agree 
with, any person with whom the exchange may enter into 
contracts . . . that the state will not limit or alter the rights 
hereby vested in the exchange until such contracts and the 
obligations thereunder are fully met and performed on the 
part of the exchange . . . .  

 
Each of these provisions indicates that the Exchange (like the Authority) is 
indeed an entity distinct from “the state.”  
 

To sum up, then: (1) the statutory provisions pertaining to the Exchange 
indicate that it is an entity distinct from “the state”; (2) two Connecticut 
Attorney General opinions conclude that quasi-public agencies are not “the 
state” for purposes of two provisions outside the Code; (3) three advisory 
opinions (one from this Board and two from its predecessor) conclude that 
quasi-public agencies are not “the state” for purposes of three other Code 
provisions; and (4) three Code provisions expressly distinguish quasi-public 
agencies from “the state.”   
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Based on all that, we conclude that the Exchange is plainly and 
unambiguously not a “department or agency of the state” for purposes of § 1-
84b (k), meaning the former Governor may—even within a year of leaving 
state service—accept employment with a business that received a contract 
with the Exchange during his term.4   

 
By order of the Board, 

 
 
 
 
Dated_________________   _________________________ 

Chairperson 

                                                 
4Because the meaning of § 1-84b (k), as applied here, is plain and unambiguous, we 

need not resort to extrinsic aids.  See General Statutes § 1-2z.  But even if we were to do 
so by looking to the legislative history of § 1-84b (k), there is nothing in it that would alter 
our conclusion.  Indeed, the only comment we could locate concerning this provision was 
this: that it is “a prohibition on former Governors working for lobbyists or working for 
companies that have contracts with the State of Connecticut.”  (Emphasis added.)  49 S. Proc., 
Pt. 12, 2006 Veto Sess., p. 3715, remarks of Senator DeFronzo.  As demonstrated above, 
the Exchange is an entity distinct from the state of Connecticut.  


