CONNECTICUT STATE ETHICS COMMISSION
30 TRINITY STREET
HARTFORD, CONNECTICUT 06115

In the Matter of a Request
for a Declaratory Ruling

Victor M. Sullivan,
Applicant

Employee of the State Department of Education
Serving as a Member of a Local School Board

The Commission has been asked whether an individuval who
serves as a consultant to the State Department of Education
may at the same time be a member of a local board of education.
The individual is the Title I Administrator for the Title I,
Elementary and Secondary Education Act of 1965 (ESEA) program
in the State's regional vocational-technical schocls.

The person who has asked the Commission's advice is neither
the consultant in question nor a public official or State employee
subject to the Code of Ethics for Public Officials and State
Employees, Chapter 10, Part I, General Statutes. The Commission,
therefore, is responding to the question by a declaratory ruling
rather than an advisory opinion. Subsection 1-81(3), section
4-176, General Statutes.

The principal purpose of Title I, ESEA is to provide Federal
funds for the special educational needs of educationallv deprived
children in school attendance areas having a high concentration
of children from low-income families. 20 U.S.C.A. § 270l. Title
I funds are to be used in addition to, not instead of, State and
local funds; they are to support and supplement ragular school
programs. 20 U.S5.C.A. § 2736. The consultant involved here
administers Title I funds for Connecticut's seventeen regional
vocational-technical schools. She assesses the needs of the
vocational-technical schools for Title I funds, develops the
annual application for funds for the schools, monitors and evaluates
their Title I project activities, maintains fiscal records of grant
funds, and so forth.

The seventeen regional vocational-technical schools have been
established and are administered by the State Board of Education.
Section 10-95, General Statutes. They form an educational system
that is separate and apart in most respects from the systems operated
by local boards of education. Connecticut's entitlement to Title I
funds, and the allocation of Title I funds within Connecticut between
the vocational-technical school system and other school systems, are
determined under factors over which the consultant has no control,
by persons other than the consultant.
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Because the vocational-technical schools are a State-operated
educational system separate from the school systems run by local
boards of education, and because the Federal funds administered
by a Title I Administrator support programs which supplement other
State and local education programs, a Title I Administrator for
regional vocational-technical schools should be able to serve
as a member of a local board of education without wviolating the
Code of Ethics for Public Officials and State Employees. There
appears to be no way the consultant's official activities could
affect her in a manner prohibited by subsection 1-84(a) and section
1-85, General Statutes, insofar as her membership on the local
board of education is concerned. Being a member of a local board
of education should not impair her independence of judgment as
a consultant with the particular responsibilities she has, whether
or not being a member of a school board is "employment" for purposes
of subsection 1-84 (b), General Statutes. Any confidential information
she may have as Title I Administrator for regional vocational-technical
schools would be of little relevance to the local school board, since
the Title I, ESEA money is to supplement, not supplant, State and
local funds, and she cannot as a practical matter use her State
office to benefit her local school board. Subsections 1-84(b) and
1-84 (¢), General Statutes.

There is some interrelationship between local school boards
and the regional vocational-technical school system itself in
the areas of planning and coordination. See, e.g., sections
10-95, 10-96a, 10-96b, 10-97, 10-99%a, 10-99b, General Statutes.
Because of the supplementary nature of Title I, ESEA funds, there
should not be a conflict of interest between the activities of
a Title I Administrator for regional vocational-technical schools
and a member of a local school board operating another school
system. Should any conflict between the duties of her two official
positions arise, it would concern matters which are peripheral to
her basic responsibilities. Use of a procedure similar to that in
section 1-86, General Statutes would permit the individual involved
to avoid a conflict or show that none existed. See also Low v.
Madison, 135 Conn 1 (1948); Kovalik v. Planning & Zoning Commission,
135 Conn. 497, 498-499 (1967).

As a Title I Administrator, the consultant does not have the
supervisory, oversight, or review powers over local school boards
or their members which would make the two positions incompatible
under the common law, nor is there such "contrariety and antagonism"
between the two that one person could not faithfully and impartially
discharge the duties of both. See State ex rel. Schenck v. Barrett,
121 Conn. 237, 242-243 (1936).

Nothing in the laws over which the State Ethics Commission has
jurisdiction, therefore, prevents the Title I Administrator for
regional vocational-technical schools, in the State Department of
Education, from being a member of a local school board.
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Since the consultant is not in the classified service,
subsection 5-266a(b), General Statutes, which in some cir-
cumstances precludes a classified State employee from holding
elective municipal office, is not directly applicable. Whether
it provides any guidance in the case at hand must be determined
by another agency, for the State Ethics Commission is not em-
powered to interpret the statute. Subsectionsl—8I13), 1-92(5),
General Statutes. ”

By order of the Commission,

Rev. Thomas J. Lynch
Chairman

Dated W a, /7?5’







