DECLARATORY RULING 90-A

Post-employment Restrictions on Former Director of
Operations of Commission on Hospitals
and Health Care

Attorney George Levine has asked the Ethics Commission to
issue a declaratory ruling regarding the application of the
revolving door provisions of the Code of Ethics 'for Public
Officials, Conn. Gen. Stat., Chapter 10, Part I, to Sue Ellen
Stanley, former Director of Operations of the Commission on
Hospitals and Health Care ("CHHC").

Specifically, Mr. Levine has posed the following questions:
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4, May Ms. Stanley make generic inquiries (e.g., inquiries
relating to statutory and regulatory interpretations, procedural

matters and/or factual data)

to members and staff of CHHC,

whether under the Freedom of Information Act or otherwise,

during the statutory one-
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Question 4 by telephone, and the person she wishes to reach is
not then available, may Ms. Stanley lesave a message (a)
requesting that her call be returned, and (b) containing the
telephone number at which she can be reached, if that number is
that of an entity which will be represented before CHHC during

the statutory one-year period by someone other than Ms. Stanley?

6. May Ms. Stanley, during the statutory one-year period,
attend hearings and scheduled meetings of CHHC as a member of
the audience if her employer is not representing itself or
another entity at that hearing or meeting?

7. May Ms. Stanley, during the statutory one-year period,
attend hearings and scheduled meetings of CHHC as a member of
the audience if her employer, through someone other than Ms.
Stanley, is representing itself or another entity at the
hearing or meeting?

Taking Attorney Levine's questions in turn:
1. Conn. Gen., Stat. §1-84b(d) states that:

No former public official or state employee who
participated substantially in the negotiation or award of a
state contract obliging the state to pay an amount of fifty
thousand dollars or more, or who supervised the negotiation
or award of such a contract, shall accept employment with a
party to the contract other than the state for a period of
one year after his resignation from his state office or
position if his resignation occurs less than one year after
the contract is signed.

Substantial participation in, or supervision of, the
negotiation or award of a contract includes discretionary
authority to affect the terms of the contract, the authority to
review and make recommendations, and the responsibility to
exercise, and/or the actual exercise of, supervisory authority.
See Ethics Commission Advisory Opinions No. 87-8, 49 Conn. L.
J. No. 4, p.lc (7/28/87); No. 89-27, 51 Conn. L. J. No. 17,
p.2C (10/24/89). Provided that, while an employee of CHHC, Ms.
Stanley took no action which would place her within the
prohibition of §1-84b(d), she may take a position with an
entity which may appear before the agency.

Of course, the other revolving door provisions of the Code
also apply. Ms. Stanley may never use confidential information
gained in her state office for the private financial benefit of
anyone, Conn. Gen. Stat. §1-84a.



She may never represant anyone other than the State
concerning any particular matter in which she participated
personally and substantially while in state service, and in
which the State has a substantial interest. Conn. Gen. Stat.
§1-84b(a).

For a year after leaving state service, she may not
represent anyone, other than the State, for compensation before
CHHC concerning a matter in which the State has a substantial
interest. Conn. Gen. Stat. §1-84b(b).

2. The answer to Question 1 applies to Question 2 as well.

3. It is a violation of Conn. Gen. Stat. §1-84b(b) for Ms.
Stanley to represent anyone for compensation before CHHC for a
year after she leaves state service. The Ethics Commission has
consistently held that to "represent” means to do any activity
that reveals the identity of the former state employee, e.g.,
appearing in person, signing a document, or identifving oneself
on the telephone. See Ethics Commission Advisory Opinion No.
86-11, 48 Conn. L. J. No. 18, p.1lD (10/28/86). Similarly, it
is improper for former state employees to deliberately inform
former colleagues of their new position and employer, if their
new employer is involved in representation before the state
agency. For example, a former state employee should not
specifically publicize his or her new role by sending
announcements to his or her former agency. See Declaratory
Ruling No. 88-D, (10/11/88).

In his letter requesting this ruling, Attorney Levine
suggested that by allowing former state employees to ask for
and receive advisory opinions relating to their post-state
employment, which opinions are thereafter published in the
Connecticut Law Journal, the Ethics Commission has somehow
approved of former state employees revealing their new
employers to their former agencies.: That suggestion is
inaccurate, The Ethics Commission recognizes that there will
be occasions when, through inadvertance or in a good faith
effort to ensure compliance with the Code, the former
employee's new position will be revealed. But this recognition
of the realities of changing jobs does not constitute a waiver
of the revolving door provisions of the Code. Deliberate
and/or repeated efforts by the former state employee to reveal
his or her new role do violate the Code.

4. A former state employee may, during the one-year
"cooling off" period of §1-84b(b), contact his or her former
agency to request generic information. For example, a former



state employee may phone the agency and request a set of the
latest regulaticns or a list of all agency opinions which
addr=ss a certain regulation or statute. He or she may not,
however, ask someone at the agency to interpret how a
particular statute or regulation would apply in a specific
situation, nor may he or she reguest information regarding the
status of a particular application, case or other matter. In
short, a request for general information is acceptable, but any
request which specifically or by implication reveals the entity
for which the information is needed is a violation of §1-84b(b).

5. The Ethics Commission has consistently held that in
order to prevent former state employees from using contacts and
influence gained during state service to obtain an improper
advantage in their subsequent compensated dealings with their
former agency, a former state employee must refrain, for the
one-year period, from doing anything to reveal his or her
identity and/or purpose to former colleagues. See Ethics
Commission Advisory Opinion No. 88-13, 50 Conn. L. J. No. 8,
p.4C (8/23/88). Here, if Ms. Stanley's purpose in calling CHHC
is truly to receive generic information only, there is no
reason why she cannot call back later, or have someone else
place the call. Also, Ms. Stanley held a high level position
as Director of Operations while at the agency. With the wealth !
of technical knowledge which she must be able to provide to her
new employer (and which she can legitimately use to assist them
without contact with her former agency), the fact that Ms.

Stanley herself would telephone the CHHC for generic
information and leave a phone number or other information which
identifies both herself and an entity being represented before
CHHC calls into question the purpose of the conversation.

Finally, Attorney Levine apparently uses the word
"represent" more narrowly than the word has been interpreted by
the Ethics Commission. By leaving the telephone number of an
entity for which Ms. Stanley is working with someone at CHHC,
Ms. Stanley would be representing that entity in violation of
§1-84b(b) even though another person might be handling other
aspects of the representétion before the agency.

6. Tt is not a violation of the Code of Ethics for Ms.
Stanley to sit in on agency hearings or meetings (whether
scheduled or unscheduled), if her new employer is not
representing itself or another entity at that hearing or
meeting.

7 Again, Attorney Levine's use of the word "represent® is
overly narrowv. He has suggested that CHHC has no way of



knowing why a person would be sitting in the audience of a
hearing or meeting. The Dthics Commission cannot verify that
statement. However, in any event, by sitting in at a hearing
or meeting (whether scheduled or unscheduled) at which her
employer is representing itself or another entity, Ms. Stanley
is providing compensated representation in violation of
§1-84b(b), even though someone else may also be providing
representation. To hold otherwise would vitiate the provision
in question.

The Ethics Commission is aware that, when taken question by
question, the restrictions imposed under §1-84b(b) may seem
excessive. It should be remembered, however, that the
§1-84b(b) prohibition is only a one-year ban, and that the
underlying goal is to prevent the improper use of influence and
contacts for that one year. Individual violations, while they
often may be minor, are therefore troublesome because, when
taken as a whole, they demonstrate the very improprieties which
the law is designed to prevent.

By order of the Commission,

William A. Elrick
Chairperson

Dated l - 8- qo
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