STATE OF CONNECTICUT
STATE ETHICS COMMISSION

DECLARATORY RULING 92-B

Legislator/Attorney Appearing Before A
§1-84(d4) Agency

The Commigssion has been asked how Conn. Gen. Stat. §1-84(d)
would apply if an associate of a law firm becomes a
legislator. 1In particular, the questions are how the
subsection will affect the law firm's ability to: (1) review
and research the public files of the listed agencies; (2)
discuss topics of concern or interest with members of the
agencies; (3) appear before any of the Departments in a
contested or regulatory matter, or (4) represent a client who
is sued by the Office of the Attorney General on behalf of one
of the listed agencies.

Conn. Gen. Stat. §1-84(d) prohibits a public official from
agreeing to accept, or bheing a member or employee of a
partnership, association, professional corporation or sole
proprietorship which partnership, association, professional
corporation or sole proprietorship agrees to accept any
employment, fee or other thing of value, or portion thereof,
for appearing, agreeing to appear, or taking any other action
on behalf of another person before certain state agencies.

The prohibition is intended to prevent improper influence which
a public official might be able to exert because of his office
on a state agency; and, thereby, preserve public confidence in
the integrity of the operations of the listed agencies.

Taking Mr. Smith's questions in turn:

1. In a prior advisory opinion, the Commission ruled,
based on the legislative history of §1-84(d), that it would not
be a violation for an attorney to provide preparatory work for
a client which would then be submitted to one of the listed
agencies. See Advisory Opinion No. 79-6, 40 Conn. L.J. No. 38,
p. 27 (March 20, 1979). In another advisory opinion, the
Commission also held that anonymous preparation of an
application for one of the listed agencies does not amount to
appearing or taking any other action on behalf of another for
compensation, so long as the state employee does not reveal his
private interest in any way. See Advisory Opinion No. 81-15,
43 Conn. L.J. No. 14, p. 14 (October 6, 1981l). Similarly.
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employees or members of the law firm may review and research
the public files of the various listed agencies, as long as
they do not reveal to the officials or employees of the agency
the specific purpose of the research or the identity of their
client.

2. Advisory Opinion No. 79-6, discussed supra, also
indicated that, based on the legislative history, anything
beyond anonymous preparation of a document to be submitted to
the agency would be a violation of §1-84(d). 1In that Opinion,
the term "appearing" or "taking any other action on behalf of
another person" was defined to include signing or submitting a
document. It follows that any identification of the issues or
interests of a client is also prohibited by the subsection
because the identity of the client may become evident to agency
personnel once something is actually submitted to the agency
for action. Therefore, neither the attorney/legislator nor any
other member or employee of the law firm should discuss any
matter of controversy or advocate a specific client's position
with any agency personnel, even if the client's identity
remains anonymous.

3. In answer to the third question, based on the plain
language of the statute, it is well settled that appearing
before any of the listed agencies in a contested or regulatory
matter for a client on a compensated basis is prohibited by the
subsection. Clearly, this is when the appearance of undue
influence would be the greatest; and prevention of such
representation was the statute's primary purpose.

4, If a client is sued by the Office of the Attorney
General on behalf of a §1-84(d) agency, the Attorney General is
merely representing that state agency. Therefore, any dealings
with his Office, including an attempt to negotiate or settle a
case, would be tantamount to impermissible direct contact with
the cllent agency., since the Attorney General is obligated to
discuss with and obtain the approval of that agency whenever an
offer of settlement 1s made. On the other hand, if litigation
has progressed to a point which necessitates appearing in
court, both parties are now before a neutral party, the
Judicial Department, where the possibility of undue influence
has not been deemed to be problematic by the General Assembly.
On a practical level, however, a problem still exists for the
attorney/legislator because, at any time during the court
proceedings, either party may wish to negotiate a settlement.
As discussed supra, such negotiation would be equivalent to
direct dealings with the listed agency: and would,
consequently, cause the attorney/legislator to be in violation
of §1-84(d).



It has been suggested that the firm simply charge no fee
for that portion of a case which necessitates appearing before
the §1-84(d) agency. However, in prior rulings the Commission
has severely limited this practice. See Advisory Opinion Nos.
80-1, 41 Conn. L.J. No. 29, p. 5 (January 15, 1980), and 84-17,
46 Conn. L.J. No. 26, p. 3D (December 25, 1984). 1In Advisory
Opinion No. 84-17, a professor was compensated for a study and,
without his knowledge, it was later used in a proceeding before
a §1-84(d) agency. In that limited circumstance, the
Commission ruled that he would not be deemed to have been
compensated for "the appearance" before the agency. However,
it was further stated that he may not anticipate use of his
report in a §1-84(d) agency proceeding, build compensation for
State-level action into his study fee, and then claim that he
was accepting no additional compensation for use of the study
or for his appearing before the state agency to defend or
explain it. See also Advisory Opinion No. 84-8, 45 Conn. L.J.
No. 45, p. 23C (May 8, 1984).

gimilarly, it would not be permissible for the

attorney/legislator or his firm to handle a matter for a client
which involves both preparatory work and an appearance before
the §1-84(d) agency by artificially charging a fee for only
that part of the case which can be done on an anonymous basis.
It would be impossible, given such an arrangement, to prevent
or detect the fee enhancement discussed in Advisory Opinion No.
84-17; thereby, unavoidably decreasing public confidence in the
efficacy of §1-84(d). If, however, the law firm is handling a
matter in which it does not forsee any potential for action
before any of the listed agencies, then the firm would not be
prohibited from later representing the client in that matter
before a §1-84(d) agency, as long as no additional compensation
was received for the unexpected but required representation.

Finally, it should be emphasized that the statutory
prohibition of §1-84(d) is against the public official being
associated with the law firm which, in turn, appears or takes
action before the listed agencies. The Commission does not
have the authority to dictate which clients the law firm may
accept or have authority to take action against the firm for a
§1-84(d) violation.

By or of the Commission,
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