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STATE OF CONNECTICUT 

DEPARTMENT OF EDUCATION 
 

 
 
Appearing on behalf of the Parents:    Mother appearing pro se, 

Father appearing pro se  
 
Appearing on behalf of the Easton    Attorney Marsha Moses 
Board of Education:     Berchem, Moses & Devlin 
       75 Broad Street 
       Milford, CT  06460 
 
Appearing before:  Attorney Deborah R. Kearns, 

Hearing Officer 
 

FINAL DECISION AND ORDER  
 
ISSUES  
 

I. Whether the LEA must convene a PPT at the request of a mother whose 
divorce decree grants legal custody and medical and educational decisions to 
the father. 

 
 
PROCEDURAL HISTORY 
 

The Mother requested that the local educational agency convene a planning and 
placement team meeting to address whether the child requires special education 
services.  The Father with legal custody declined to participate or provide consent for 
such a meeting.  The local educational agency requested the Parents provide 
documentation of their respective rights to make or decline the request for a PPT.  
The documentation provided is in the form of a Memorandum of Decision which 
does not sufficiently clarify whether the Mother could request a PPT meeting or 
whether the Father could prevent the meeting from occurring.  The Mother requested 
a special education due process hearing pursuant to 20 U.S.C. § 1401 et seq. as 
amended. 
 
The hearing was convened to address the local educational agency’s (LEA’s) Motion 
for Joinder.  The Father testified he agreed to be joined as a party, the claimant 
Mother did not object to the Father being joined as a party in the due process hearing.  
The Motion for Joinder was granted and is therefore not addressed in the decision. 
 
The Father testified he would not provide consent to the school to evaluate the child 
or consent to initial placement of the child in a special education program.  The LEA 
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then made an oral Motion to Dismiss the action, since any meeting would be 
meaningless without the cooperation of the Father. Both the Mother and Father 
agreed to waive any notice of the motion and agreed the matter should be argued 
while all the parties were present. 
 
ARGUMENTS/FINDINGS OF FACT 

   
1.  The Mother, who is divorced from the Father, requested that the LEA convene a 
PPT meeting to review whether the child is in need of special education services.  The 
Mother objects to the LEA’s Motion to Dismiss the due process action.  The Mother 
argues the child received special education services from the time he was three until 
the end of third grade.  Once the Father had legal custody of the children he removed 
the child from special education in 2004.  The Mother believes the LEA should 
determine if the child may require special education services to support transition to 
middle school, in light of her concerns about his current educational performance. 
 
2.  The Parents divorced during the child’s third grade year; the divorce decree places 
legal custody including medical and educational decision making solely with the 
Father.  The LEA attached relevant portions of the Memorandum of Decision to the 
LEA’s Motion for Joinder. The LEA argues in its oral Motion to Dismiss, the 
Memorandum of Decision makes provisions for the Parents’ roles with regard to the 
medical and educational care of the minor children.  The Mother may not have access 
to their medical and academic records.  The Father is required to provide the Mother 
with copies of the children’s report cards.  The Mother may participate and observe 
the children’s school activities and participate in PPT meetings.  The school 
administration can only obtain consent, if required, from the Father.  The Father 
forwarded portions of the Memorandum of Decision to the children’s school 
administrators to make them aware of the court orders as they apply to the two 
parents.  The Motion for Joinder provides that the LEA has no concerns about the 
child’s educational performance which would cause it to convene a PPT meeting.  
 
3.  The Mother argues that subsequent to the divorce in 2004, the child was exited 
from special education at the request of the Father, even though the LEA proposed a 
special education program for the 2004-2005 school year.  The Mother concedes he 
was doing well at that time.  The Father did not provide the child’s report cards to the 
Mother.  The Mother believes the child is struggling in the transition from elementary 
to middle school and requested the school evaluate the current situation.  The Mother 
has observed the child not keeping up with home work.  The Mother indicated that 
the child received detention and the report cards reflect the child has received some 
“D” and “F” grades. 
 
4.  The Father argues he does not believe the child requires special education.  He 
does not intend to provide consent to evaluate the child or consent to the child’s 
placement in special education.  
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5.  The LEA argues they are in an untenable position.  They are concerned about the 
restrictions in the decree limiting the Mother’s access to academic records and that it 
is not possible to evaluate the child without the Father’s consent.  There is concern 
that the LEA would not be able to act since the Father stated he will not provide 
consent to evaluate the child or place him in special education. 
 

CONCLUSIONS OF LAW 
 
The Individuals with Disabilities Education Act, 20 U.S.C. § 1400 et seq as amended 
(IDEA) and Conn. Agencies Regs. § 10-76a-1(d) regulates referral of children to 
determine whether the child has a disability and is thereby entitled to a free and 
appropriate public education.   
 
The child was exited from special education in 2004 at the Father’s request.  The 
Mother has asked the LEA to look into the child’s school problems, which the school 
can accomplish as a regular education function. The child is not currently identified 
as a child with a disability.  In order to identify the child the LEA would most 
certainly need to obtain the consent of the Father.  The LEA should not have to 
interpret the language of the divorced parents Memorandum of Decision, to determine 
who can ask the LEA to act on behalf of the child.  The LEA properly requested the 
Parents to provide them with documentation from the family court. 
 
Any evaluation conducted to determine whether the child is a “child with a disability” 
as defined in 34 U.S. C. § 300.300 requires the Father’s consent which, according to 
the Memorandum of Decision, he alone can provide.  The Father states he refuses to 
consent to evaluating or placing the child in a special education program.  The 
Mother states the parties are currently involved in a hearing in the Connecticut 
Superior Court.  The Superior Court has access to information which is relevant to the 
orders contained in the Memorandum of Decision which defines the rights and 
obligations of the two parents.  It is appropriate to grant the LEA’s Motion to Dismiss 
the request for due process at this time. 

 
FINAL DECISION AND ORDER 
 

1. The matter is dismissed without prejudice. 
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